Lekkie owoce w kuchni na słodko i wytrawnie. Palce lizać!

Dania z owocami letnimi - kto ich nie lubi? W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował: sałatkę z wędzonym łososiem, fasolkami szparagowymi i letnimi owocami, kaczkę pieczoną z letnimi owocami i młodymi warzywami, na deser: mini bezy z cytrynowym serkiem mascarpone i letnimi owocami.

Sałatka z wędzonym łososiem, fasolkami szparagowymi i letnimi owocami

Składniki na sałatkę z wędzonym łososiem:

Dressing:

  • 4 żółtka
    • 2 łyżki cukru białego
      • 200 ml oliwy z pestek winogron
        • łyżeczka chili w proszku
          • łyżeczka soli
            • 50 ml soku z cytryny

              Sałatka:

              • 500 g fasolki szparagowej żółtej
                • 500 g fasolki szparagowej zielonej
                  • 300 g wędzonego łososia
                    • 2 limonki
                      • 100 g porzeczki jasnej
                        • 100 g porzeczki czerwonej
                          • 100 g malin
                            • 100 g jeżyn
                              • 100 g agrestu jasnego
                                • 150 g orzechów laskowych blanszowanych
                                  • mały pęczek kolendry
                                    • opakowanie nasturcji - kwiaty i liście

                                      Przygotowanie sałatki z wędzonym łososiem:

                                      Dressing: ubij żółtka razem z cukrem, dodając następnie oliwę z pestek winogron. Dopraw na koniec szczyptą chili w proszku, solą i sokiem z cytryny. Gotowy dressing odłóż do lodówki.

                                      Sałatka: fasolki szparagowe (żółte i zielone) umyj pod bieżącą zimną wodą, odetnij końcówki i blanszuj w posolonej wodzie przez około 3 minuty. Przełóż następnie do wody z lodem, aby wystygły, wyjmij, osusz i przetnij wzdłuż. Wędzonego łososia potnij na cienkie plastry i skrop sokiem z limonki. Letnie owoce (porzeczkę, jeżynę, malinę i agrest) umyj i osusz, jeśli są duże, przetnij na połówki.

                                      W misce wymieszaj fasolkę szparagową z dressingiem, dodając orzechy laskowe i liście kolendry, ułóż fasolki w głębokim naczyniu. Dodaj plastry wędzonego łososia, świeże owoce i liście oraz kwiaty nasturcji.

                                      Kaczka pieczona z letnimi owocami i młodymi warzywami

                                      Składniki na kaczkę pieczoną z owocami:

                                      • tuszka kaczki
                                        • 70 g soli morskiej
                                          • 50 g czerwonego pieprzu
                                            • łyżka płatków chili
                                              • mały pęczek świeżego majeranku
                                                • 200 ml oliwy z oliwek
                                                  • 0,5 l czerwonego wina
                                                    • 10 ziaren ziela angielskiego
                                                      • mały pęczek tymianku świeżego
                                                        • 2 liście laurowe
                                                          • po 50 g borówki, porzeczki, maliny, jeżyn, agrestu
                                                            • łyżka mąki ziemniaczanej
                                                              • 50 ml wody
                                                                • 25 ml sosu worcester
                                                                  • pęczek młodej włoszczyzny
                                                                    • 50 ml soku z cytryny
                                                                      • 20 g posiekanej natki pietruszki

                                                                        Przygotowanie kaczki pieczonej z owocami:

                                                                        W moździerzu utrzyj dokładni 50 g soli morskiej z czerwonym pieprzem, płatkami chili, liśćmi majeranku, świeżymi imbirem oraz oliwą. Gotową mieszanką nasmaruj dokładnie kaczkę od środka i zewnętrznej części. Ułóż kaczkę w naczyniu żaroodpornym i wstaw na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 195 st. C, a następnie zmniejsz temperaturę do 170 st. C i piecz około 1,5 godz. Po tym czasie wyjmij kaczkę i odkrój pierś oraz udko.

                                                                        W rondelku zagotuj czerwone wino z zielem angielskim, tymiankiem i liściem laurowym, gdy wino odparuję o połowę, dodaj letnie owoce (borówka, porzeczka, malina, jeżyna, agrest), następnie dodaj mieszankę wody z mąką ziemniaczaną i zagotuj tak, aby owoce pozostały w całości. Dopraw na koniec do smaku sosem worcester.

                                                                        Pęczek młodej włoszczyzny obierz i blanszuj w posolonej wodzie przez około 7-8 minut, wyjmij, polej oliwą i dopraw do smaku pozostałą solą, posiekaną natką pietruszki oraz sokiem z cytryny.

                                                                        Na talerzu ułóż pieczoną kaczkę, polej sosem owocowym i dodaj ugotowane młode warzywa.

                                                                        Mini bezy z cytrynowym serkiem mascarpone i letnimi owocami

                                                                        Składniki na mini bezy z cytrynowym serkiem mascarpone:

                                                                        Cytrynowy serek:

                                                                        • 250 g serka mascarpone
                                                                          • 2 cytryny
                                                                            • laska wanilii
                                                                              • 50 g cukru pudru

                                                                                Beza:

                                                                                • 150 g białek z jajek
                                                                                  • 300 g cukru
                                                                                    • 60 ml wody
                                                                                      • po 50 g malin, agrestu, jeżyn, porzeczki
                                                                                        • mały pęczek melisy
                                                                                          • cukier puder

                                                                                            Przygotowanie mini bez z cytrynowym serkiem mascarpone:

                                                                                            Cytrynowy serek: serek mascarpone wymieszaj z sokiem i skórką z cytryny, dodając nasiona wanilii i cukier puder. Dokładnie wymieszaj i przełóż do rękawa cukierniczego.

                                                                                            Beza: białka zacznij powoli ubijać z 100 g cukru. Wodę i pozostały cukier przełóż do rondelka, gotuj do 120 st. C i wlej powoli do ubijających się białek. Gdy beza będzie ubita na sztywno, przełóż ją do rękawa cukierniczego, odetnij końcówkę i zacznij nakładać około 6-centymetrowe placki na blaszkę z wyciętym pergaminem. Wstaw na 70 minut do piekarnika rozgrzanego do 95 st. C z termo obiegiem. Po tym czasie wyjmij z pieca bezy i zostaw, aby ostygły.

                                                                                            Nałóż cytrynowy serek na plaster bezy i przykryj drugim, na wierzch znów nałóż odrobinę musu i wbij w nie świeże letnie owoce. Całość udekoruj liśćmi melisy i posyp cukrem pudrem.

                                                                                            Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                            >>> Zobacz także:

                                                                                            Lato zamknięte w słoikach, czyli przepisy na najlepsze przetwory z wiśni i truskawek

                                                                                            Jak przygotować deser prababci? Przepis na leguminę krok po kroku

                                                                                            Pierogi z jagodami – sprawdzone przepisy

                                                                                            Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                            Autor: Iza Dorf

                                                                                            Źródło: Sebastian Olma

                                                                                            podziel się:

                                                                                            Pozostałe wiadomości