Legumina to słodka potrawa mączna lub jajeczna, często przygotowywana również na bazie kaszy. W polskich domach tym określeniem zazwyczaj nazywano desery, przypominające budynie i puddingi. Poznaj przepis na leguminę , dzięki któremu odświeżysz wspomnienia, a jeśli takiej potrawy nie podawano w twoim domu – możesz odkryć nowe smaki. Ze względu na różne sposoby przygotowywania, a także na różnorodność dodatków, słodka legumina przypadnie do gustu każdemu, wystarczy tylko przetestować kilka opcji smakowych. Sprawdź, jak przygotować deser prababci w wersji tradycyjnej i nowoczesnej.
Legumina – z czego się ją robi i jak ją jeść?
Legumina dawniej podawana była po obiedzie w formie deseru, zdarzało się również, że zastępowała danie główne. Przygotowana z tanich składników, klasyczna wersja deseru, była dostępna dla wszystkich i dlatego cieszyła się tak dużym powodzeniem nawet wśród mniej zamożnych rodzin. Współcześnie znów wraca do łask, często jednak w nieco odmienionej formie, z wieloma dodatkami. Można przygotować ją z owocami, z przyprawami (np. cynamonem), a także podawać z dowolnym sosem. Podstawowymi składnikami są jajka oraz kasza manna, którą można zamienić również na jaglankę.
Legumina z kaszy manny – przepis tradycyjny
Legumina z kaszy manny to prosty i szybki przepis, który można przygotować w mniej niż 30 minut. Do podstawowych składników można dodać również ziarenka wanilii, cynamon lub skórkę cytrynową. W tradycyjny sposób leguminę przygotowuje się bez jajek, choć występują one w niektórych zmodyfikowanych przepisach.
Składniki na około 6 porcji:
- 2 szklanki mleka,
- 1 szklanka śmietany kremówki,
- 250 g kaszy manny,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 3 łyżki cukru.
Przygotowanie:
- W rondelku zagotuj mleko i śmietankę, dodaj i rozpuść cukier oraz cukier wanilinowy.
- Ciągle mieszając, wsyp kaszę i poczekaj, aż masa będzie wystarczająco gęsta.
- Na spód wysokiej, okrągłej foremki o średnicy ok. 20 cm połóż papier do pieczenia i wylej gotową masę. Poczekaj, aż całość ostygnie, a następnie włóż deser do lodówki na co najmniej 3 godziny.
- Leguminę wyłóż na talerz i pokrój na 6 części. Gotowy deser legumina można podawać ze świeżymi owocami lub syropem.
Cytrynowa legumina z galaretki – jak ją przygotować?
Cytrynowa legumina z galaretki to również jedna z popularniejszych modyfikacji podstawowego przepisu na słodki deser. Co ciekawe, nie wykorzystuje się w nim ani kaszy manny, ani kaszy jaglanej. Żeby wzbogacić przepis, do gorącej galaretki można dodać pokrojone owoce.
Składniki na 8 porcji:
- 2 opakowania galaretki o smaku cytrynowym,
- 5 jajek,
- 4 łyżki cukru.
Przygotowanie:
- Galaretki rozpuść w dwóch szklankach gorącej wody.
- Jajka sparz wrzątkiem, oddziel białka od żółtek.
- Utrzyj żółtka z cukrem, w oddzielnej misce ubij białka na sztywną pianę.
- Stopniowo połącz utarte żółtka z pianą z białek, całość delikatnie wymieszaj.
- Zastygające galaretki dodaj do masy z żółtek i białek, ponownie wymieszaj całość.
- Do misek deserowych przelej gotową masę i włóż do lodówki na około 2 godziny.
Legumina z kaszy jaglanej z suszonymi owocami
Legumina z kaszy jaglanej to zmieniona wersja przepisu, który powinien przypaść do gustu wszystkim osobom, które chcą zjeść coś słodkiego, a jednocześnie wykorzystać same zdrowe składniki. Cukier z poniższego przepisu można zastąpić dowolnym słodzikiem.
Składniki na 6 porcji:
- 500 ml mleka,
- 3 jajka,
- 1 szklanka kaszy jaglanej,
- 1 łyżka cukru,
- 3 łyżki masła,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- garść suszonych owoców,
- 2 łyżki dowolnych mielonych orzechów,
- bułka tarta do posypania foremek.
Przygotowanie:
- Kaszę dokładnie opłucz i przelej wrzątkiem.
- W garnku podgrzej mleko, dodaj do niego kaszę i 2 łyżki masła. Gotuj do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn.
- Zdejmij kaszę z ognia i odstaw pod przykryciem na około 20 minut.
- Suszone owoce opłucz w ciepłej wodzie, osusz je papierowym ręcznikiem i w razie potrzeby pokrój na mniejsze kawałki. Wymieszaj z mielonymi orzechami.
- W oddzielnych miskach utrzyj żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym oraz ubij białka na sztywną pianę. Stopniowo połącz wszystko z kaszą.
- Do masy wsyp wymieszane orzechy i suszone owoce, delikatnie wymieszaj.
- 6 małych foremek wysmaruj masłem, posyp niewielką ilością bułki tartej i przełóż do nich gotową masę.
- Rozgrzej piekarnik do 190℃, włóż leguminę w foremkach i piecz przez około 10–20 minut.
Legumina owocowa z truskawkami i z jabłkami – co warto wiedzieć?
Dowolny powyższy przepis możesz wzbogacić o świeże lub suszone owoce. Legumina z truskawkami najlepiej smakować będzie, jeśli przygotuje się ją w klasyczny sposób lub w galaretce na zimno. W piekarniku truskawki mogą puścić sok, a w rezultacie uniemożliwić całkowite stężenie masy. Legumina z jabłkami z kolei najlepiej smakuje w połączeniu z cynamonem i świetnie sprawdzi się w przepisie z użyciem kaszy jaglanej. Wybierając słodkie jabłka, nie trzeba będzie dodawać również cukru.
Zobacz także:
Pyszny lucjan z grilla. Poznaj prosty przepis na doskonałe danie
Polskie pierogi jako meksykańskie taco. Znany kucharz zaskoczył nietypowym daniem
Lato zamknięte w słoikach, czyli przepisy na najlepsze przetwory z wiśni i truskawek
Polecamy też propozycje Sebastiany Olmy na pyszne i zdrowe dania z piekarnika.
Autor: Adrian Adamczyk