Semifredo
Składniki:
- 500 ml śmietanki kremówki (30-36%)
- 70 g cukru
- 3 jajka
- 8 małych bezików
- 1 szklanka orzechów (do wyboru: włoskie, laskowe, nerkowca, migdały itp.)
- sos karmelowy
- 100 g cukru
- 100 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka masła
- 500 g świeżych owoców: truskawki, morele, maliny
Sposób przygotowania:
Orzechy podpraż na patelni, a beziki pokrusz. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem, a białka ubij na sztywną masę. W osobnej misce ubij śmietankę. Ze śmietaną wymieszaj żółtka i połącz je z białkami. Dodaj orzechy i beziki. Wymieszaj.
Masę przełóż do foremki (np. keksówki) wyłożonej folią spożywczą. Schładzaj przez noc w lodówce. Tuż przed podaniem zanurz foremkę z semifreddo w gorącej wodzie, dzięki czemu łatwiej będzie Ci je wyciągnąć. Deser podawaj z ciepłym sosem i świeżymi owocami.
Przepisy i dania z kuchni Dzień Dobry TVN
Sos karmelowy
Gotuj wodę z cukrem do otrzymania pięknego koloru karmelu. Ściągnij garnek z ognia, dodaj śmietankę i masło. Podgrzewaj chwilkę na małym ogniu cały czas mieszając, aż do otrzymania jednolitej konsystencji sosu. Jeśli w sosie są grudki, to przelej go przez sitko.
Ucierane ciasto z owocami
Składniki:
Kruszonka
- 100 g mąki
- 70 g masła
- 50 g cukru pudru
Ciasto
- 200 g miękkiego masła
- 200 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
Nadzienie
- 250 g truskawek
- 250 g malin
Sposób przygotowania:
Kruszonka
Wszystkie składniki kruszonki wymieszaj, powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Schowaj ją do lodówki, dopóki nie zrobisz ciasta.
Ciasto
Aby przygotować ciasto, masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Stopniowo do masła dodawaj jajka oraz mąkę, mieszaj mikserem na małych obrotach.
Ciasto umieść w foremce o wymiarach 24x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wyłóż owoce (maliny w całości, truskawki przekrojone na połówki), przykryj je kruszonką. Ciasto włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni i piecz 40–50 minut.
Błyskawiczny sorbet
Składniki:
- 4 banany
- 300 g truskawek
- 150 g malin
Sposób przygotowania:
Banany obierz i pokrój w plasterki. Truskawki umyj i odkrój szypułki, podziel na połówki. Owoce przełóż do woreczka lub naczynia, które można zamrażać. Wstaw do zamrażarki na minimum 2 godziny (można i na całą noc).
Owoce wsyp do misy robota kuchennego (lub do wysokiego naczynia, jeśli używasz blendera). Miksuj do uzyskania gładkiej lodowej masy. Jeśli masz kłopot z blendowaniem, odczekaj, aż owoce lekko się rozmrożą i będą bardziej miękkie. Lody zjedz od razu. Nie można ich ponownie zamrażać!
Clafoutis - najprostsze ciasto świata
Składniki:
- 500 g moreli (lub innych owoców: malin, truskawek, borówek)
- 125 g mąki
- 100 g cukru
- 300 ml mleka
- 3 jajka
- masło do wysmarowania formy
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Owoce wymieszaj z połową cukru, odstaw. Jajka ubij rózgą lub widelcem na jajecznicę. Do jajek dodawaj stopniowo pozostały cukier, mąkę, mleko, sól.
Owoce przełóż do okrągłej ceramicznej foremki wysmarowanej masłem. Dodaj masę przygotowaną z jajek, cukru, mąki, mleka i soli. Zapiekaj około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Jedz na ciepło lub na zimno, przed podaniem możesz posypać deser cukrem pudrem.
Zobacz też:
- Truskawki na wytrawnie. Nietypowe pomysły Jaśka Kuronia
- Lekkie i smaczne zupy wiosenne według Piotra Kucharskiego. Palce lizać
- Ulubione potrawy dzieci według Kasi Bosackiej. Poznaj niezawodne przepisy
- Desery owocowe fit – pomysł na zdrowe jedzenie. Propozycje i przepisy
Autor: Luiza Bebłot