Przepisy kulinarne

Lekkie, owocowe desery na weekend. Wypróbuj niezawodne przepisy Ani Starmach

Mamy pełnię wiosny, która daje nam mnóstwo świeżych owoców. Co można z nich zrobić? Przepyszne i proste wiosenne desery -  semifredo, błyskawiczny sorbet, ucierane z kruszonką oraz clafoutis, czyli najprostsze ciasto świata. Zobacz, jak przyrządza je Ania Starmach.  

Semifredo 

Składniki:

  • 500 ml śmietanki kremówki (30-36%)
  • 70 g cukru
  • 3 jajka
  • 8 małych bezików
  • 1 szklanka orzechów (do wyboru: włoskie, laskowe, nerkowca, migdały itp.)
  • sos karmelowy
  • 100 g cukru
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka masła
  • 500 g świeżych owoców: truskawki, morele, maliny

Sposób przygotowania:

Orzechy podpraż na patelni, a beziki pokrusz. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem, a białka ubij na sztywną masę. W osobnej misce ubij śmietankę. Ze śmietaną wymieszaj żółtka i połącz je z białkami. Dodaj orzechy i beziki. Wymieszaj. 

Masę przełóż do foremki (np. keksówki) wyłożonej folią spożywczą. Schładzaj przez noc w lodówce. Tuż przed podaniem zanurz foremkę z semifreddo w gorącej wodzie, dzięki czemu łatwiej będzie Ci je wyciągnąć. Deser podawaj z ciepłym sosem i świeżymi owocami

Sos karmelowy

Gotuj wodę z cukrem do otrzymania pięknego koloru karmelu. Ściągnij garnek z ognia, dodaj śmietankę i masło. Podgrzewaj chwilkę na małym ogniu cały czas mieszając, aż do otrzymania jednolitej konsystencji sosu. Jeśli w sosie są grudki, to przelej go przez sitko.

Ucierane ciasto z owocami

Składniki:

Kruszonka

  • 100 g mąki
  • 70 g masła
  • 50 g cukru pudru

Ciasto

  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Nadzienie

  • 250 g truskawek
  • 250 g malin

Sposób przygotowania:

Kruszonka

Wszystkie składniki kruszonki wymieszaj, powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Schowaj ją do lodówki, dopóki nie zrobisz ciasta.

Ciasto

Aby przygotować ciasto, masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Stopniowo do masła dodawaj jajka oraz mąkę, mieszaj mikserem na małych obrotach. 

Ciasto umieść w foremce o wymiarach 24x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wyłóż owoce (maliny w całości, truskawki przekrojone na połówki), przykryj je kruszonką. Ciasto włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni i piecz 40–50 minut.

Błyskawiczny sorbet 

Składniki:

  • 4 banany
  • 300 g truskawek
  • 150 g malin

Sposób przygotowania:

Banany obierz i pokrój w plasterki. Truskawki umyj i odkrój szypułki, podziel na połówki. Owoce przełóż do woreczka lub naczynia, które można zamrażać. Wstaw do zamrażarki na minimum 2 godziny (można i na całą noc). 

Owoce wsyp do misy robota kuchennego (lub do wysokiego naczynia, jeśli używasz blendera). Miksuj do uzyskania gładkiej lodowej masy. Jeśli masz kłopot z blendowaniem, odczekaj, aż owoce lekko się rozmrożą i będą bardziej miękkie. Lody zjedz od razu. Nie można ich ponownie zamrażać!

Clafoutis - najprostsze ciasto świata

Składniki:

  • 500 g moreli (lub innych owoców: malin, truskawek, borówek)
  • 125 g mąki
  • 100 g cukru
  • 300 ml mleka
  • 3 jajka
  • masło do wysmarowania formy
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Owoce wymieszaj z połową cukru, odstaw. Jajka ubij rózgą lub widelcem na jajecznicę. Do jajek dodawaj stopniowo pozostały cukier, mąkę, mleko, sól. 

Owoce przełóż do okrągłej ceramicznej foremki wysmarowanej masłem. Dodaj masę przygotowaną z jajek, cukru, mąki, mleka i soli. Zapiekaj około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Jedz na ciepło lub na zimno, przed podaniem możesz posypać deser cukrem pudrem.

Zobacz też:

Co sądzisz o tym artykule?
68
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
3
06.06.2020
Ania
U mnie wersja ze śliwką. Wyszła przepychota😋
06.06.2020
Magda
Czy w kruszonce ma byc tylko 50g cukru a az100g maki?
05.06.2020
marta_golus7nnq
Czy ciasto ucierane uda się, gdy zamiast mąki ziemniaczanej (której akurat nie mam w domu) doda się mąki pszennej?