Zniszczy nawet najlepiej przygotowane przetwory. "Szybko będą zepsute"

Zniszczy nawet najlepiej przygotowane przetwory. "Szybko będą zepsute"
Źródło: Dzień Dobry TVN
Dlaczego trzeba myć owoce i warzywa?
Dlaczego trzeba myć owoce i warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Tak dojrzewają owoce egzotyczne w Polsce
Tak dojrzewają owoce egzotyczne w Polsce
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Kaktusy - dzieci Słońca
Kaktusy - dzieci Słońca
Lato obfituje w owoce, które z chęcią spożywamy na potęgę. Co więcej, chcąc być "eko", często konsumujemy nawet te, których świeżość jest wątpliwa. W wielu domach popularne jest stwierdzenie: "odetnij zgniłą część i resztę zjedz". To błąd. - Absolutnie nie można jeść nadgniłych owoców - ostrzegła dietetyk kliniczny, dr Hanna Stolińska.

Czy są granice "zero waste"?

Marnowanie jedzenia od lat jest bolączką każdego z nas. W przypadku owoców granica "bycia zero waste" jest bardzo cienka.

- Absolutnie nie można jeść nadgniłych owoców i warzyw. Nie można też odkrajać zepsutych kawałków. Dlatego, że bakterie, pasożyty i pleśń już zdążyły je zająć. W związku z tym na wszystkie nadpsute owoce trzeba uważać, bez wyjątku - powiedziała dr Hanna Stolińska.

Bakterie i pasożyty, o których mowa to patulina, czyli rodzaj pleśni, która bardzo szybka wnika w głąb tkanki. Może ona wykwitać w naszych jelitach i powodować krwawienie, a w konsekwencji choroby układu pokarmowego. Jak wynika z badań, patulina może być rakotwórcza i wpływać na układ odpornościowy.

Czy można zjeść nadgniłe owoce?

Niebezpieczna dla człowieka patulina rozpuszcza się w wodzie, niezależnie od temperatury. Dodatkowo jest odporna na wszelkie procesy pasteryzacji.

- Na pytanie, czy można z nadgniłych owoców zrobić przetwory, kompot lub ciasto, jednoznacznie odpowiadam - nie. Temperatura nie niszczy pleśni, a takie przetwory i tak szybko będą zepsute. Temperatura może tylko zabić bakterie, ale w przypadku nadpsutych owoców nie pomoże. - ostrzegła ekspertka.

Nadpsute owoce można łatwo pomylić z obitymi, które pod wpływem urazu technicznego mają delikatne wgłębienie, jednak należy być bardzo ostrożnym przy ocenie.

- Czasem owoc może być obity pod wpływem przechowywania, ale wtedy to miejsce jest wgłębione, lekko brunatne. Oznacza to, że nie doszło jeszcze do przerwania skórki np. w jabłku, wtedy można spokojnie zjeść. Pleśń natomiast ma już swój specyficzny kolor, a nadgniłe, czy zgniłe owoce, to tylko stopień natężenia tego procesu - podsumowała dietetyk kliniczna.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości