Czy są granice "zero waste"?
Marnowanie jedzenia od lat jest bolączką każdego z nas. W przypadku owoców granica "bycia zero waste" jest bardzo cienka.
- Absolutnie nie można jeść nadgniłych owoców i warzyw. Nie można też odkrajać zepsutych kawałków. Dlatego, że bakterie, pasożyty i pleśń już zdążyły je zająć. W związku z tym na wszystkie nadpsute owoce trzeba uważać, bez wyjątku - powiedziała dr Hanna Stolińska.
Bakterie i pasożyty, o których mowa to patulina, czyli rodzaj pleśni, która bardzo szybka wnika w głąb tkanki. Może ona wykwitać w naszych jelitach i powodować krwawienie, a w konsekwencji choroby układu pokarmowego. Jak wynika z badań, patulina może być rakotwórcza i wpływać na układ odpornościowy.
Czy można zjeść nadgniłe owoce?
Niebezpieczna dla człowieka patulina rozpuszcza się w wodzie, niezależnie od temperatury. Dodatkowo jest odporna na wszelkie procesy pasteryzacji.
- Na pytanie, czy można z nadgniłych owoców zrobić przetwory, kompot lub ciasto, jednoznacznie odpowiadam - nie. Temperatura nie niszczy pleśni, a takie przetwory i tak szybko będą zepsute. Temperatura może tylko zabić bakterie, ale w przypadku nadpsutych owoców nie pomoże. - ostrzegła ekspertka.
Nadpsute owoce można łatwo pomylić z obitymi, które pod wpływem urazu technicznego mają delikatne wgłębienie, jednak należy być bardzo ostrożnym przy ocenie.
- Czasem owoc może być obity pod wpływem przechowywania, ale wtedy to miejsce jest wgłębione, lekko brunatne. Oznacza to, że nie doszło jeszcze do przerwania skórki np. w jabłku, wtedy można spokojnie zjeść. Pleśń natomiast ma już swój specyficzny kolor, a nadgniłe, czy zgniłe owoce, to tylko stopień natężenia tego procesu - podsumowała dietetyk kliniczna.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Czy truskawki tuczą i ile dziennie można ich zjeść?
- Jak odróżnić polskie truskawki od importowanych? Trzy sprawdzone sposoby
- Najlepszy gatunek truskawki, czyli "słodycz, romantyzm i piękno". Gdzie rośnie i z czym ją jeść?
Autor: Anna Gondecka
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto/Getty Images