Placki ziemniaczane z twarogiem z migdałami, miodem i żurawiną podane z lodami - przepis
Składniki:
- 250 g ugotowanych ziemniaków,
- 250 g twarogu tłusty,
- jajko,
- 4 łyżki miodu,
- 2 łyżki cukru trzcinowego,
- garść żurawiny,
- garść płatków migdałowych,
- 3 łyżki do masła klarowanego (do smażenia),
- szczypta soli.
Patent: aby twaróg z ziemniakami połączył się idealnie, ziemniaki do mielenia muszą być zimne!
Sposób przygotowania:
Ugotowane ziemniaki mielimy w maszynce razem z twarogiem, następnie dodajemy żurawinę, płatki, cukier i miód. Dokładnie mieszamy. Smażymy na piękny złoty kolor. Najlepiej smakują z lodami.
Tradycyjne bezglutenowe naleśniki z lodami - przepis
Składniki:
- 1 ½ szklanka mleka 3,2%,
- ¾ szklanki mąki pszennej (mąka kukurydziana, bezglutenowa),
- szczypta soli,
- 2 jajka,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 2 łyżki tłuszczu (rozpuszczone masło, olej rzepakowy).
Składniki na nadzienie:
- Z twarogiem - 100g twarogu, żółtko, 2 łyżki cukru pudru, laska wanilii.
- Z truskawkami - 200 g truskawek.
- Z bananem i masłem orzechowym - 2 banany, 3 łyżki masła orzechowego, 2 łyki cukru pudru,
- Z warzywami - 2 pomidory, pęczek szczypiorku, cebula, garść szpinaku, ząbek czosnku.
Patent: aby naleśniki nie kleiły się do patelni, przed smażeniem wstaw ciasto do lodówki na około godzinę!
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności mieszamy wszystkie produkty (mokre), następnie etapami dodajemy mąkę. Na patelnię nie dodajemy tłuszczu. Smażymy placki, następnie nadziewamy i podsmażamy na patelni na złoty kolor.
Ruchanki z rabarbarem, czyli placki drożdżowe, z lodami - przepis
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- szczypta soli,
- 3 jajka,
- 100 g masła (rozpuszczonego),
- 500 ml ciepłego mleka,
- 50 g świeżych drożdży,
- 4 łyżki cukru,
- 3 średnie twarde jabłka (starte na dużych oczkach),
- olej do głębokiego smażenia,
- cukier puder do posypania.
Patent: aby placki nam dobrze wyrosły, ogrzej wszystkie składniki do temperatury pokojowej.
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności wymieszać drożdże w ciepłym mleku (mleko podgrzewamy maksymalnie do temperatury 40 stopni). Następnie dodajemy jajka, cukier, starte jabłka i stopniowo mąkę. Smażymy w głębokim tłuszczu.
Sezonowe owoce zapieczone pod kruszonką podawane z lodami - przepis
Składniki na kruszonkę:
- szklanka mąki pszennej,
- szklanka cukru,
- 100 g masła,
- szczypta soli.
Owoce:
- 200 g truskawek,
- 100g borówek,
- 200 g śliwki,
- 200 g maliny,
- 200 g jabłek.
Sposób przygotowania:
Składniki na kruszonkę zagniatamy na jednolitą, kruchą masę i odkładamy do schłodzenia. Owoce kroimy w kostkę. Następnie wykładamy owoce w naczynia żaroodporne (naczynia o pojemności około 200 g), zasypujemy kruszonką i zapiekamy w piecu przez 20 minut w 180 st. C.
Smażony banan z cukrem trzcinowym i kwaśną śmietaną podawane z lodami - przepis
Składniki:
- 3 banany,
- 4 łyżki masła,
- 6 łyżki brązowego cukru,
- 1-2 pomarańcze (sok i otarta skórka),
- około 400 g kwaśnej śmietany,
- szczypta cynamonu.
Patent: by banan nie rozpadał się podczas smażenia, trzeba go zamrozić przed wrzuceniem na patelnię.
Sposób przygotowania:
Banany rozkrawamy na pół (wzdłuż), zamrażamy. Na patelni rozpuszczamy cukier trzcinowy (na bursztynowy kolor, następnie dodajemy sok z pomarańczy i masło. Zmrożone banany smażymy w karmelowym maśle. Podajemy z mocno schłodzona kwaśną śmietaną i lodami
Zobacz także:
- Placki ziemniaczane - najlepsze przepisy Jana Kuronia. Sprawdź je w Dniu Placków Ziemniaczanych
- Przepis na ruchanki. To danie króluje w tłusty czwartek na Kaszubach. Czy znasz tę potrawę?
- Owoce pod kruszonką według Gai Kuroń. Oto przepis, za który dałaby się pokroić uczestniczka MasterChefa
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Patryk Galewski
Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna/Dzień Dobry TVN