Letnie smaki Patryka Galewskiego. Poznaj jego przepisy na placki ziemniaczane, smażonego banana, ruchanki z rabarbarem czy owoce zapiekane pod kruszonką

Patryk Galewski w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Letnia kuchnia Grzegorza
Letnia kuchnia Grzegorza
Burak - warzywo doskonałe
Burak - warzywo doskonałe
Ciasta owocowe - pyszne i zdrowe
Ciasta owocowe - pyszne i zdrowe
Rozgrzewające kremy i zapiekanki według Patryka Galewskiego
Rozgrzewające kremy i zapiekanki według Patryka Galewskiego
Sezon grillowy czas zacząć
Sezon grillowy czas zacząć
Kuchnia na pełnej petardzie
Kuchnia na pełnej petardzie
Patryk Galewski i jego schab
Patryk Galewski i jego schab
W kuchni Dzień Dobry TVN Patryk Galewski przygotował przepisy na swoje letnie smaki. Sprawdź, jak przygotować placki ziemniaczane z twarogiem z migdałami, miodem i żurawiną podane z lodami, naleśniki bezglutenowe, ruchanki z rabarbarem, sezonowe owoce zapieczone pod kruszonką podawane z lodami i smażonego banana z cukrem trzcinowym i kwaśną śmietaną podawane z lodami.

Placki ziemniaczane z twarogiem z migdałami, miodem i żurawiną podane z lodami - przepis

Placki ziemniaczane z twarogiem z migdałami
Placki ziemniaczane z twarogiem z migdałami
Placki ziemniaczane z twarogiem z migdałami
Źródło: Ola Skowron/East News

Składniki:

  • 250 g ugotowanych ziemniaków,
  • 250 g twarogu tłusty,
  • jajko,
  • 4 łyżki miodu,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,
  • garść żurawiny,
  • garść płatków migdałowych,
  • 3 łyżki do masła klarowanego (do smażenia),
  • szczypta soli.

Patent: aby twaróg z ziemniakami połączył się idealnie, ziemniaki do mielenia muszą być zimne!

Sposób przygotowania:

Ugotowane ziemniaki mielimy w maszynce razem z twarogiem, następnie dodajemy żurawinę, płatki, cukier i miód. Dokładnie mieszamy. Smażymy na piękny złoty kolor. Najlepiej smakują z lodami.

Tradycyjne bezglutenowe naleśniki z lodami - przepis

Tradycyjne bezglutenowe naleśniki z lodami
Tradycyjne bezglutenowe naleśniki z lodami
Tradycyjne bezglutenowe naleśniki z lodami
Źródło: Ola Skowron/East News

Składniki:

  • 1 ½ szklanka mleka 3,2%,
  • ¾ szklanki mąki pszennej (mąka kukurydziana, bezglutenowa),
  • szczypta soli,
  • 2 jajka,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 2 łyżki tłuszczu (rozpuszczone masło, olej rzepakowy).

Składniki na nadzienie:

  • Z twarogiem - 100g twarogu, żółtko, 2 łyżki cukru pudru, laska wanilii.
  • Z truskawkami - 200 g truskawek.
  • Z bananem i masłem orzechowym - 2 banany, 3 łyżki masła orzechowego, 2 łyki cukru pudru,
  • Z warzywami - 2 pomidory, pęczek szczypiorku, cebula, garść szpinaku, ząbek czosnku.

Patent: aby naleśniki nie kleiły się do patelni, przed smażeniem wstaw ciasto do lodówki na około godzinę!

Sposób przygotowania:

W pierwszej kolejności mieszamy wszystkie produkty (mokre), następnie etapami dodajemy mąkę. Na patelnię nie dodajemy tłuszczu. Smażymy placki, następnie nadziewamy i podsmażamy na patelni na złoty kolor.

Ruchanki z rabarbarem, czyli placki drożdżowe, z lodami - przepis

Ruchanki z rabarbarem, czyli placki drożdżowe, z lodami
Ruchanki z rabarbarem, czyli placki drożdżowe, z lodami
Ruchanki z rabarbarem, czyli placki drożdżowe, z lodami
Źródło: Ola Skowron/East News

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • 3 jajka,
  • 100 g masła (rozpuszczonego),
  • 500 ml ciepłego mleka,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 4 łyżki cukru,
  • 3 średnie twarde jabłka (starte na dużych oczkach),
  • olej do głębokiego smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Patent: aby placki nam dobrze wyrosły, ogrzej wszystkie składniki do temperatury pokojowej.

Sposób przygotowania:

W pierwszej kolejności wymieszać drożdże w ciepłym mleku (mleko podgrzewamy maksymalnie do temperatury 40 stopni). Następnie dodajemy jajka, cukier, starte jabłka i stopniowo mąkę. Smażymy w głębokim tłuszczu.

Sezonowe owoce zapieczone pod kruszonką podawane z lodami - przepis

Sezonowe owoce zapieczone pod kruszonką podawane z lodami
Sezonowe owoce zapieczone pod kruszonką podawane z lodami
Sezonowe owoce zapieczone pod kruszonką podawane z lodami
Źródło: Ola Skowron/East News

Składniki na kruszonkę:

  • szklanka mąki pszennej,
  • szklanka cukru,
  • 100 g masła,
  • szczypta soli.

Owoce:

  • 200 g truskawek,
  • 100g borówek,
  • 200 g śliwki,
  • 200 g maliny,
  • 200 g jabłek.

Sposób przygotowania:

Składniki na kruszonkę zagniatamy na jednolitą, kruchą masę i odkładamy do schłodzenia. Owoce kroimy w kostkę. Następnie wykładamy owoce w naczynia żaroodporne (naczynia o pojemności około 200 g), zasypujemy kruszonką i zapiekamy w piecu przez 20 minut w 180 st. C.

Smażony banan z cukrem trzcinowym i kwaśną śmietaną podawane z lodami - przepis

Smażony banan z cukrem trzcinowym i kwaśną śmietaną
Smażony banan z cukrem trzcinowym i kwaśną śmietaną
Smażony banan z cukrem trzcinowym i kwaśną śmietaną
Źródło: Ola Skowron/East News

Składniki:

  • 3 banany,
  • 4 łyżki masła,
  • 6 łyżki brązowego cukru,
  • 1-2 pomarańcze (sok i otarta skórka),
  • około 400 g kwaśnej śmietany,
  • szczypta cynamonu.

Patent: by banan nie rozpadał się podczas smażenia, trzeba go zamrozić przed wrzuceniem na patelnię.

Sposób przygotowania:

Banany rozkrawamy na pół (wzdłuż), zamrażamy. Na patelni rozpuszczamy cukier trzcinowy (na bursztynowy kolor, następnie dodajemy sok z pomarańczy i masło. Zmrożone banany smażymy w karmelowym maśle. Podajemy z mocno schłodzona kwaśną śmietaną i lodami

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości