Letnie smaki Patryka Galewskiego. Poznaj jego przepisy na placki ziemniaczane, smażonego banana, ruchanki z rabarbarem czy owoce zapiekane pod kruszonką

Źródło: Dzień Dobry TVN
Letnia kuchnia Grzegorza
Letnia kuchnia Grzegorza
Burak - warzywo doskonałe
Burak - warzywo doskonałe
Ciasta owocowe - pyszne i zdrowe
Ciasta owocowe - pyszne i zdrowe
Rozgrzewające kremy i zapiekanki według Patryka Galewskiego
Rozgrzewające kremy i zapiekanki według Patryka Galewskiego
Sezon grillowy czas zacząć
Sezon grillowy czas zacząć
Kuchnia na pełnej petardzie
Kuchnia na pełnej petardzie
Patryk Galewski i jego schab
Patryk Galewski i jego schab
W kuchni Dzień Dobry TVN Patryk Galewski przygotował przepisy na swoje letnie smaki. Sprawdź, jak przygotować placki ziemniaczane z twarogiem z migdałami, miodem i żurawiną podane z lodami, naleśniki bezglutenowe, ruchanki z rabarbarem, sezonowe owoce zapieczone pod kruszonką podawane z lodami i smażonego banana z cukrem trzcinowym i kwaśną śmietaną podawane z lodami.

Placki ziemniaczane z twarogiem z migdałami, miodem i żurawiną podane z lodami - przepis

Placki ziemniaczane z twarogiem z migdałami
Placki ziemniaczane z twarogiem z migdałami
Placki ziemniaczane z twarogiem z migdałami
Źródło: Ola Skowron/East News

Składniki:

  • 250 g ugotowanych ziemniaków,
    • 250 g twarogu tłusty,
      • jajko,
        • 4 łyżki miodu,
          • 2 łyżki cukru trzcinowego,
            • garść żurawiny,
              • garść płatków migdałowych,
                • 3 łyżki do masła klarowanego (do smażenia),
                  • szczypta soli.

                    Patent: aby twaróg z ziemniakami połączył się idealnie, ziemniaki do mielenia muszą być zimne!

                    Sposób przygotowania:

                    Ugotowane ziemniaki mielimy w maszynce razem z twarogiem, następnie dodajemy żurawinę, płatki, cukier i miód. Dokładnie mieszamy. Smażymy na piękny złoty kolor. Najlepiej smakują z lodami.

                    Tradycyjne bezglutenowe naleśniki z lodami - przepis

                    Tradycyjne bezglutenowe naleśniki z lodami
                    Tradycyjne bezglutenowe naleśniki z lodami
                    Tradycyjne bezglutenowe naleśniki z lodami
                    Źródło: Ola Skowron/East News

                    Składniki:

                    • 1 ½ szklanka mleka 3,2%,
                      • ¾ szklanki mąki pszennej (mąka kukurydziana, bezglutenowa),
                        • szczypta soli,
                          • 2 jajka,
                            • szczypta gałki muszkatołowej,
                              • 2 łyżki tłuszczu (rozpuszczone masło, olej rzepakowy).

                                Składniki na nadzienie:

                                • Z twarogiem - 100g twarogu, żółtko, 2 łyżki cukru pudru, laska wanilii.
                                  • Z truskawkami - 200 g truskawek.
                                    • Z bananem i masłem orzechowym - 2 banany, 3 łyżki masła orzechowego, 2 łyki cukru pudru,
                                      • Z warzywami - 2 pomidory, pęczek szczypiorku, cebula, garść szpinaku, ząbek czosnku.

                                        Patent: aby naleśniki nie kleiły się do patelni, przed smażeniem wstaw ciasto do lodówki na około godzinę!

                                        Sposób przygotowania:

                                        W pierwszej kolejności mieszamy wszystkie produkty (mokre), następnie etapami dodajemy mąkę. Na patelnię nie dodajemy tłuszczu. Smażymy placki, następnie nadziewamy i podsmażamy na patelni na złoty kolor.

                                        Ruchanki z rabarbarem, czyli placki drożdżowe, z lodami - przepis

                                        Ruchanki z rabarbarem, czyli placki drożdżowe, z lodami
                                        Ruchanki z rabarbarem, czyli placki drożdżowe, z lodami
                                        Ruchanki z rabarbarem, czyli placki drożdżowe, z lodami
                                        Źródło: Ola Skowron/East News

                                        Składniki:

                                        • 2 szklanki mąki pszennej,
                                          • szczypta soli,
                                            • 3 jajka,
                                              • 100 g masła (rozpuszczonego),
                                                • 500 ml ciepłego mleka,
                                                  • 50 g świeżych drożdży,
                                                    • 4 łyżki cukru,
                                                      • 3 średnie twarde jabłka (starte na dużych oczkach),
                                                        • olej do głębokiego smażenia,
                                                          • cukier puder do posypania.

                                                            Patent: aby placki nam dobrze wyrosły, ogrzej wszystkie składniki do temperatury pokojowej.

                                                            Sposób przygotowania:

                                                            W pierwszej kolejności wymieszać drożdże w ciepłym mleku (mleko podgrzewamy maksymalnie do temperatury 40 stopni). Następnie dodajemy jajka, cukier, starte jabłka i stopniowo mąkę. Smażymy w głębokim tłuszczu.

                                                            Sezonowe owoce zapieczone pod kruszonką podawane z lodami - przepis

                                                            Sezonowe owoce zapieczone pod kruszonką podawane z lodami
                                                            Sezonowe owoce zapieczone pod kruszonką podawane z lodami
                                                            Sezonowe owoce zapieczone pod kruszonką podawane z lodami
                                                            Źródło: Ola Skowron/East News

                                                            Składniki na kruszonkę:

                                                            • szklanka mąki pszennej,
                                                              • szklanka cukru,
                                                                • 100 g masła,
                                                                  • szczypta soli.

                                                                    Owoce:

                                                                    • 200 g truskawek,
                                                                      • 100g borówek,
                                                                        • 200 g śliwki,
                                                                          • 200 g maliny,
                                                                            • 200 g jabłek.

                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                              Składniki na kruszonkę zagniatamy na jednolitą, kruchą masę i odkładamy do schłodzenia. Owoce kroimy w kostkę. Następnie wykładamy owoce w naczynia żaroodporne (naczynia o pojemności około 200 g), zasypujemy kruszonką i zapiekamy w piecu przez 20 minut w 180 st. C.

                                                                              Smażony banan z cukrem trzcinowym i kwaśną śmietaną podawane z lodami - przepis

                                                                              Smażony banan z cukrem trzcinowym i kwaśną śmietaną
                                                                              Smażony banan z cukrem trzcinowym i kwaśną śmietaną
                                                                              Smażony banan z cukrem trzcinowym i kwaśną śmietaną
                                                                              Źródło: Ola Skowron/East News

                                                                              Składniki:

                                                                              • 3 banany,
                                                                                • 4 łyżki masła,
                                                                                  • 6 łyżki brązowego cukru,
                                                                                    • 1-2 pomarańcze (sok i otarta skórka),
                                                                                      • około 400 g kwaśnej śmietany,
                                                                                        • szczypta cynamonu.

                                                                                          Patent: by banan nie rozpadał się podczas smażenia, trzeba go zamrozić przed wrzuceniem na patelnię.

                                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                                          Banany rozkrawamy na pół (wzdłuż), zamrażamy. Na patelni rozpuszczamy cukier trzcinowy (na bursztynowy kolor, następnie dodajemy sok z pomarańczy i masło. Zmrożone banany smażymy w karmelowym maśle. Podajemy z mocno schłodzona kwaśną śmietaną i lodami

                                                                                          Zobacz także:

                                                                                          Autor: Teofila Siewko

                                                                                          Źródło: Patryk Galewski

                                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna/Dzień Dobry TVN

                                                                                          podziel się:

                                                                                          Pozostałe wiadomości

                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                          Materiał promocyjny

                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana