Jak odróżnić świeży schab od starego?
- Najważniejsze jest, abyśmy się kierowali naszymi podstawowymi zmysłami, które mamy, czyli przede wszystkim musimy zaufać naszemu węchowi. Zapach i smak powinien być świeżo-maślany łagodny.
- Odpowiedni kolor - sprawdzamy czy mięso nie jest za bardzo utlenione, czyli czy jest różowiutkie, delikatnie wchodzące w beż. Czy nie jest nigdzie przesuszone, zżółknięte.
- Sprężystość mięsa - powinno być w odpowiedni sposób nawodnione, delikatnie je ściskając, widzimy jak tkanki cały czas jeszcze pracują - nie są zleżałe, rozluźnione i pozbawione wody.
Porady Katarzyny Bosackiej
Klasyczny schab smażony w smalcu - przepis krok po kroku
Składniki:
- 0,5 kg schab (najlepiej z kością żebrową),
- 200 g tartego pieczywa,
- kostka smalcu,
- 4 jajka,
- sól, pieprz,
- główka czosnku,
- łyżka maki żytniej,
- szklanka mleka,
- kilka gałązek rozmarynu.
Sposób przygotowania:
Schab dzielimy na odpowiednie, równe kawałki. W głębokim naczyniu z mleka, czosnku oraz rozmarynu robimy pewnego rodzaju marynatę. Moczymy schab około 2 godziny. Następnie mieszamy bułkę tarta z żytnią mąką i panierujemy (doprawione solą oraz pieprzem) w następującej kolejności: bułka, jajko, bułka. Smażymy na rozgrzanym smalcu.
Schab pieczony z migdałami i rodzynkami - przepis krok po kroku
Składniki:
- 0,5 schabu bez kości w jednym kawałku,
- 100 g płatków migdałowych,
- 50 gramów rodzynek,
- cebula biała,
- ząbek czosnku,
- 2 łyżki oleju,
- kilka gałązek rozmarynu,
- łyżka musztardy sarepskiej,
- łyżka miodu gryczanego,
- sól, pieprz, majeranek.
Sposób przygotowania:
Schab dzielimy na równe kawałki. Z majeranku, miodu, musztardy, rozmarynu, czosnku robimy marynatę. Zamarynowany schab smażymy na piękny złoty kolor, następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i rodzynki, smażymy kilka minut. Następnie przedkładamy do naczynia żaroodpornego lub blaszki, posypujemy migdałami i pieczemy 15 min w 220 stopniach.
Schab pieczony w warzywnej panierce - przepis krok po kroku
Składniki:
- 0,5 kg schab bez kości,
- marchew,
- seler,
- por,
- cebula,
- 2 ziemniaki
- korzeń pietruszki,
- 2 jajka,
- pęczek natki pietruszki,
- sól, pieprz, kumin.
Sposób przygotowania:
Schab dzielimy na równe kawałki. Warzywa korzeniowe ścieramy na tarce na grubych oczkach. Następnie smażymy, doprawiając solą, pieprzem oraz kuminem. Na samym końcu dodajemy pokrojoną natkę pietruszki. Warzywa odstawiamy do ostygnięcia. Do chłodnych warzyw dodajemy jajka i dokładnie mieszamy. Kawałki schabu doprawiamy solą oraz pieprzem, następnie panierujemy w naszej masie warzywnej. Smażymy około 4 minuty z każdej strony.
Grillowany stek ze schabu z jabłkiem, gruszką, czerwoną cebulą i śliwką - przepis krok po kroku
Składniki:
- 0,5 kg schabu z kością,
- 2 jabłka,
- gruszka,
- 2 czerwone cebule,
- 300 g śliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- 100 g surowego boczku,
- łyżka oleju,
- kilka gałązek rozmarynu,
- sól, pieprz, kolendra.
Sposób przygotowania:
Schab dzielimy na równe kawałki. Z rozmarynu, posiekanego czosnku, miodu, musztardy, papryki, oleju i kolendry przygotowujemy marynatę. Zamarynowane mięso smażymy na wytopionym boczku, następnie na patelnię dodajemy pozostałe pokrojone składniki i podsmażamy. Całość dusimy pod przykryciem około 10 minut.
Zobacz także:
- Schab pieczony z warzywami idealny na zdrowe drugie śniadanie
- Schabowy idealny oraz schab na sucho, pieczony i faszerowany. Przepisy Szymona Czerwińskiego
- Ciekawe pomysły na schab. Przepisy prezentuje Grzegorz Zawierucha
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Patryk Galewski
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News