W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował swoje pomysły na zdrowe i sycące lunchboxy. Potrawy te idealnie sprawdzą się na drugie śniadanie do pracy, ale również do szkoły. Sprawdź przepis na schab pieczony z warzywami.
Schab pieczony z warzywami - przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 kg schabu
- 10 ząbków czosnku
- kilka gałązek tymianku
- sól i pieprz
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 5 cebuli
- 6 twardych jabłek
- 5 ziemniaków
- 500 ml soku jabłkowego
- 100 g ziemnego masła
Sposób przygotowania schabu pieczonego z warzywami
- 1Schab natrzyj solą, pieprzem i papryką. Końcówkę noża wbij w mięso, lekko odchyl żeby zrobić kieszonkę i wciśnij tam ząbek czosnku. Tak zrób z każdym ząbkiem. Mięso ułóż na blaszce do pieczenia. Dookoła ułóż pokrojone warzywa i całość podlej cydrem.
- 2W schab wbij sondę do kontroli temperatury. Piecz przez 30 minut w 220°C. Następnie zmniejsz do 150°C i piecz jeszcze około 1 godzinę, w trakcie polewaj sosem mięso. Finalna temperatura w środku mięsa powinna być około 65-68°C.
- 3Sos z blaszki przelej do rondelka i zredukuj o połowę. Wyłącz, dodawaj porcjami zimne masło, cały czas mieszając aby sos zgęstniał.
Zobacz także:
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News