Schab pieczony z warzywami idealny na zdrowe drugie śniadanie

Jedzenie daje moc – zrób sobie lunchbox
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował swoje pomysły na zdrowe i sycące lunchboxy. Potrawy te idealnie sprawdzą się na drugie śniadanie do pracy, ale również do szkoły. Sprawdź przepis na schab pieczony z warzywami.

Schab pieczony z warzywami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 kg schabu
    • 10 ząbków czosnku
      • kilka gałązek tymianku
        • sól i pieprz
          • 1 łyżka słodkiej papryki
            • 5 cebuli
              • 6 twardych jabłek
                • 5 ziemniaków
                  • 500 ml soku jabłkowego
                    • 100 g ziemnego masła

                      Sposób przygotowania schabu pieczonego z warzywami

                      1. Schab natrzyj solą, pieprzem i papryką. Końcówkę noża wbij w mięso, lekko odchyl żeby zrobić kieszonkę i wciśnij tam ząbek czosnku. Tak zrób z każdym ząbkiem. Mięso ułóż na blaszce do pieczenia. Dookoła ułóż pokrojone warzywa i całość podlej cydrem.
                        1. W schab wbij sondę do kontroli temperatury. Piecz przez 30 minut w 220°C. Następnie zmniejsz do 150°C i piecz jeszcze około 1 godzinę, w trakcie polewaj sosem mięso. Finalna temperatura w środku mięsa powinna być około 65-68°C.
                          1. Sos z blaszki przelej do rondelka i zredukuj o połowę. Wyłącz, dodawaj porcjami zimne masło, cały czas mieszając aby sos zgęstniał.

                            Zobacz także:

                            Źródło: Piotr Kucharski

                            Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości