Szybkie obiady dla zabieganych: placki warzywne, pieczona dynia z fetą, schabowy na dwa sposoby i zapiekane gruszki z ricottą

Źródło: Dzień Dobry TVN
Szybkie obiady dla zbieganych
Szybkie obiady dla zbieganych
Dla zdrowego brzuszka - oregano, bazylia i pietruszka
Dla zdrowego brzuszka - oregano, bazylia i pietruszka
Złe i dobrze dobrane duety spożywcze
Złe i dobrze dobrane duety spożywcze
Kasza czy ziemniaki?
Kasza czy ziemniaki?
Co to jest zdrowa przekąska?
Co to jest zdrowa przekąska?
Co nam mówią symbole na opakowaniach?
Co nam mówią symbole na opakowaniach?
Zdrowe grillowanie
Zdrowe grillowanie
Jakie ryby warto jeść?
Jakie ryby warto jeść?
Jak dobrze przechowywać przyprawy, aby były świeże i aromatyczne?
Jak dobrze przechowywać przyprawy, aby były świeże i aromatyczne?
Jak mądrze kupować?
Jak mądrze kupować?
Zdrowe śniadanie
Zdrowe śniadanie
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Nie masz pomysłu na szybki obiad? W kuchni Dzień Dobry TVN mamy ich pod dostatkiem. Sprawdź przepisy Piotra Kucharskiego na placki warzywne, pieczoną dynię z fetą i cebulą, schabowego w dwóch odsłonach oraz gruszki z orzechami i miodową ricottą.

Placki warzywne - przepis

Składniki na ciasto:

  • 220 g mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
        • 1,5 łyżeczki soli
          • 0,5 łyżeczki kurkumy
            • 300 ml wody
              • 1 mała cukinia
                • 1 mały słodki ziemniak
                  • 1 marchewka
                    • 1 mała cebula
                      • 1 pęczek dymki
                        • olej do smażenia

                          Składniki na sos:

                          • 3 łyżki sosu sojowego
                            • 1 łyżka octu jabłkowego
                              • 1 łyżeczka cukru
                                • 1 łyżeczka sezamu

                                  Sposób przygotowania:

                                  1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia z mąką ziemniaczaną, solą i kurkumą. Dodaj połowę wody, wymieszaj. Dolej resztę wody i ponownie wymieszaj.
                                    1. Cukinię pokrój na zapałki.
                                      1. Ziemniaka i marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
                                        1. Cebulę posiekaj w piórka a dymkę pokrój na 2 cm kawałki.
                                          1. Warzywa dodaj do ciasta i wymieszaj. Na patelni średniej wielkości rozgrzej olej, nałóż jedną czwartą masy. Dokładnie dociśnij wszystko aby placek był równy. Smaż z jednej strony około 5 minut.
                                            1. Obróć i dosmaż drugą stronę również około 5 minut. Powtórz czynności z resztą ciasta.
                                              1. Składniki na sos wymieszaj ze sobą.
                                                1. Usmażone placki można przechowywać w lodówce do 7 dni. Dobrze smakują na ciepło jak i na zimno.

                                                  Pieczona dynia z fetą i cebulą - przepis

                                                  Składniki:

                                                  • 1 dynia piżmowa
                                                    • 1 czerwona cebula
                                                      • 2 ostre papryczki chilli
                                                        • główka czosnku
                                                          • oliwa z oliwek
                                                            • sól i pieprz
                                                              • 100 g fety
                                                                • 1 duży pęczek natki pietruszki
                                                                  • 50 g migdałów
                                                                    • 50 g dojrzewającego sera
                                                                      • sok z połówki cytryny

                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                        1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Dynię obierz i przekrój wzdłuż na ćwiartki. Skrop oliwą z oliwek, przypraw solą i pieprzem. Ułóż na blaszce do pieczenia.
                                                                          1. Obok ułóż papryczki chilli i czosnek.
                                                                            1. Cebulę obierz i natnij od góry na ćwiartki lecz nie przecinając do końca. Skrop oliwą, przypraw i ułóż nablaszce. Piecz przez 40 minut.
                                                                              1. W tym czasie zmiksuj w robocie pietruszkę, migdały i ser, dodaj odrobinę oliwy aby powstał sos.
                                                                                1. Po upieczeniu dodaj do niego posiekaną pieczoną papryczkę chilli oraz upieczony czosnek. Na kawałki dyni nałóż sos, posyp pokruszoną fetą i posyp kawałkami pieczonej cebuli.

                                                                                  Schaboszczak w dwóch odsłonach - przepis

                                                                                  Składniki:

                                                                                  • 4 kotlety schabowe (około 150 g szt.)
                                                                                    • sól i pieprz
                                                                                      • 1 jajko
                                                                                        • bułka tarta do panierowania
                                                                                          • klarowane masło do smażenia
                                                                                            • Sałatka jajeczna:
                                                                                              • 4 jajka ugotowane na twardo
                                                                                                • 4 ogórki kiszone
                                                                                                  • 1 mały por
                                                                                                    • 3 łyżki śmietany
                                                                                                      • 1 łyżka majonezu
                                                                                                        • 1 łyżeczka musztardy
                                                                                                          • pęczek koperku
                                                                                                            • sól i pieprz
                                                                                                              • 2 ciabatty
                                                                                                                • garść rukoli

                                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                                  1. Schabowe rozbij tłuczkiem aby były bardzo płaskie. Przypraw solą i pieprzem. Jajko rozbełtaj z odrobiną wody, przypraw.
                                                                                                                    1. Schabowe zanurz w jajku a następnie w bułce tartej. Strzepnij jej nadmiar i usmaż na rozgrzanym klarowanym maśle na złoty kolor.
                                                                                                                      1. Jajka posiekaj drobno, podobnie pokrój ogórki. Por pokrój w krążki. Dodaj śmietaną, majonez i musztardę. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
                                                                                                                        1. Schabowe podawaj z sałatką u góry a całość posyp listkami koperku.
                                                                                                                          1. Opcja na wynos: przekrojone ciabatty posmaruj od wewnątrz sałatką, posyp koperkiem i rukolą, do środka nałóż pokrojonego schabowego.

                                                                                                                            Gruszki z orzechami i miodową ricottą - przepis

                                                                                                                            Składniki:

                                                                                                                            • 4 gruszki
                                                                                                                              • 1 opakowanie ricotty
                                                                                                                                • garść orzechów włoskich
                                                                                                                                  • 2 łyżki miodu
                                                                                                                                    • mielony kardamon

                                                                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                                                                      1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Gruszki przekrój na połowę, wydrąż środki i ułóż na blaszce do zapiekania.
                                                                                                                                        1. Obok ułóż orzechy włoskie i szybkim ruchem obróć opakowanie ricotty aby w całości ułożyć ją obok gruszek.
                                                                                                                                          1. Wszystko polej miodem, posyp odrobiną kardamonu i zapiecz w piekarniku przez 25 minut. Gruszki posyp podpieczonym serem i posyp posiekanymi orzechami.

                                                                                                                                            Zobacz także:

                                                                                                                                            Źródło: Piotr Kucharski

                                                                                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                            podziel się:

                                                                                                                                            Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                            Materiał promocyjny

                                                                                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana