Placki warzywne - przepis
Składniki na ciasto:
- 220 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 300 ml wody
- 1 mała cukinia
- 1 mały słodki ziemniak
- 1 marchewka
- 1 mała cebula
- 1 pęczek dymki
- olej do smażenia
Składniki na sos:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka sezamu
Sposób przygotowania:
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia z mąką ziemniaczaną, solą i kurkumą. Dodaj połowę wody, wymieszaj. Dolej resztę wody i ponownie wymieszaj.
- Cukinię pokrój na zapałki.
- Ziemniaka i marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Cebulę posiekaj w piórka a dymkę pokrój na 2 cm kawałki.
- Warzywa dodaj do ciasta i wymieszaj. Na patelni średniej wielkości rozgrzej olej, nałóż jedną czwartą masy. Dokładnie dociśnij wszystko aby placek był równy. Smaż z jednej strony około 5 minut.
- Obróć i dosmaż drugą stronę również około 5 minut. Powtórz czynności z resztą ciasta.
- Składniki na sos wymieszaj ze sobą.
- Usmażone placki można przechowywać w lodówce do 7 dni. Dobrze smakują na ciepło jak i na zimno.
Pieczona dynia z fetą i cebulą - przepis
Składniki:
- 1 dynia piżmowa
- 1 czerwona cebula
- 2 ostre papryczki chilli
- główka czosnku
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- 100 g fety
- 1 duży pęczek natki pietruszki
- 50 g migdałów
- 50 g dojrzewającego sera
- sok z połówki cytryny
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 200°C. Dynię obierz i przekrój wzdłuż na ćwiartki. Skrop oliwą z oliwek, przypraw solą i pieprzem. Ułóż na blaszce do pieczenia.
- Obok ułóż papryczki chilli i czosnek.
- Cebulę obierz i natnij od góry na ćwiartki lecz nie przecinając do końca. Skrop oliwą, przypraw i ułóż nablaszce. Piecz przez 40 minut.
- W tym czasie zmiksuj w robocie pietruszkę, migdały i ser, dodaj odrobinę oliwy aby powstał sos.
- Po upieczeniu dodaj do niego posiekaną pieczoną papryczkę chilli oraz upieczony czosnek. Na kawałki dyni nałóż sos, posyp pokruszoną fetą i posyp kawałkami pieczonej cebuli.
Schaboszczak w dwóch odsłonach - przepis
Składniki:
- 4 kotlety schabowe (około 150 g szt.)
- sól i pieprz
- 1 jajko
- bułka tarta do panierowania
- klarowane masło do smażenia
- Sałatka jajeczna:
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 4 ogórki kiszone
- 1 mały por
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- pęczek koperku
- sól i pieprz
- 2 ciabatty
- garść rukoli
Sposób przygotowania:
- Schabowe rozbij tłuczkiem aby były bardzo płaskie. Przypraw solą i pieprzem. Jajko rozbełtaj z odrobiną wody, przypraw.
- Schabowe zanurz w jajku a następnie w bułce tartej. Strzepnij jej nadmiar i usmaż na rozgrzanym klarowanym maśle na złoty kolor.
- Jajka posiekaj drobno, podobnie pokrój ogórki. Por pokrój w krążki. Dodaj śmietaną, majonez i musztardę. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
- Schabowe podawaj z sałatką u góry a całość posyp listkami koperku.
- Opcja na wynos: przekrojone ciabatty posmaruj od wewnątrz sałatką, posyp koperkiem i rukolą, do środka nałóż pokrojonego schabowego.
Gruszki z orzechami i miodową ricottą - przepis
Składniki:
- 4 gruszki
- 1 opakowanie ricotty
- garść orzechów włoskich
- 2 łyżki miodu
- mielony kardamon
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Gruszki przekrój na połowę, wydrąż środki i ułóż na blaszce do zapiekania.
- Obok ułóż orzechy włoskie i szybkim ruchem obróć opakowanie ricotty aby w całości ułożyć ją obok gruszek.
- Wszystko polej miodem, posyp odrobiną kardamonu i zapiecz w piekarniku przez 25 minut. Gruszki posyp podpieczonym serem i posyp posiekanymi orzechami.
Zobacz także:
- Gotujemy szybki obiad. Poznaj proste przepisy na pyszne dania
- Szybki lunch dla zabieganych. Przygotujesz go w zaledwie kilka minut
- Co na obiad? Andrzej Polan proponuje szybkie i pyszne dania
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
podziel się: