Gotujemy szybki obiad. Poznaj proste przepisy na pyszne dania

Obiad w 30 minut dla całej rodziny
Nie masz czasu na gotowanie, ale lubisz domowe obiady? Wystarczy 30 minut, aby przygotować pyszne i pożywne danie. Poznaj przepisy Kasi Bukowskiej na makron z gorgonzolą i szpinakiem, stir-fry z warzywami, gnocchi z parmezanem.

Makaron w sosie z gorgonzoli z cukinią, szpinakiem, orzechami i skórką z cytryny

Składniki:

  • 2-3 łyżki oliwy
  • 2 cukinie
  • ok. 300 g szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 g makaronu (np. spaghetti lub bucattini)
  • ¾ szklanki śmietany 30%
  • 150-200 g sera gorgonzola
  • 1 cytryna
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1 garść natki pietruszki
  • 2 garście małych, słodkich pomidorków
  • sól, świeżo mielony pieprz

Oliwię rozgrzewamy na dużej patelni. Podsmażamy na niej cukinię pokrojoną w kostkę na złoty kolor. Gdy zmięknie i nabierze pięknego koloru dodajemy umyty i lekko posiekany szpinak oraz przeciśnięte ząbki czosnku. Smażymy aż szpinak zmięknie, a później jeszcze chwilę, by czosnek się podsmażył i zaczął pięknie pachnieć.

Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie do pożądanej miękkości.

Na patelnię wlewamy śmietankę i dodajemy pokrojony w kostkę ser. Podgrzewamy aż ser połączy się z sosem, doprawiamy solą, pieprzem i skórką otartą z połowy wyparzonej cytryny, ewentualnie kilkoma kroplami soku.

Do sosu dodajemy również lekko posiekane orzechy, posiekaną natkę pietruszki oraz pokrojone w mniejsze części pomidorki, mieszamy i krótko razem gotujemy.

Ugotowany makaron przekładamy wprost do sosu i mieszamy. By sos był nieco luźniejszy dolewamy kilka łyżek wody z gotowania makaronu i podajemy od razu.

Makaron w sosie z gorgonzoli z cukinią, szpinakiem, orzechami i skórką z cytryny, fot. Tomasz Urbanek/East News

Stir-fry z warzywami w pikantnym sosie orzechowym

Składniki:

  • 3 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 3 marchewki
  • 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej gotowanej na parze
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g makaronu ryżowego
  • 3 czubate łyżki masła orzechowego
  • 5-6 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1-2 łyżki octu ryżowego
  • 1-2 łyżki startego imbiru
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 3-5 łyżek słodko-pikantnego sosu chilli
  • 1 garść orzechów ziemnych
  • natka kolendry
  • szczypiorek

Przed przystąpieniem do smażenia i faktycznego gotowania należy przygotować sobie wszystkie składniki i przeczytać uważnie przepis, później smażenie będzie zachodziło bardzo szybko i nie będzie czasu np. na krojenie i zastanawianie się.

Olej rozgrzewamy na bardzo dużej patelni lub w woku. Gdy będzie gorący dodajemy pokrojoną w cienkie piórka cebulę i smażymy kilka minut.

Na patelnię wędruje również marchewka pokrojona w cienkie słupki (szybsza wersja to marchewka pokrojona w plasterki), fasolka szparagowa (bez rozmrażania), cukinia pokrojona w półplasterki oraz papryka pokrojona w paski. Po około 3-4 minutach smażenia na patelnię dokładamy przeciśnięte ząbki czosnku i smażymy – mieszając – jeszcze 1-2 minuty.

Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem na około 5 minut.

Do warzyw na patelni wlewamy sos przygotowany z wymieszanego na gładko masła orzechowego, sosu sojowego, miodu, octu ryżowego, startego imbiru, oleju sezamowego i sosu chilli. Początkowo dodajemy mniejsze porcje np. sosu sojowego lub octu, później próbujemy i dopasowujemy sos do swojego smaku dodając ich więcej.

Sos podgrzewamy na patelni przez około 2-3 minuty wraz z przygotowanym makaronem. Podajemy od razu posypane podprażonymi orzechami ziemnymi, natką kolendry i szczypiorkiem.

Stir-fry z warzywami w pikantnym sosie orzechowym, fot. Tomasz Urbanek/East News

Grillowane gnocchi z warzywami, parmezanem i natką pietruszki

Składniki:

  • 500 g gotowych gnocchi lub kopytek
  • 2 bakłażany
  • 1 duża czerwona cebula
  • pół kalafiora
  • 2 kolorowe papryki
  • 1 czubata łyżka miodu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 1 cytryna
  • 100 g sera parmezan
  • sól i świeżo mielony pieprz

Jeżeli gnocchi (lub kopytka) wymagają wcześniejszego ugotowania przygotowujemy je zgodnie z instrukcjami zamieszczonymi na opakowaniu, a następnie dokładnie odcedzamy i lekko studzimy.

Bakłażana kroimy w kostkę, cebulę w piórka, kalafiora dzielimy na małe różyczki, paprykę w paski lub w kostkę. Układamy warzywa na blasze i polewamy dokładnie sosem z wymieszanego ze sobą miodu, oliwy, cynamonu i soli oraz pieprzu (do smaku).

Wstawiamy do mocno nagrzanego pieca (210-220 stopni C) na 20 minut. Gdy warzywa zmiękną i zaczną nabierać ładnego koloru dokładamy do nich kluseczki i pieczemy jeszcze kilka minut, by one również się zarumieniły.

Jeżeli warzyw z gnocchi jest zbyt dużo i na blasze jest ciasno rozkładamy je na 2 blachy, by wszystko równo się podpiekło, a nie dusiło.

Podajemy, gdy wszystko nabierze złotego koloru. Posypujemy przed podaniem posiekaną natką pietruszki, odrobiną skórki otartej z cytryny i kilkoma kroplami soku oraz startym parmezanem.

Grillowane gnocchi z warzywami, parmezanem i natką pietruszki, fot. Tomasz Urbanek/East News

Zobacz też:

Francuskie potrawy z polskim akcentem, czyli Mikołaj Rey i propozycje na dania z serami

Miód, płatki owsiane i coś jeszcze. Z kilku składników ugotujesz pyszne dania

Tłusty czwartek 2020. Kiedy wypada w tym roku? Zobacz przepis Magdy Gessler na pyszne pączki!

***

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Jola Marat

podziel się:

Pozostałe wiadomości