Gorące tematy

Tłusty czwartek 2020. Zobacz przepis Magdy Gessler na pyszne pączki!

Źródło: X-news

Tłusty czwartek, czyli najsłodszy dzień w roku coraz bliżej. Już za chwilę pączki i faworki staną się głównym posiłkiem dnia, a kolejki do cukierni ciągnąć się będą w nieskończoność. Tłusty czwartek w 2020 wypada 20 lutego. Przygotuj z tej okazji pyszne domowe pączki według przepisu Magdy Gessler. 

Tłusty czwartek jest świętem ruchomym, uzależnionym od Wielkanocy. Jest to zawsze czwartek rozpoczynający ostatni tydzień karnawałowych zabaw, a zarazem poprzedzający wielki post. W tradycji chrześcijańskiej okres ten, to czas wstrzemięźliwości i wyrzeczeń, dlatego w tłusty czwartek możemy pozwolić sobie na objadanie bez moralnych wątpliwości. 

Tłusty czwartek. Przepis na pączki, łatwy i przyjemny!

Tłusty czwartek 2020. Kiedy wypada święto?

W tym roku Wielkanoc obchodzić będziemy już 12 kwietnia. Zatem ostatni czwartek przed wielkim postem w 2020 przypada na 20 lutego. To na ten dzień możemy planować już sobie odstępstwa od noworocznych postanowień dotyczących diety i siłowni.

Zobacz także w serwisie Zdrowie TVN: Ile kalorii ma pączek i jak go spalić?

Przepis Magdy Gessler na pyszne pączki

W każdym domu z pewnością rządzi przepis na pączki przekazywany z pokolenia na pokolenie. Jeśli jednak chcielibyście spróbować innych smaków, mamy dla Was przepis na pyszne pączki wg Magdy Gessler, który znaleźć możecie również na jej autorskiej stronie z przepisami!

Składniki:

  • 2 kg mąki szymanowskiej
  • 300 g cukru
  • 30 jajek
  • 500 g masła
  • 500 ml mleka
  • 2 opakowania cukru waniliowego z prawdziwej wanilii
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 100 g świeżych drożdży
  • konfitura z płatków róż lub powidła śliwkowe
  • 2,5 kg smalcu
  • 500 g domowego lukru
  • 100 g kandyzowanych skórek pomarańczy

Sposób przygotowania:

Do mleka dodać 100 g cukru i rozdrobnione drożdże. Zaczyn mieszać i podgrzewać (do 35 stopni C) do rozpuszczenia się składników.  Następnie wsypać szklankę mąki, wymieszać i zostawić na ok. 30 minut.

Żółtka z 20 jaj, 10 całych jaj, pozostały cukier, wanilię i sól podgrzewać mieszając trzepaczką rózgową do temp. ok. 30-35 st. C.

Kiedy zaczyn drożdżowy podwoi objętość wymieszać go w dużej misce z masą jajeczną. Wsypać 1,2 kg mąki i wyrobić ciasto podsypując mąką, aż nabierze gładkiej konsystencji i przestanie kleić się do rąk. Na koniec dodać roztopione masło. W zależności od wilgotności mąki, wielkości jaj i wilgotności powietrza można zużyć od 1,2 do 1,7 kg mąki.

Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 90 minut. W tym czasie dwukrotnie je wyrobić rękoma.

Wyrośnięte ciasto podzielić na mniejsze porcje, formować z nich ruloniki i kroić je na małe kawałki. Każdy spłaszczyć. Na środek włożyć łyżeczkę nadzienia, zawinąć brzegi i zlepić. Utoczyć w dłoniach kulkę. Zlepione pączki układamy na oprószonej mąką stolnicy, miejsce zlepienia kierujemy do dołu. Przykryć suchą ściereczką i zostawić w cieple do wyrośnięcia na 30-45 minut.

W rondlu powoli rozgrzewamy smalec do temp. 180 st. C (kawałek ciasta wrzucony do tłuszczu zaczyna natychmiast się smażyć i skwierczeć). Pączki smażymy porcjami, obracając je w trakcie smażenia jeden raz. Usmażone pączki wyławiamy łyżką cedzakową i układamy na ręczniku, aby odsączyć z tłuszczu. Lukrem polewamy gdy pączki lekko wystygną, na koniec posypujemy skórką pomarańczową.

Jak spalić jednego pączka? Sposoby na spalanie zbędnych kalorii

Tłusty Czwartek - kilkaset lat tradycji

Zwyczaj ten w Polsce swój początek miał już w XVII wieku. Jednak ówczesne przekąski niewiele miały wspólnego z tym, czym zajadamy się dziś. Na dworach magnaterii, szlachty czy zamożnych mieszczan formowano „pampuchy” z ciasta chlebowego i nadziewano je słoniną, a następnie smażono na smalcu. W uboższych domostwach były to wypiekane w piecu chlebowym placki z mąki pszennej oprószone skwarkami. Przekonanie jednak było to samo: trzeba się najadać, a wręcz obżerać, aby wystarczyło do Wielkanocy.

Staropolskie przysłowie mówi:

Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła

Oprócz tego w Tłusty Czwartek odbywały się pochody, które miały przynieść ich uczestnikom szczęście i pomyślność na kolejny rok. Podczas hucznych zabaw, swawoli i uroczystego marszu głośno grała muzyka, a pochodowi przodowały kurka, turoń, koza, niedźwiedź, bocian, żuraw, konik - znane figury z obrzędów kolędniczych.

Pysznego Tłustego Czwartku, życzy Redakcja DDTVN!

>>> Zobacz też: 

Przepis na pyszne pączki i francuski placek królów według Mikołaja Reya 

Smaki włoskiego karnawału - przepisy Cristiny Catese

Faworki i różyczki - proste przepisy na karnawałowe przysmaki

Co sądzisz o tym artykule?
95
11
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0