Faworki
Składniki na faworki:
- 400 g mąki pszennej tortowej
- 150 g kwaśniej śmietany 18%
- 4 duże żółtka
- 20 ml spirytusu
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru pudru plus do posypania
- około 1 litra oleju rzepakowego do smażenia
Jak przyrządzić faworki
Składniki na ciasto umieść w misce robota do wyrabiania i wyrobić na gładkie ciasto. Następnie rozwałkować na prostokąt. Złożyć na trzy i ponownie rozwałkować. Im więcej razy złożymy tym faworki będą delikatniejsze i bardziej puszyste po usmażeniu.
Rozgrzać olej do 180°C. Faworki pokroić na paski, w środku każdego zrobić na cięcie i zawinąć. Faworki smażyć po 30-40 sekund w gorącym oleju. Następnie osuszyć na ręczniku papierowym i oprószyć cukrem pudrem.
Gumbo
Składniki na gumbo:
- 400 g kiełbasy swojskiej, wiejskiej
- 5-6 łodyg selera
- 1 zielona papryka
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki wędzonej papryki
- 0,5 łyżeczki białego pieprzu
- 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano
- 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
- 0,5 łyżeczki tymianku
- 2 litry bulionu z kurczaka
- mięso obrane z jednego pieczonego kurczaka
- 400 g obranych krewetek
- pęczek cebuli dymki
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól i pieprz
- ryż Basmati do podania
- Zasmażka
- 100 g masła
- 80 g mąki pszennej
Jak przyrządzić gumbo
Kiełbasę pokrój w plasterki i podsmaż. Przełóż do miseczki i w tym samym garnku podsmaż pokrojone w kostkę warzywa. Do podsmażonych warzyw dodaj kiełbasę, oraz przyprawy. Całość razem podsmaż przez kilka minut.
Dodaj mięso z kurczaka i zalej całość bulionem. Duś przez około 40 minut.
W tym czasie rozpuść w rondelku masło i przesmaż mąkę aby zrobić zasmażkę. Podpraż ją, aż zrobi się lekko brązowa. Pod koniec dodaj posiekaną dymkę i natkę pietruszki i krewetki, chwilę gotuj. Dodaj zasmażkę i gotuj, aż całość zgęstnieje.
Semlor- szwedzkie bułeczki karnawałowe
Składniki na semlor- szwedzkie bułeczki karnawałowe:
- 20 g świeżych drożdży
- 125 ml zimnego mleka
- 75 cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 325 g mąki pszennej typ 650
- duża szczypta soli
- 100 g miękkiego masła
- Krem migdałowy
- 100 g migdałów
- 100 g cukru
- 100 ml mleka
- szczypta kardamonu
- bita śmietana
- 300 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru pudru plus do oprószenia
Jak przyrządzić semlor- szwedzkie bułeczki karnawałowe
W misce robota kuchennego wymieszać drożdże, mleko, cukier i jajko, aż rozpuści się cukier. Dodać mąkę, kardamon i sól. Wyrabiać przy pomocy haka przez 5-6 minuty. Po tym czasie dodawać porcjami masło cały czas wyrabiając, aż całe zostanie wchłonięte. Ciasto może się lekko kleić. Przykryć miskę i odstawić do wyrastania na 40 minut.
Po tym czasie podzielić ciasto na dziewięć części po około 75 g. Każdy kawałek uformować na okrągłe bułeczki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 50-60 minut.
W tym czasie można przygotować krem migdałowy. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Na blaszkę wysypać migdały i podprażyć w piekarniku przez około 10 minut. Następnie przełożyć do robota kuchennego, dodać mleko, cukier i kardamon i zmiksować. Przełożyć do miseczki i schłodzić.
W piekarniku zwiększyć temperaturę do 225°C. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i upiec w piekarniku przez 10-12 minut. Po upieczeniu schodzić. W tym czasie ubić bitą śmietanę.
Z każdej bułki odciąć wierzch, a ze środka wydłubać odrobinę miękiszu który dodać do kremu migdałowego. Bułki wypełnić kremem migdałowym, a następnie bitą śmietaną. Na wierzchu ułożyć odcięte wierzchy i posypać cukrem pudrem.
Zobacz także:
- Kuchnia ukraińska to bogactwo wielu kultur. Oto najpopularniejsze potrawy
- Ciasto odwrócone z ananasem i karmelem według przepisu Matteo Brunettiego
- Domowe sushi - przepis i wskazówki Konrada Budzińskiego
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN