Przepisy kulinarne

Kuchnia ukraińska to bogactwo wielu kultur. Oto najpopularniejsze potrawy

Przepisy kulinarne

Autor:
Adrian
Adamczyk
Jałta, Krym

Znajdziemy w niej wiele z naszej rodzimej kuchni, jak również mnóstwo naleciałości litewskich, mołdawskich, tatarskich czy żydowskich. Mowa tu o kuchni ukraińskiej, która różnorodnością smaków i obfitością dań przyciąga wielu smakoszy z całego świata. Czym charakteryzują się ukraińskie potrawy?

Poniżej przeczytasz o historii kuchni ukraińskiej, która jest naprawdę bardzo interesująca i miała znaczący wpływ na kształt współczesnych ukraińskich dań. Poznaj popularne przysmaki Ukrainy. Zwieńczeniem tego miniprzewodnika będzie inspirowany kuchnią ukraińską przepis.

Kuchnia ukraińska. Czym się charakteryzuje?

Kuchnia ukraińska łączy sobie wiele wpływów z kultur obcych. Ukraińskie potrawy zawdzięczają swój smak kuchni polskiej, tatarskiej, żydowskiej, litewskiej, ormiańskiej, mołdawskiej i rumuńskiej. Ukraińska kuchnia obfituje, podobnie jak inne kuchnie wschodnie, w dania bardzo tłuste, mączne, mięsne, pełne kasz i pieczywa. Nie można jednak mówić tu konkretnym jednorodnym ukraińskim jedzeniu – wszystko bowiem zależne jest od danego regionu kraju. Na Krymie dominuje wpływ kuchni tatarskiej, żydowskiej i rosyjskiej. Znaleźć można tu głównie dania mięsne, a zwłaszcza baraninę i koninę. Znaną potrawą krymską są kołduny z gorącym bulionem lub płow – ryż z mięsem i warzywami. Ukraińskie dania Bukowiny niosą w sobie znamiona kuchni rumuńskiej. Charakterystyczna dla tego regionu jest tzw. mamałyga, czyli gęsta kasza kukurydziana. Może być dodatkiem do głównego dania albo podana samodzielnie z serem owczym i skwarkami. We Lwowie natomiast dania ukraińskie przypominają potrawy kuchni polskiej, żydowskiej i ormiańskiej. Zjeść można tu np. bogracz, flaki po lwowsku czy nasz rodzimy żurek.

Przepisy Grzegorza Zawieruchy

Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
wideo 2/3

Tradycyjne potrawy ukraińskie

Oto zestawienie najpopularniejszych, typowych dla kuchni ukraińskiej potraw.

  • Barszcz ukraiński – najbardziej kojarzona z kuchnią ukraińską potrawa. Jeśli będziecie w restauracji ukraińskiej, koniecznie zamówcie właśnie tę zupę. Bazą dla barszczu ukraińskiego jest tłusty wywar mięsny. Poza burakami, w barszczu występują pomidory, przecier pomidorowy, fasola, kapusta, papryka czerwona. Podawany jest zazwyczaj ze śmietaną, koperkiem i pampuszkami – drożdżowymi bułeczkami.
  • Warenyky – tradycyjne ukraińskie pierogi. Pierogi na Ukrainie przyrządza się z dodatkiem mięsa, sera, podrobów, ziemniaków, kaszy, grzybów i owoców. Podaje się je ze śmietaną lub omastą.
  • Solanka ukraińska – to kolejna po barszczu popularna zupa ukraińska. Przyrządza się ją na tłustym wywarze z mięsa, grzybów lub ryb. Solankę zakwasza się dodatkowo zalewą z ogórków kiszonych, cytryną, kwasem chlebowym, kaparami.
  • Deruny – czyli ukraińskie placki ziemniaczane. Bardzo podobne do tych przygotowywanych w naszym kraju. Niekiedy zapieka się je ze śmietaną, sosem z sera i grzybów.
  • Banosz – to prawdziwy ukraiński przysmak, który wywodzi się z kuchni huculskiej. To gotowana na śmietanie mąka kukurydziana. Banosz posypuje się dodatkowo skwarkami, bryndzą lub grzybami.
  • Naleśniki młynci – naleśniki ukraińskie przygotowywane z drożdży. Farsz może być wytrawny lub słodki.
  • Ukraiński sernik – tzw. "zapikanka". Bardzo często stanowi podstawę śniadania. Do ukraińskiego sernika dodaje się semolinę, dzięki czemu masa zyskuje lepszą konsystencję.
  • Syrnykyukraińskie racuszki serowe z rodzynkami. Podaje się je z owocami, cukrem lub ze śmietaną.
  • Kulisz – kozacki przysmak, będący niczym innym jak małymi pulpetami. W skład kulisza wchodzi długo gotowana kasza jaglana (czasem gryczana lub kukurydziana) z warzywami, słoniną, mięsem i przyprawami. Bardzo często przygotowywane w kotle nad ogniskiem.

Kuchnia ukraińska – przepisy. Naleśniki ukraińskie

Poniżej znajdziecie przepis inspirowany kuchnią ukraińską, czyli naleśniki ukraińskie.

Składniki (dla 3–4 osób):

  • 12–15 przygotowanych wcześniej naleśników,
  • 450 g ugotowanych ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 250 g twarogu,
  • tłuszcz do smażenia,
  • szczypta soli i pieprzu.

Przygotowanie:

  1. 1Ser oraz ugotowane ziemniaki zmiel za pomocą maszynki.
  2. 2Pokrój cebulę w kostkę i podsmaż ją na złoto.
  3. 3Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą. Dopraw solą i pieprzem.
  4. 4Do gotowych naleśników nakładaj farsz i zawijaj. Podsmaż naleśniki na patelni.
  5. 5Naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami, np. z sosem czosnkowym.

Cмачного [smachnoho], czyli "smacznego” po ukraińsku!

Zobacz także:

Autor:Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: Sofia Buti/500px/Getty Images

Pozostałe wiadomości