Sprawdź, jak zrobić śledzika z jabłkiem i puszystą śmietaną, tatara ze śledzia na tostach z piklami i majonezem wasabi, tartaletki ze szpinakiem, błękitnym serem i wędzonym łososiem, racuszki z prażonymi jabłkami i cukrem cynamonowym, a także pierś z kurczaka na zimno z salsą na bazie ananasa i chili.
Dania na koniec karnawału proponuje Piotr Kucharski. W kuchni dzień Dobry TVN przygotowuje faworki, gumbo oraz semlor, czyli szwedzkie bułeczki karnawałowe. Poznaj przepisy na pyszności na ostatki.
Ostatki to zwyczaj przedchrześcijański, który oznacza koniec zabaw organizowanych przez cały karnawał. Rozpoczynają się w tłusty czwartek i trwają do wtorku przed Środą Popielcową. - Dawniej to był czas, kiedy można było psocić, dotyczyło to zwłaszcza młodych mężczyzn - powiedział w Dzień Dobry TVN etnograf, Robert Zydel. Przypominamy rozmowę z okazji zbliżających się ostatków 2025.
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski i śledź w trzech odsłonach: w bułce maślanej z marynowaną cebulą, w sosie curry z pieczonymi ziemniakami i smażony z warzywami oraz sosem chrzanowo-jabłkowym. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje Samar Khanafer-Gniadek. Z okazji ostatków blogerka przygotowała przekąski na domówkę. Na naszym stole pojawiły się między innymi: frytki z batatów z kolendrą i masłem orzechowym, beza z serkiem mascarpone i owocami, babeczki z krewetkami i salsą z awokado. Smacznego!
Zaczął od "beforka", później podbił "trójkąt bermudzki" i oczywiście zakończył "afterkiem"! Kogo spotkał, z kim prawie siedział przy stoliku, jak przeżył noc pełną atrakcji i gdzie leży Gąsocin? Zobaczcie koniecznie!