Ostatkowy śledzik Piotra Kucharskiego

W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski i śledź w trzech odsłonach: w bułce maślanej z marynowaną cebulą, w sosie curry z pieczonymi ziemniakami i smażony z warzywami oraz sosem chrzanowo-jabłkowym. Smacznego!

Śledź w bułce maślanej z marynowaną cebulą

Składniki:

Bułka:

10 g drożdży

3 łyżka cukru

250 ml mleka

4 żółtka

450 g mąki pszennej

szczypta soli

około 100 g miękkiego masła

białko

czarnuszka

Dodatki:

500 g kiszonej kapusty

2 czerwone cebule

100 ml octu jabłkowego

100 ml wody

1 łyżka cukru

sól i pieprz

1 kg śledzi matiasów

Przygotowanie:

Drożdże i cukier rozpuścić w mleku. Dodać żółtka, wymieszać. Dodać mąkę i sól. Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto (jeśli jest za luźne, dodać mąki). Następnie wtłoczyć masło w ciasto, dodając po małej kostce. Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na około 30 min. Z ciasta uformować 4 podłużne bułki. Bułki ułożyć na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 min. Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem i posypać czarnuszką. Rozgrzać piec do 210 ºC. Piec w rozgrzanym piekarniku około 15-18 min.

W tym czasie pokroić cebulę na grube krążki i zalać octem wymieszanym z woda i cukrem, przyprawić sola i pieprzem. Odstawić na 30 minut do zamarynowania.

Bułki przekroić wzdłuż, do środka nałożyć poszatkowanej kiszonej kapusty, na niej ułożyć matiasy, na wierzch odcedzone krążki cebuli.

Śledź w sosie curry z pieczonymi ziemniakami

Składniki:

4 duże ziemniaki do pieczenia

2 cebule

2 ząbki czosnku

1 papryczka chilli

1 łyżeczka curry

200 ml śmietany 30%

sok z cytryny

oliwa z oliwek

sól i pieprz

400 g śledzia z oleju

Sposób przygotowania: Ziemniaki wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180º i piec aż będą miękkie. W tym czasie podsmażyć pokrojoną w krążki cebulę. Następnie dodać posiekany czosnek, chilli i curry. Podsmażyć przez chwilę i dodać śmietanę. Gotować aż śmietana zgęstnieje. Zdjąć z gazu i wystudzić. Śledzia pokroić na 2 cm kawałki i dodać do sosu i wymieszać. Ciepłe ziemniaki naciąć na cztery i otworzyć. Do środka nałożyć sos.

Śledź smażony z warzywami i sosem chrzanowo-jabłkowym

Składniki:

8 małych tuszek świeżego śledzia

sól i pieprz

mąka pszenna

olej do smażenia

1 cebula

3 marchewki

kawałek selera

3 ogórki kiszone

oliwa z oliwek

Sos:

2 jabłka

100 g tartego chrzanu ze śmietaną

pieprz

Sposób przygotowania:

Tuszki śledzia ułożyć na desce brzuszkiem do dołu. Nacisnąć kciukiem do dołu aby filety się rozsunęły na boki. Obrócić i wyjąc kręgosłup.

Następnie panierować w mące i usmażyć na oleju.

Marchewkę i seler pokroić w słupki i podsmażyć. Pod koniec dodać pokrojone w słupki ogórki. Wymieszać.

Jabłka obrać, pokroić na mniejsze kawałki i poddusić z odrobiną wody aż będą miękkie. Zmiksować i wymieszać z chrzanem.

Rybę podawać na warzywach z dodatkiem sosu.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości