Śledź w bułce maślanej z marynowaną cebulą
Składniki:
Bułka:
10 g drożdży
3 łyżka cukru
250 ml mleka
4 żółtka
450 g mąki pszennej
szczypta soli
około 100 g miękkiego masła
białko
Dodatki:
500 g kiszonej kapusty
2 czerwone cebule
100 ml octu jabłkowego
100 ml wody
1 łyżka cukru
sól i pieprz
1 kg śledzi matiasów
Przygotowanie:
Drożdże i cukier rozpuścić w mleku. Dodać żółtka, wymieszać. Dodać mąkę i sól. Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto (jeśli jest za luźne, dodać mąki). Następnie wtłoczyć masło w ciasto, dodając po małej kostce. Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na około 30 min. Z ciasta uformować 4 podłużne bułki. Bułki ułożyć na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 min. Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem i posypać czarnuszką. Rozgrzać piec do 210 ºC. Piec w rozgrzanym piekarniku około 15-18 min.
W tym czasie pokroić cebulę na grube krążki i zalać octem wymieszanym z woda i cukrem, przyprawić sola i pieprzem. Odstawić na 30 minut do zamarynowania.
Bułki przekroić wzdłuż, do środka nałożyć poszatkowanej kiszonej kapusty, na niej ułożyć matiasy, na wierzch odcedzone krążki cebuli.
Śledź w sosie curry z pieczonymi ziemniakami
Składniki:
4 duże ziemniaki do pieczenia
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
1 łyżeczka curry
200 ml śmietany 30%
sok z cytryny
oliwa z oliwek
sól i pieprz
400 g śledzia z oleju
Sposób przygotowania: Ziemniaki wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180º i piec aż będą miękkie. W tym czasie podsmażyć pokrojoną w krążki cebulę. Następnie dodać posiekany czosnek, chilli i curry. Podsmażyć przez chwilę i dodać śmietanę. Gotować aż śmietana zgęstnieje. Zdjąć z gazu i wystudzić. Śledzia pokroić na 2 cm kawałki i dodać do sosu i wymieszać. Ciepłe ziemniaki naciąć na cztery i otworzyć. Do środka nałożyć sos.
Śledź smażony z warzywami i sosem chrzanowo-jabłkowym
Składniki:
8 małych tuszek świeżego śledzia
sól i pieprz
mąka pszenna
olej do smażenia
1 cebula
3 marchewki
kawałek selera
3 ogórki kiszone
oliwa z oliwek
Sos:
2 jabłka
100 g tartego chrzanu ze śmietaną
pieprz
Sposób przygotowania:
Tuszki śledzia ułożyć na desce brzuszkiem do dołu. Nacisnąć kciukiem do dołu aby filety się rozsunęły na boki. Obrócić i wyjąc kręgosłup.
Następnie panierować w mące i usmażyć na oleju.
Marchewkę i seler pokroić w słupki i podsmażyć. Pod koniec dodać pokrojone w słupki ogórki. Wymieszać.
Jabłka obrać, pokroić na mniejsze kawałki i poddusić z odrobiną wody aż będą miękkie. Zmiksować i wymieszać z chrzanem.
Rybę podawać na warzywach z dodatkiem sosu.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN