Sprawdź, jak przyrządzić śledzia smacznie i oryginalnie.
Sprawdź przepisy z kuchni w Dzień Dobry TVN.
Naszego prowadzącego poniosła wyobraźnia.
Śledzie można znaleźć niemal na każdym świątecznym stole. Dania z tych smacznych ryb przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Tomasz Grabski. Oto one: kanapka z żytniego chleba ze śledziem, śledzie smażone w zalewie z octu jabłkowego i miodu z dynią i tymiankiem, śledzie marynowane w soku buraczanym z korzenną nutą na sałatce ziemniaczanej, a także sałatka śledziowa.
Szukasz pomysłu na proste i szybkie przekąski z rybą? Poznaj przepisy Sebastiana Olmy na pierożki z filetem z makreli lub śledziem w sosie pomidorowym i bliny ziemniaczane z grillowaną makrelą. Tymi rybnymi tapasami zaskoczysz rodzinę i przyjaciół.
Szwedzkie kiszone śledzie, czyli surströmming, to specjał o charakterystycznym smaku i zapachu. W Szwecji dostępny jest w wielu marketach. W Polsce sfermentowanych śledzi nie można znaleźć w sklepach stacjonarnych, można je kupić przez Internet.
W kuchni Dzień Dobry TVN mistrz przystawek Marcin Dudek przygotował przekąski idealne na sylwestra: domowy pasztet, kaczkę w sosie z jabłkami i śliwkami, śledzia bałtyckiego z sałatką, carpaccio z buraka z serem owczym, ser kozi grillowany z sosem z gruszek i fig oraz sery regionalne z dodatkiem wędzonych śliwek.
Co pojawia się na wigilijnych stołach uczestników MasterChefa? W Dzień Dobry TVN Mateusz Guncel i Damian Sobek zdradzili tą tajemnicę. Wypróbujcie ich przepisy na: makówki po nowoczesnemu, tatara ze śledzia z pierzgą i piernikiem, wigilijny kompot, zupę grzybową z uszkami, bigos śląski i bigos bezmięsny. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN Artur Moroz jak zwykle zaskoczył nas swoimi kulinarnymi połączeniami. Zobaczcie jego przepisy na: młodą kapustę z mulami, zupę rybno-szczawiową i śledzia na sałatce wiosennej. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski i śledź w trzech odsłonach: w bułce maślanej z marynowaną cebulą, w sosie curry z pieczonymi ziemniakami i smażony z warzywami oraz sosem chrzanowo-jabłkowym. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje dziś Piotr Kucharski. Nasz kucharz przygotował typowe świąteczne potrawy, ale w nieco lżejszej wersji. Co powiecie na sernik na spodzie z kaszy gryczanej?
W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje dziś David Gaboriaud. A że już za kilka dni Święta kucharz przygotował śledzie, ale w nowoczesnej odsłonie. Co powiecie na śledzie w tempurze i sosie curry, czy śledzie z musem chrzanowym? Brzmi naprawdę dobrze!
Mikołaj Rey zawędrował aż do Gdańska. Spotkał się tam z szefem kuchni Adamem Woźniakiem, który opowiedział mu o bałtyckich śledziach. Jaka jest tradycja śledzia w Polsce? Dlaczego ta tłusta ryba jest polecana osobom na diecie? Ile ma kalorii? Czym się kierować przy wyborze śledzia i co można z niego przygotować? O tym w Dzień Dobry TVN nasz ekspert i smakosz Mikołaj Rey.
Profesor Jerzy Bralczyk napisał książkę kulinarną. Dziennikarz Dzień Dobry TVN Bartek Węglarczyk spotkał się w kuchni Państwa Bralczyków z profesorem i jego żoną, która krzątała się po kuchni. Jak robi się kopczyznę? Czy bigos to polskie danie? Czy śledzik jest mniejszy od śledzia?
W kuchni Dzień Dobry TVN od rana krzątała się aktorka Katarzyna Bujakiewicz, która przygotowała: śledzie ze śliwkami, pierogi ze śliwkami i sernik żurawinowy! Są tu jacyś amatorzy śledzika? A Andrzej Polan nadzorował proces tworzenia śledzia:) A dziennikarkę Dzień Dobry TVN Kingę Burzyńską Kasia oprowadziła po swoim ukochanym Poznaniu.
Michel Moran przygotował dziś, w kuchni Dzień Dobry TVN, śledzia w trzech odsłonach. Towarzyszyli mu, zdalnie, finaliści programu Masterchef: Karina, Mariusz i Dominika. Lubicie śledzie?
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował dania inspirowane kuchnią dwudziestolecia międzywojennego oraz dania przygotowywane specjalne na obchody dnia św. Marcina. Oto one: korzenne gruszki z kwaśnymi lodami; gęsie nóżki z jabłkami i żurawiną; sandacz na maśle z kaszą i porami; śledzik, gruszka, ziemniaki, chrzanowa śmietana oraz tatar z sardelą. Smacznego!
Smakosz i poszukiwacz kulinarnych doznań, Mikołaj Rey, tym razem zawędrował na Kaszuby po to, by skosztować wyjątkowego śledzia. Czym różni się śledź bałtycki od atlantyckiego? Czy śledzia powinno się jeść z główką? Dlaczego osoby cierpiące na niedokrwistość i choroby układu krążenia powinny jeść śledzie? Na co należy zwracać uwagę kupując śledzie?
Uwielbia domowe jedzenie. Przebojem zdobywa świat. Jej życiowe motto: "Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą". W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Piszczałka i Andrzej Polan przygotowali: fasolę wrzawską, sałatkę z ogórka małosolnego z olejem rydzowym oraz śledzia z suską sechlońską, gorczycą i miodem.
W Wielki Piątek obowiązuje ścisły post, dlatego Anna Starmach proponuje w kuchni Dzień Dobry TVN śledzie na kilka sposób. Na kanapce, w zapiekance i z plackami ziemniaczanymi...
Dziś Środa Popielcowa w Kościele Katolickim, a my, w kuchni Dzień Dobry TVN, proponujemy postne dania ze śledzi: śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami, smażony i solony oraz klasyczny tatar ze śledzia. A wszystko to wyczarował dla Was Piotr Kucharski!
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski razem z żoną przyrządził zupę jagodową, tatar ze śledzia oraz fasolę z kapustą i grzybami. Jakie potrawy znajdą się na ich wigilijnym stole? Tradycyjne czy raczej wymyślne?
Chcemy Was przekonać do tego, że w Wigilię można jeść nie tylko karpia, ale także inny ryby. Alternatywą dla królującego na naszych stołach w święta karpia może być np. dorsz, śledź lub łosoś. Co przygotowała dla Was w kuchni Dzień Dobry TVN Beata Kartowicz? Sami zobaczcie!
Krytyk kulinarny Maciej Nowak przyglądał się NORGE & Food Service Chefs’ Competition – 2011, którego pierwsza edycja poświęcona została śledziowi norweskiemu. Opowiedział o nim w Dzień Dobry TVN. Jakie śledzie lubi Jolanta Pieńkowska?