Kuchnia Ani Piszczałki

Uwielbia domowe jedzenie. Przebojem zdobywa świat. Jej życiowe motto: "Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą". W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Piszczałka i Andrzej Polan przygotowali: fasolę wrzawską, sałatkę z ogórka małosolnego z olejem rydzowym oraz śledzia z suską sechlońską, gorczycą i miodem.

Zdjęcie: Michał Wargin/ East News

Fasola wrzawska z policzkami

Składniki:

800 g policzków wołowych

400 g cebuli

500 g fasoli Jaś Wrzawski

200 ml wina czerwonego

2 łyżki mąki

100 g masła

olej do smażenia

5 szt. tortilli

kminek, gałka muszkatołowa, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie

świeży rozmaryn, natka pietruszki

szpinak baby

Przygotowanie:

Fasolę moczymy w wodzie, odcedzamy i zalewamy świeżą wodą, gotujemy do miękkości z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i soli. Ugotowaną przekładamy na patelnię z rozgrzanym masłem, rozmarynem i przesmażamy na złoty kolor. Z placków tortilli wycinamy mniejsze kółka, smarujemy masłem i wykładamy naczynia do pieczenia muffinek. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy. W takich miseczkach będziemy podawać fasolę. Policzki obieramy z zewnętrznych błon, obtaczamy w przyprawach i marynujemy 3 godziny. Oprószamy delikatnie mąką i przesmażamy na złoty kolor na oleju. Zdejmujemy z patelni i na tym samym tłuszczu przesmażamy cebulę, dodajemy wino czerwone i odparowujemy. Po przesmażeniu mięso ponownie umieszczamy na patelni, dodajemy bulion i dusimy do miękkości. Policzki podajemy z fasolą w koszyczkach z tortilli i listkami szpinaku.

Płatki ciasta przekładane jabłkami łąckimi

Składniki:

1 op. ciasta filo

200 g masła

2 cytryny

cynamon

500 g jabłek łąckich

200 g orzechów włoskich

200 g orzechy pistacjowych

300 g cukru pudru

4 łyżki miodu

400 ml wody

Na pergaminie układamy arkusz ciasta filo, smarujemy masłem. Podobnie postępujemy z kolejnymi dwoma arkuszami. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, mieszamy z posiekanymi, uprażonymi orzechami, sokiem z 1 cytryny i skórkę, miód, cynamon. Wszystko razem podgrzewamy na patelni i studzimy. Masę dzielimy na 3 części , pierwszą wykładamy na ciasto filo, następnie kolejne 3 arkusze ciasta z masłem i ponownie jabłka. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 40 min. w temp. 170 stopni. Po upieczeniu jeszcze ciepłe zalewamy syropem z wody, cukru, miodu i skórki z cytryny.

Śledź z suską sechlońską, gorczycą i miodem

Składniki:

200 g śledzi

150 g Suskiej sechlońskiej

3 jabłka łąckie

1 musztarda

200 g jogurtu naturalnego

2 łyżki miodu

1 łyżka musztardy rosyjskiej

koperek, szpinak baby

Jabłka obieramy, smażymy na patelni pod koniec dodając suskę sechlońską. Miksujemy do powstania gładkiej konfitury. Jogurt łączymy z musztardą francuską, solą, pieprzem czarnym oraz cukrem. Musztardę rosyjską łączymy z miodem i koprem. Śledzie podajemy na konfiturze śliwkowo-jabłkowej, polane sosem jogurtowym i sosem miodowo-musztardowym.

Sałatka z ogórka małosolnego z olejem rydzowym

Składniki:

100 ml oleju rydzowego

1 kg ziemniaków młodych

4 jajka

koperek, rukola, por

1 kg ogórków małosolnych

sól, pieprz

Jajka gotujemy na twardo ale bardziej proponuję zrobić jajka w koszulce. Ziemniaki gotujemy w łupinach i studzimy, kroimy na połówki. Ogórki małosolne kroimy w plastry. Por, koperek siekamy i dodajemy do ziemniaków. Mieszamy z ogórkami, rukolą. Skrapiamy odważnie olejem rydzowym, doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z jajkami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości