Śledzie w tempurze, sos curry
Składniki:
Tempura:
4 filety śledzie a la Matjas
150 g mąki pszennej
Szczypta sody
1 jajko
Woda gazowana (lodowata)
Pieprz
Olej ryżowy do smażenia
Sos curry:
Jogurt
Sól
Łyżeczka przyprawy curry
Sok z ½ limonki
1 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Sos curry – wymieszaj wszystkie składniki z sosu i odstaw.
Namocz filety śledzia w mleku na min 30 min przed podaniem. Po tym czasie, opłucz filety pod bieżącą wodą i osusz na ręczniku papierowym. Pokrój filety na mniejsze kawałki. W misce wymieszaj mąkę z sodą, zrób wgłębienie i wbij jajko. Dodaj wody gazowanej i szybko wymieszaj, by konsystencja przypominała ciasto do naleśników. Nie mieszaj za długo, muszą być jeszcze grudki. Wstaw miskę z ciastem w drugą miskę z kostkami lodu. Rozgrzej olej w garnku do temperatury 170 C. Na talerz wysyp trochę mąki. Obtocz kawałki ryby chwilę w mące, a następnie zanurz je w cieście. Wyciągnij je z ciasta i przełóż do gorącego oleju. Smaż krótko do momentu aż się zrobi chrupka i złocista skorupka. Wyciągnij i odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Serwuj z sosem curry.
Sałatka z gotowanymi ziemniakami, śledziami, jajkiem na twardo, musem chrzanowym
Składniki:
2 filety śledzia a la Matjas
200 g ziemniaków ugotowanych, obranych i pokrojonych w kostkę
2 jajka przepiórcze na twardo, obrane i pokrojone na pół
Łyżka chrzanu
100 ml śmietanki 36%
Sól, pieprz czarny
Koperek świeży
Oliwa z oliwek
Piklowana cebula:
1 cebula czerwona pokrojona w cienkie talarki
1 łyżeczka czarnuszki
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
50 ml octu
50 ml wody
Przygotowanie:
Namocz filety śledzia w mleku na min 30 min przed podaniem. Po tym czasie, opłucz filety pod bieżącą wodą i osusz na ręczniku papierowym. Pokrój filety na dwie części. Ubij zimną śmietankę na puszystą masę. Dodaj chrzan i wymieszaj. Przełóż masę do rękawa cukierniczego i odstaw do lodówki.
Piklowana cebula: w miseczce wymieszaj ocet, wody, sól i cukier. Dodaj krążki cebuli i czarnuszkę. Odstaw na minimum pół godziny.
Wymieszaj ziemniaki z jedną łyżką oliwy z oliwek, dopraw do smaku solą i pieprzem. Na talerz przełóż ziemniaki, dodaj połówki jajka przepiórczego oraz kilka krążków cebuli. Dodaj kawałki ryby. Przez rękaw wyciskaj trochę musu chrzanowego. Udekoruj listkami koperku.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN