Ostatki to doskonała okazja, by pożegnać karnawał w wielkim stylu. Nawet jeśli świętujesz w domowym zaciszu. Aby wieczór był udany, nie może zabraknąć pysznych przekąsek, aromatycznych dań i kuszących deserów, które zachwycą twoich gości. Sprawdź szybkie przepisy Sebastiana Olmy, które zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN.
Kucharz przyrządził śledzika z jabłkiem i puszystą śmietaną, tatara ze śledzia na tostach z piklami i majonezem wasabi, tartaletki ze szpinakiem, błękitnym serem i wędzonym łososiem, racuszki z prażonymi jabłkami i cukrem cynamonowym, a także pierś z kurczaka na zimno z salsą na bazie ananasa i chili. Przepisy poniżej.
Śledzik z jabłkiem i puszystą śmietaną
Składniki:
- 4 jabłka (twarda odmiana),
- 50 g masła,
- łyżka imbiru suszonego w proszku,
- 20 g marynowanego imbiru,
- 500 ml śmietany 36%,
- opakowanie fixu do ubijania śmietany,
- sól, pieprz do smaku,
- cytryna,
- kilogram śledzi matiasów różowych, dobrej jakości,
- świeże zioła: kolendra, koperek, natka (po jednym pęczku).
Przygotowanie:
Jabłka obierz i potnij na grubsze kawałki, a potem wsadź do rondelka, dodając odrobinę masła, imbiru w proszku i wody. Jabłko duś tak długo, aż się rozgotuje, a następnie zmiksuj na gładką konsystencję. Gdy purée z jabłka ostygnie, dodaj do niego pokrojone w drobną kostkę jabłko i posiekany marynowany imbir. Śmietanę przelej do miski, ubij razem ze stabilizatorem do śmietany i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Śledzie matiasy potnij na "diamenty" długości około 5 cm, a następnie przełóż na ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru oleju. W głębokim talerzu ułóż warstwę puree jabłkowego, a następnie dodaj śledzie i na wierzch ułóż porcję bitej śmietany. Całość udekoruj świeżymi ziołami oraz cytryną.
Tatar ze śledzia na tostach z piklami i majonezem wasabi
Składniki:
- 500 g śledzi w oleju,
- pęczek szczypiorku,
- 100 g marynowanych pieczarek,
- ogórek zielony,
- cytryna,
- chleb tostowy jasny,
- 100 g masła,
- 200 g majonezu dekoracyjnego,
- 3 małe opakowania pasty wasabi,
- świeże zioła do dekoracji,
- pikle: mini korniszon, cebulka biała perłowa, kapary - po jednym małym opakowaniu.
Przygotowanie:
Śledzia potnij w drobną kostkę, dodaj posiekany szczypiorek, pieczarkę marynowaną, świeżego ogórka i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i odstaw na 10 minut. Chleb tostowy delikatnie rozwałkuj, posmaruj masłem za pomocą pędzla i wstaw na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C, aby powstały rumiane grzanki. Majonez wymieszaj z pastą wasabi i dopraw solą. Przełóż do rękawa cukierniczego. Na grzanki nałóż w różne miejsca małe porcje tatara ze śledzia, a następnie dodaj pokrojone pikle, majonez wasabi oraz świeże zioła.
Tartaletki ze szpinakiem, błękitnym serem i wędzonym łososiem
Składniki:
- 2 opakowania szpinaku baby,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 g błękitnego sera typu lazur,
- 4 jajka,
- 200 ml śmietany 36%,
- sól, pieprz do smaku,
- 10 gotowych tartaletek,
- 200 g wędzonego łososia w plastrach,
- 100 g parmezanu,
- świeże zioła.
Przygotowanie:
Szpinak podsmaż na maśle, dodaj czosnek i odstaw. Przełóż do miski, dodając pokruszony błękitny ser, jajka, śmietanę i sól oraz pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj i nalej do tartaletek tak, aby wypełnić brzegi ciasta. Przygotowane tartaletki z nadzieniem włóż na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C. Po wyjęciu ułóż na nich porcję wędzonego łososia, zetrzyj parmezan i dodaj świeże zioła.
Racuszki z prażonymi jabłkami i cukrem cynamonowym
Składniki na racuchy:
- 300 g mąki pszennej,
- łyżka cukru,
- 40 g drożdży świeżych,
- łyżka soli,
- 500 ml mleka,
- 2 jajka.
Dodatkowo:
- 3 jabłka,
- 50 g masła klarowanego,
- łyżka cynamonu mielonego,
- łyżka cukru,
- sok z cytryny do smaku,
- cukier puder,
- mięta do dekoracji.
Przygotowanie:
Do miski wsyp mąkę, sól, pokruszone drożdże i cukier. Mleko lekko zagrzej i wlej połowę do wgłębienia z drożdżami, całość lekko zamieszaj ręką i przykryj ściereczką, a potem odstaw na 20 minut, aż ciasto lekko urośnie. Dodaj resztę mleka, jajka i dokładnie wymieszaj. Miskę ponownie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę, aż ciasto znacznie urośnie. Na patelni rozgrzej olej, a na łyżkę nakładaj niewielkie porcje ciasta i smaż z dwóch stron, aż racuchy będą miały złotobrązowy kolor. Potem jabłka dokładnie umyj, obierz i potnij na ósemki. Podsmaż na klarowanym maśle z dodatkiem cukru cynamonowego. Gdy jabłka nabiorą złotego koloru, skrop je sokiem z cytryny. Na talerzu ułóż porcję usmażonych racuchów, następnie dodaj smażone jabłka i posyp wszystko cukrem pudrem.
Pierś z kurczaka na zimno z salsą na bazie ananasa i chili
Składniki:
- dojrzały ananas,
- płatki chilli,
- pęczek mięty,
- 100 g orzechów nerkowca,
- 2 limonki,
- 4 piersi z kurczaka,
- sól, papryka słodka, curry do smaku,
- 50 g klarowanego masła.
Przygotowanie:
Ananasa obierz i potnij w drobną kostkę, a potem przełóż do miski, dodając płatki chili, posiekaną miętę, prażone orzechy nerkowca, sok z limonki oraz sól. Wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw, aby salsa się przegryzła. Pierś z kurczaka dopraw do smaku solą, papryką słodką i curry. Obsmaż na patelni na złoty kolor i dodaj połowę salsy. Przykryj pokrywką i duś przez około 5 minut na małym ogniu, a następnie odstaw do całkowitego ostygnięcia. Kurczaka potnij na cienkie plastry, dodaj salsę i ułóż na talerzu.
Zobacz także:
- Ostatkowy śledzik Piotra Kucharskiego
- Kaloryczna rozpusta na ostatki w kuchni z Grzegorzem Zawieruchą
- Ostatki. Frytki z batatów i babeczki z krewetkami
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Adam Burakowski/East News