Szybkie przepisy na ostatkową domówkę. Propozycje Sebastiana Olmy

Śledź w śmietanie z koziego twarogu, z pieczonym ziemniakiem
Śledź w śmietanie z koziego twarogu, z pieczonym ziemniakiem
Źródło: Adam Burakowski/East News

Ostatki to doskonała okazja, by pożegnać karnawał w wielkim stylu. Nawet jeśli świętujesz w domowym zaciszu. Aby wieczór był udany, nie może zabraknąć pysznych przekąsek, aromatycznych dań i kuszących deserów, które zachwycą twoich gości. Sprawdź szybkie przepisy Sebastiana Olmy, które zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN.

Kucharz przyrządził śledzika z jabłkiem i puszystą śmietaną, tatara ze śledzia na tostach z piklami i majonezem wasabi, tartaletki ze szpinakiem, błękitnym serem i wędzonym łososiem, racuszki z prażonymi jabłkami i cukrem cynamonowym, a także pierś z kurczaka na zimno z salsą na bazie ananasa i chili. Przepisy poniżej.

Śledzik z jabłkiem i puszystą śmietaną 

Składniki:

  • 4 jabłka (twarda odmiana),
  • 50 g masła,
  • łyżka imbiru suszonego w proszku,
  • 20 g marynowanego imbiru,
  • 500 ml śmietany 36%,
  • opakowanie fixu do ubijania śmietany,
  • sól, pieprz do smaku,
  • cytryna,
  • kilogram śledzi matiasów różowych, dobrej jakości,
  • świeże zioła: kolendra, koperek, natka (po jednym pęczku).

Przygotowanie:

Jabłka obierz i potnij na grubsze kawałki, a potem wsadź do rondelka, dodając odrobinę masła, imbiru w proszku i wody. Jabłko duś tak długo, aż się rozgotuje, a następnie zmiksuj na gładką konsystencję. Gdy purée z jabłka ostygnie, dodaj do niego pokrojone w drobną kostkę jabłko i posiekany marynowany imbir. Śmietanę przelej do miski, ubij razem ze stabilizatorem do śmietany i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Śledzie matiasy potnij na "diamenty" długości około 5 cm, a następnie przełóż na ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru oleju. W głębokim talerzu ułóż warstwę puree jabłkowego, a następnie dodaj śledzie i na wierzch ułóż porcję bitej śmietany. Całość udekoruj świeżymi ziołami oraz cytryną.

Tatar ze śledzia na tostach z piklami i majonezem wasabi

Składniki:

  • 500 g śledzi w oleju,
  • pęczek szczypiorku,
  • 100 g marynowanych pieczarek,
  • ogórek zielony,
  • cytryna,
  • chleb tostowy jasny,
  • 100 g masła,
  • 200 g majonezu dekoracyjnego,
  • 3 małe opakowania pasty wasabi,
  • świeże zioła do dekoracji,
  • pikle: mini korniszon, cebulka biała perłowa, kapary - po jednym małym opakowaniu.

Przygotowanie:

Śledzia potnij w drobną kostkę, dodaj posiekany szczypiorek, pieczarkę marynowaną, świeżego ogórka i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i odstaw na 10 minut. Chleb tostowy delikatnie rozwałkuj, posmaruj masłem za pomocą pędzla i wstaw na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C, aby powstały rumiane grzanki. Majonez wymieszaj z pastą wasabi i dopraw solą. Przełóż do rękawa cukierniczego. Na grzanki nałóż w różne miejsca małe porcje tatara ze śledzia, a następnie dodaj pokrojone pikle, majonez wasabi oraz świeże zioła. 

Tartaletki ze szpinakiem, błękitnym serem i wędzonym łososiem 

Składniki:

  • 2 opakowania szpinaku baby,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 g błękitnego sera typu lazur,
  • 4 jajka,
  • 200 ml śmietany 36%,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 10 gotowych tartaletek,
  • 200 g wędzonego łososia w plastrach,
  • 100 g parmezanu,
  • świeże zioła.

Przygotowanie:

Szpinak podsmaż na maśle, dodaj czosnek i odstaw. Przełóż do miski, dodając pokruszony błękitny ser, jajka, śmietanę i sól oraz pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj i nalej do tartaletek tak, aby wypełnić brzegi ciasta. Przygotowane tartaletki z nadzieniem włóż na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C. Po wyjęciu ułóż na nich porcję wędzonego łososia, zetrzyj parmezan i dodaj świeże zioła.

Racuszki z prażonymi jabłkami i cukrem cynamonowym 

Składniki na racuchy:

  • 300 g mąki pszennej,
  • łyżka cukru,
  • 40 g drożdży świeżych,
  • łyżka soli,
  • 500 ml mleka,
  • 2 jajka.

Dodatkowo:

  • 3 jabłka,
  • 50 g masła klarowanego,
  • łyżka cynamonu mielonego,
  • łyżka cukru,
  • sok z cytryny do smaku,
  • cukier puder,
  • mięta do dekoracji.

Przygotowanie:

Do miski wsyp mąkę, sól, pokruszone drożdże i cukier. Mleko lekko zagrzej i wlej połowę do wgłębienia z drożdżami, całość lekko zamieszaj ręką i przykryj ściereczką, a potem odstaw na 20 minut, aż ciasto lekko urośnie. Dodaj resztę mleka, jajka i dokładnie wymieszaj. Miskę ponownie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę, aż ciasto znacznie urośnie. Na patelni rozgrzej olej, a na łyżkę nakładaj niewielkie porcje ciasta i smaż z dwóch stron, aż racuchy będą miały złotobrązowy kolor. Potem jabłka dokładnie umyj, obierz i potnij na ósemki. Podsmaż na klarowanym maśle z dodatkiem cukru cynamonowego. Gdy jabłka nabiorą złotego koloru, skrop je sokiem z cytryny. Na talerzu ułóż porcję usmażonych racuchów, następnie dodaj smażone jabłka i posyp wszystko cukrem pudrem.

Pierś z kurczaka na zimno z salsą na bazie ananasa i chili 

Składniki:

  • dojrzały ananas,
  • płatki chilli,
  • pęczek mięty,
  • 100 g orzechów nerkowca,
  • 2 limonki,
  • 4 piersi z kurczaka,
  • sól, papryka słodka, curry do smaku,
  • 50 g klarowanego masła.

Przygotowanie:

Ananasa obierz i potnij w drobną kostkę, a potem przełóż do miski, dodając płatki chili, posiekaną miętę, prażone orzechy nerkowca, sok z limonki oraz sól. Wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw, aby salsa się przegryzła. Pierś z kurczaka dopraw do smaku solą, papryką słodką i curry. Obsmaż na patelni na złoty kolor i dodaj połowę salsy. Przykryj pokrywką i duś przez około 5 minut na małym ogniu, a następnie odstaw do całkowitego ostygnięcia. Kurczaka potnij na cienkie plastry, dodaj salsę i ułóż na talerzu.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości