Czym zachwycić gości podczas firmowego lub domowego "śledzika"? Przepisy na ostatkowe przekąski wg Matteo Brunettiego

Źródło: Dzień Dobry TVN
Pyszne i szybkie przekąski na każda okazję
Pyszne i szybkie przekąski na każda okazję
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Już dzisiaj ostatki, czyli ostatni dzień karnawału. W wielu domach i firmach odbywały się będą z tej okazji tradycyjne "śledziki". Jeśli jeszcze nie masz menu na tego typu spotkanie, zapraszamy do zapoznania się z przepisami zaprezentowanymi przez Matteo Brunettiego w kuchni Dzień Dobry TVN. Każda z przygotowanych przez niego przekąsek z pewnością zachwyci twoich gości.

Tris Bruschette

Składniki:

  • 2 bagietki,
    • 500 g sera pleśniowego,
      • 5 kaszanek,
        • skórka z 4 pomarańczy,
          • 80 g rukoli,
            • garść świeżej bazylii,
              • 20 g migdalów,
                • 40 g parmezanu,
                  • 100 g oliwy z oliwek,
                    • skórka z cytryny,
                      • sok z połowy cytryny,
                        • łyżka miodu,
                          • sól, pieprz,
                            • kostka lodu,
                              • 500 g sera ricotta,
                                • 100 g śmietany 30%,
                                  • 4 łyżki miodu,
                                    • świeży tymianek.

                                      Sposób przygotowania:

                                      Pokroić bagietki w plastry, położyć je na blasze i włożyć do piekarnika na 8 minut - piec w 200°C. Ułożyć kawałki sera pleśniowego na bagietki, razem z rozkruszoną kaszanką i skórką z pomarańczy. Bruschette ponownie włożyć do piekarnika na 4 minuty. Wszystkie składniki na pesto wsypać do blendera i zblendowac. Posmarować bagietkę świeżym pesto. Ricottę wymieszać ze śmietaną i ubić trzepaczką. Posmarować bułku ricottą, polać lekko miodem i posypać tymiankiem. Przyprawić każdą bruschette solą i pieprzem według smaku.

                                      Tris Bruschette
                                      Tris Bruschette
                                      Tris Bruschette
                                      Źródło: Michał Woźniak/East News

                                      Butterboard - deska maślana z grillowanym chlebem

                                      Składniki:

                                      • 600 g masła w temperaturze pokojowej,
                                        • 2 garści siekanego szczypiorku,
                                          • 2 główki czosnku,
                                            • skórka z 2 cytryn,
                                              • 2 figi lub gruszki,
                                                • świeża bazylia,
                                                  • 3 łyżki miodu,
                                                    • sól, pieprz,
                                                      • 200 g bekonu w plastrach,
                                                        • ser camembert lub podobny,
                                                          • domowy chleb lub inny „rustykalny”.

                                                            Sposób przygotowania:

                                                            Pokroić górną część głowy czosnku, przyprawić solą, pieprzem, oliwą i zafoliować w sreberko. Na blachę położyć papier do pieczenia, plastry bekonu i czosnek. Włożyć do piekarnika na 30 minut, piec 160°C. Wymieszać masło z siekanym szczypiorkiem i wyciśniętym miękkim pieczonym czosnkiem. Drewnianą deskę posmarować odrobiną masła tylną częścią łyżki. Gdy cała deska jest w maśle, przyprawić solą, pieprzem, pokruszyć chipsy z szynki, dodać figi, zetrzeć skórkę z cytryny, polać miodem i dekorować bazylią oraz kawałkami sera camembert.

                                                            Deska serów, wędlin i owoców z dodatkiem grissini i chlebków czosnkowych

                                                            Składniki:

                                                            • 500 g pomidorków koktailowych,
                                                              • 2 camemberty,
                                                                • 400 g parmezanu,
                                                                  • grissini,
                                                                    • 100 g szynki dojrzewającej,
                                                                      • 100 g szynki dojrzewającej wędzonej (typu speck),
                                                                        • 300 g mini kulek mozzarella,
                                                                          • 250 g sera królewskiego,
                                                                            • 200 g fety,
                                                                              • oliwki czarne i zielone,
                                                                                • mix winogron jasnych i ciemnych,
                                                                                  • 200 g sera koziego roladka,
                                                                                    • 100 g chorizo,
                                                                                      • 100 g polędwicy sopockiej,
                                                                                        • 100 g kiełbasy krakowskiej,
                                                                                          • 100 g kabanosów,
                                                                                            • świeża mięta i bazylia,
                                                                                              • 50 g roszponki,
                                                                                                • 50 g rukoli,
                                                                                                  • 50 g gorzkiej czekolady,
                                                                                                    • 50 g orzechów włoskich,
                                                                                                      • 50 g migdałów,
                                                                                                        • 100 g miodu,
                                                                                                          • 2 bagietki,
                                                                                                            • główka czosnku,
                                                                                                              • oregano,
                                                                                                                • 500 g sera żółtego (kawałek, nie plastry).

                                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                                  Bagietkę pokroić w plastry, zetrzeć główkę czosnku, polać oliwą, posypać startym żółtym serem i oregano. Przyprawić solą i pieprzem. Wsadzić do piekarnika na 200°C i piec aż się przyrumieni. Resztę składników położyć na dużej descę, dekorując sałatami i ziołami. Posypać także siekaną gorzką czekoladą, orzechami i migdałami.

                                                                                                                  Deska serów, wędlin i owoców z dodatkiem grissini i chlebków czosnkowych
                                                                                                                  Deska serów, wędlin i owoców z dodatkiem grissini i chlebków czosnkowych
                                                                                                                  Deska serów, wędlin i owoców z dodatkiem grissini i chlebków czosnkowych
                                                                                                                  Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                                                                                  Szybkie mini tarty z ciasta francuskiego - 4 wersje smakowe

                                                                                                                  Składniki:

                                                                                                                  • 4 ciasta francuskie,
                                                                                                                    • 2 jabłka,
                                                                                                                      • 2 cebule,
                                                                                                                        • świeży tymianek,
                                                                                                                          • brokuł,
                                                                                                                            • 100 g salami,
                                                                                                                              • 100 g sera cheddar,
                                                                                                                                • 100 g passaty pomidorowej,
                                                                                                                                  • mozzarella,
                                                                                                                                    • oregano,
                                                                                                                                      • świeża bazylia,
                                                                                                                                        • 1-2 cukinie,
                                                                                                                                          • 100 g twarożku,
                                                                                                                                            • sól, pieprz, oliwa.

                                                                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                                                                              Rozłożyć 4 ciasta francuskie i pokroić je w duże kwadraty.

                                                                                                                                              1. Tarta z jabłkiem, cebulą i tymiankiem - przygotowanie:

                                                                                                                                              Polać ciasto odrobiną oliwy, dodać pokrojoną w piórka cebulę na każdym kwadracie, następnie dodać trochę jabłka pokrojonego w kosteczkę i tymianek.

                                                                                                                                              2. Tarta z brokułem i salami - przygotowanie:

                                                                                                                                              Dodać na każdym kwadracie drobno posiekany brokuł, a także posiekane salami i starty ser cheddar.

                                                                                                                                              Tarta z brokułem i salami
                                                                                                                                              Tarta z brokułem i salami
                                                                                                                                              Tarta z brokułem i salami
                                                                                                                                              Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                                                                                                              3. Tarta z mozzarellą i sosem pomidorowym - przygotowanie:

                                                                                                                                              Pokroić mozzarellę w małe kawałeczki. Passatę wymieszać w misce z solą, pieprzem, bazylią i oliwa z oliwek. Wszystko polać oliwą z oliwek. Położyć na środku ciasta łyżkę passaty pomidorowej, potem kawałek mozzarelli i posypać solą, pieprzem i oregano.

                                                                                                                                              Tarta z mozzarellą i sosem pomidorowym
                                                                                                                                              Tarta z mozzarellą i sosem pomidorowym
                                                                                                                                              Tarta z mozzarellą i sosem pomidorowym
                                                                                                                                              Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                                                                                                              4. Tarta z cukinią i twarożkiem - przygotowanie:

                                                                                                                                              Zetrzeć cukinie na tarce z dużymi oczkami. Dodać trochę cukinii na środku każdego kwadratu ciasta. Posypać twarożkiem.

                                                                                                                                              Zobacz także:

                                                                                                                                              Autor: Regina Łukasiewicz

                                                                                                                                              Źródło: Matteo Brunetti

                                                                                                                                              Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                              podziel się:

                                                                                                                                              Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                              Materiał promocyjny

                                                                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana