Tris Bruschette
Składniki:
- 2 bagietki,
- 500 g sera pleśniowego,
- 5 kaszanek,
- skórka z 4 pomarańczy,
- 80 g rukoli,
- garść świeżej bazylii,
- 20 g migdalów,
- 40 g parmezanu,
- 100 g oliwy z oliwek,
- skórka z cytryny,
- sok z połowy cytryny,
- łyżka miodu,
- sól, pieprz,
- kostka lodu,
- 500 g sera ricotta,
- 100 g śmietany 30%,
- 4 łyżki miodu,
- świeży tymianek.
Sposób przygotowania:
Pokroić bagietki w plastry, położyć je na blasze i włożyć do piekarnika na 8 minut - piec w 200°C. Ułożyć kawałki sera pleśniowego na bagietki, razem z rozkruszoną kaszanką i skórką z pomarańczy. Bruschette ponownie włożyć do piekarnika na 4 minuty. Wszystkie składniki na pesto wsypać do blendera i zblendowac. Posmarować bagietkę świeżym pesto. Ricottę wymieszać ze śmietaną i ubić trzepaczką. Posmarować bułku ricottą, polać lekko miodem i posypać tymiankiem. Przyprawić każdą bruschette solą i pieprzem według smaku.
Butterboard - deska maślana z grillowanym chlebem
Składniki:
- 600 g masła w temperaturze pokojowej,
- 2 garści siekanego szczypiorku,
- 2 główki czosnku,
- skórka z 2 cytryn,
- 2 figi lub gruszki,
- świeża bazylia,
- 3 łyżki miodu,
- sól, pieprz,
- 200 g bekonu w plastrach,
- ser camembert lub podobny,
- domowy chleb lub inny „rustykalny”.
Sposób przygotowania:
Pokroić górną część głowy czosnku, przyprawić solą, pieprzem, oliwą i zafoliować w sreberko. Na blachę położyć papier do pieczenia, plastry bekonu i czosnek. Włożyć do piekarnika na 30 minut, piec 160°C. Wymieszać masło z siekanym szczypiorkiem i wyciśniętym miękkim pieczonym czosnkiem. Drewnianą deskę posmarować odrobiną masła tylną częścią łyżki. Gdy cała deska jest w maśle, przyprawić solą, pieprzem, pokruszyć chipsy z szynki, dodać figi, zetrzeć skórkę z cytryny, polać miodem i dekorować bazylią oraz kawałkami sera camembert.
Deska serów, wędlin i owoców z dodatkiem grissini i chlebków czosnkowych
Składniki:
- 500 g pomidorków koktailowych,
- 2 camemberty,
- 400 g parmezanu,
- grissini,
- 100 g szynki dojrzewającej,
- 100 g szynki dojrzewającej wędzonej (typu speck),
- 300 g mini kulek mozzarella,
- 250 g sera królewskiego,
- 200 g fety,
- oliwki czarne i zielone,
- mix winogron jasnych i ciemnych,
- 200 g sera koziego roladka,
- 100 g chorizo,
- 100 g polędwicy sopockiej,
- 100 g kiełbasy krakowskiej,
- 100 g kabanosów,
- świeża mięta i bazylia,
- 50 g roszponki,
- 50 g rukoli,
- 50 g gorzkiej czekolady,
- 50 g orzechów włoskich,
- 50 g migdałów,
- 100 g miodu,
- 2 bagietki,
- główka czosnku,
- oregano,
- 500 g sera żółtego (kawałek, nie plastry).
Sposób przygotowania:
Bagietkę pokroić w plastry, zetrzeć główkę czosnku, polać oliwą, posypać startym żółtym serem i oregano. Przyprawić solą i pieprzem. Wsadzić do piekarnika na 200°C i piec aż się przyrumieni. Resztę składników położyć na dużej descę, dekorując sałatami i ziołami. Posypać także siekaną gorzką czekoladą, orzechami i migdałami.
Szybkie mini tarty z ciasta francuskiego - 4 wersje smakowe
Składniki:
- 4 ciasta francuskie,
- 2 jabłka,
- 2 cebule,
- świeży tymianek,
- brokuł,
- 100 g salami,
- 100 g sera cheddar,
- 100 g passaty pomidorowej,
- mozzarella,
- oregano,
- świeża bazylia,
- 1-2 cukinie,
- 100 g twarożku,
- sól, pieprz, oliwa.
Sposób przygotowania:
Rozłożyć 4 ciasta francuskie i pokroić je w duże kwadraty.
1. Tarta z jabłkiem, cebulą i tymiankiem - przygotowanie:
Polać ciasto odrobiną oliwy, dodać pokrojoną w piórka cebulę na każdym kwadracie, następnie dodać trochę jabłka pokrojonego w kosteczkę i tymianek.
2. Tarta z brokułem i salami - przygotowanie:
Dodać na każdym kwadracie drobno posiekany brokuł, a także posiekane salami i starty ser cheddar.
3. Tarta z mozzarellą i sosem pomidorowym - przygotowanie:
Pokroić mozzarellę w małe kawałeczki. Passatę wymieszać w misce z solą, pieprzem, bazylią i oliwa z oliwek. Wszystko polać oliwą z oliwek. Położyć na środku ciasta łyżkę passaty pomidorowej, potem kawałek mozzarelli i posypać solą, pieprzem i oregano.
4. Tarta z cukinią i twarożkiem - przygotowanie:
Zetrzeć cukinie na tarce z dużymi oczkami. Dodać trochę cukinii na środku każdego kwadratu ciasta. Posypać twarożkiem.
Zobacz także:
- Przekąski na karnawałową imprezę? Spróbuj pieczonych pieczarek z serem brie
- Ostatki. Frytki z batatów i babeczki z krewetkami
- Dania idealne na karnawał. Przepisy Beaty Śniechowskiej
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Matteo Brunetti
Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna/Dzień Dobry TVN