Przekąski na karnawałową imprezę? Spróbuj pieczonych pieczarek z serem brie

Przekąski na karnawałową imprezę? Spróbuj pieczonych pieczarek z serem brie
Karnawałowe przekąski
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Kuba Tomaszczyk i Julka Cymbaluk przygotowali różne dania w sam raz na karnawał. Sprawdź propozycję finalisty i zwyciężczyni programu MasterChef Junior i zrób pieczone pieczarki z serem brie.

Pieczone pieczarki z serem brie - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 900 g małych brązowych pieczarek,
  • 6 łyżek masła,
  • 250 g sera brie,
  • 100g panko,
  • poł natki pietruszki,
  • 2 posiekane ząbki czosnku,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Ułóż grzyby kapeluszami do góry na blasze do pieczenia.
  2. Kapelusz posmaruj łyżką masła. Odwróć pieczarki kapeluszami do dołu i włóż do każdego po kawałku sera brie.
  3. Wymieszaj panko, pietruszkę, czosnek, sól i pieprz w średniej misce. Wmieszaj pozostałe 5 łyżek masła.
  4. Łyżką nałóż trochę mieszanki na każdego grzyba.
  5. Piecz, aż pieczarki zmiękną na brzegach, ser się roztopi, a wierzchy będą złote, od 20 do 25 minut.
  6. Podawaj prosto z piekarnika lub nieco później w temperaturze pokojowej.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości