Pieczone pieczarki z serem brie - przepis krok po kroku
Składniki:
- 900 g małych brązowych pieczarek,
- 6 łyżek masła,
- 250 g sera brie,
- 100g panko,
- poł natki pietruszki,
- 2 posiekane ząbki czosnku,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Ułóż grzyby kapeluszami do góry na blasze do pieczenia.
- Kapelusz posmaruj łyżką masła. Odwróć pieczarki kapeluszami do dołu i włóż do każdego po kawałku sera brie.
- Wymieszaj panko, pietruszkę, czosnek, sól i pieprz w średniej misce. Wmieszaj pozostałe 5 łyżek masła.
- Łyżką nałóż trochę mieszanki na każdego grzyba.
- Piecz, aż pieczarki zmiękną na brzegach, ser się roztopi, a wierzchy będą złote, od 20 do 25 minut.
- Podawaj prosto z piekarnika lub nieco później w temperaturze pokojowej.
Zobacz także:
- Grillowane pieczarki z kiełbaską - przepis Andrzeja Polana
- Proste i pyszne dania z pieczarkami: portobello, kurczak pieczony i flan
- Bułeczki na śniadanie z pieczarkami, serem pleśniowym i orzechami - czyli niecodzienne kanapki
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Kuba Tomaszczyk i Julka Cymbaluk
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński
podziel się: