Co zrobić z czerstwymi pączkami? Jak przywrócić im świeżość

Pączki na półmisku
Co zrobić z czerstwymi pączkami? Jak przywrócić im świeżość?
Źródło: Dar1930/Getty Images
W tłusty czwartek wiele osób sięga po pyszne, ciepłe i świeże pączki. Jednak nie zawsze dajemy radę zjeść je wszystkie. Mało kto wie, co zrobić, aby nie marnować ich i cieszyć się świeżością na drugi, trzeci dzień, a nawet tydzień od zakupu. Jak je odświeżyć? Co zrobić z czerstwych? Sprawdź nasze pomysły i przepis na czerstwe pączki.

Sposób na czerstwe pączki - mrożenie

Mało kto wie, że pączki można zamrozić. Jest to jeden ze sposobów na niejako "przedłużenie" ich świeżości. Kluczowe jest jednak ich późniejsze rozmrożenie. Najlepiej zrobić to w mikrofalówce poprzez włączenie maksymalnego grzania przez 30-45 sekund. Można także wstawić je do nagrzanego piekarnika na 6 minut w 170 stopniach. Po takim procederze pączki będą pyszne, ciepłe i idealnie miękkie, niczym świeżo upieczone. 

Sposób na czerstwe pączki - odgrzewanie

Jeżeli jednak nie zamroziliśmy naszych pączków, można zastosować inny trik - wstawienie ich do mikrofalówki lub do piekarnika. Jeśli nasz przysmak stał się ciężki i suchy, taki sposób pomoże go odratować. Ważne, aby podgrzewając, obok ustawić naczynie z wodą, zarówno w mikrofali, jak i piekarniku. Wystarczy 30-45 sekund grzania w mikrofali na maksymalnej mocy. Ciasto wchłonie wodę i znów będzie miękkie.

W przypadku piekarnika, pączki trzeba położyć na papierze do pieczenia, a niżej ustawić żaroodporne naczynie z wrzątkiem. Piekarnik powinien być uprzednio nagrzany. Takiej obróbce poddawać przez 5 minut w 170 stopniach. Po tym czasie będą znów pyszne i świeże.

Co zrobić z czerstwych pączków? Przepis na pudding chlebowy

Jeżeli jednak nie mamy ochoty odgrzewać pączków, to można z nich zrobić pudding chlebowy. Czerstwe pączki trzeba pokroić na drobne kawałki, można wybrać nadzienie, ale nie trzeba. Najlepsze będą do tego pączki w pudrze.

Składniki:

  • mleko - 250 ml,
    • jajo - 1,
      • czerstwe pączki - 300 g,
        • rodzynki - 50 g,
          • orzechy siekane - 50 g.

            Sposób przygotowania:

            1. Jajko wymieszać z mlekiem.
              1. Pączki pokroić na drobne kawałki i zalać mieszanką jajeczno-mleczną.
                1. Do masy dodać rodzynki i orzechy, całość dokładnie wymieszać i odstawić na około 10 minut.
                  1. Do żaroodpornego naczynia posmarowanego odrobiną tłuszczu wyłożyć masę. Całość piec około 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.

                    Zobacz także:

                    Autor: Teofila Siewko

                    Źródło: stronakuchni.pl

                    Źródło zdjęcia głównego: Dar1930/Getty Images

                    podziel się:

                    Pozostałe wiadomości

                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                    Materiał promocyjny

                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana