Kaloryczna rozpusta na ostatki w kuchni z Grzegorzem Zawieruchą

Grzegorz Zawierucha w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kto je (w) ostatki, ten piękny i gładki
Kto je (w) ostatki, ten piękny i gładki
Kluski w każdej postaci
Kluski w każdej postaci
Garnek pełen pyszności
Garnek pełen pyszności
Pistacjowy zawrót głowy
Pistacjowy zawrót głowy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Męska kuchnia na zdrowie
Męska kuchnia na zdrowie
Świąteczna zawierucha
Świąteczna zawierucha
21 lutego wypadają ostatki, czyli ostatni dzień na zabawę przed Wielkim Postem. W tym dniu obchodzi się zapusty. Z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha przygotował dania na rozpustę kaloryczną w ostatki. Sprawdź jego przepisy na kotlety na bogato, placek po zbójnicku, śledzie matias z kaparami i naleśniki z malinowym coulis. 
Kotlety na bogato
Kotlety na bogato
Kotlety na bogato
Źródło: Mateusz Grochocki/East News

Kotlety na bogato - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 7 plastrów schabu,
  • 3 piersi z kurczaka (przekrojone na pół),
  • 7 plastrów szynki wieprzowej,
  • 7 plastrów sera cheddar,
  • musztarda dijon,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta do obtoczenia,
  • mąka pszenna do obtoczenia,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Schab i piersi z kurczaka kroimy i dobrze rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy schab i pierś musztardą. Układamy po plasterku szynki. Na schabie plasterek sera. Całość składamy tak, żeby ser był w środku. Lekko uklepujemy brzegi. Obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażmy na oleju na złoty kolor. Serwujemy z ziemniakami lub kaszą.

Zawieruchy placek po zbójnicku - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • sól i pierz do smaku,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Składniki na sos:

  • 1 kg łopatki,
  • 10 pieczarek,
  • 2 marchewki,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 1/2 selera,
  • 2 średnie cebule,
  • ząbek czosnku,
  • litr bulionu drobiowego,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 1/2 łyżeczki majeranku,
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej,
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej,
  • łyżeczka suszonego tymianku,
  • sól i pieprz do smaku.

Do serwowania:

  • pół pęczka grubego szczypiorku,
  • śmietana 18%.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki, cebulę i czosnek obieramy i ścieramy na tarce na drobnym oczku. Dodajemy jajko, mąkę i doprawiamy do smaku. Smażymy placki średniej wielkości na oleju rzepakowym.

Mięso, warzywa oraz cebulę kroimy w kostkę. Na niewielkiej ilości oleju osmażamy mięso partiami na złoty kolor. Następnie do tego samego garnka dodajemy cebulę i kiedy się zeszkli dodajemy warzywa. Całość mieszamy i chwilę obsmażamy. Na końcu wrzucamy pieczarki pokrojone w ćwiartki. Po 2 minutach całość zalewamy bulionem. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, czosnek i przyprawy. Dusimy około godzinę. Na końcu zagęszczamy sos mąką.

Placek polewamy sosem, śmietaną i świeżo posiekanym szczypiorkiem.

Śledzie matias z kaparami, pieprzem seczuańskim
Śledzie matias z kaparami, pieprzem seczuańskim
Śledzie matias z kaparami, pieprzem seczuańskim
Źródło: Mateusz Grochocki/East News

Śledzie matias z kaparami, pieprzem seczuańskim - przepis krok po krok

Składniki:

  • 8 płatów sledzi Matias,
  • sok z cytryny,
  • ½ małej cebuli,
  • łyżeczka czerwonego pieprzu seczuańskiego,
  • 3 łyżeczki kaparów,
  • 10 jabłuszek kaparów,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • chleb razowy do serwowania.

Sposób przygotowania:

Na talerzu układamy całe płaty śledzi. Polewamy oliwą, skrapiamy lekko cytryną i posypujemy dodatkami według uznania. Serwować z chlebem razowym.

Naleśniki z malinowym coulis, polewą czekoladową i bitą śmietaną
Naleśniki z malinowym coulis, polewą czekoladową i bitą śmietaną
Naleśniki z malinowym coulis, polewą czekoladową i bitą śmietaną
Źródło: Mateusz Grochocki/East News

Naleśniki z malinowym coulis, polewą czekoladową i bitą śmietaną - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 20 g rodzynek,
  • 4 jajka,
  • 30 g cukru pudru + do posypania,
  • ½ litra mleka,
  • szczypta soli,
  • 40 g mleka.

Składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g czekolada mlecznej,
  • 100 g śmietany 36%.

Coulis malinowe:

  • 250 g malin,
  • 50 g cukru pudru,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • ½ laski waniliowej,
  • bita śmietana 36%,
  • kilka kropli esencji waniliowej.

Sposób przygotowania:

Rodzynki sparzamy wrzątkiem i dobrze odsączamy. Jajka oddzielamy. Żółta ubijamy z cukrem pudrem. Powoli dodajemy mąkę a później mleko. Do białek dajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę, dodajemy rodzynki i całą masę przekładamy do drugiej masy. Na patelni z dodatkiem masła smażymy naleśniki na złoty kolor. Serwujemy z coulis malinowym, polewą czekoladową i świeżo ubitą bitą śmietaną.

Coulis malinowe: na patelni smażymy maliny. Jak zaczną się rozpadać dodajemy cukier puder, sok z cytryny i laskę wanilii. Gotujemy kilka minut, wyjmujemy laskę wanilii i blendujemy na gładką masę.

Polewa czekoladowa: w garnku rozpuszczamy czekoladę, a następie dodajemy śmietanę. Doprowadzamy do jednolitej konsystencji.

Bitą śmietanę ubijamy z dodatkiem kilka kropli esencji waniliowej.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości