Kotlety na bogato - przepis krok po kroku
Składniki:
- 7 plastrów schabu,
- 3 piersi z kurczaka (przekrojone na pół),
- 7 plastrów szynki wieprzowej,
- 7 plastrów sera cheddar,
- musztarda dijon,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 jajka,
- bułka tarta do obtoczenia,
- mąka pszenna do obtoczenia,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
Schab i piersi z kurczaka kroimy i dobrze rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy schab i pierś musztardą. Układamy po plasterku szynki. Na schabie plasterek sera. Całość składamy tak, żeby ser był w środku. Lekko uklepujemy brzegi. Obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażmy na oleju na złoty kolor. Serwujemy z ziemniakami lub kaszą.
Zawieruchy placek po zbójnicku - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 jajka,
- cebula,
- ząbek czosnku,
- sól i pierz do smaku,
- olej rzepakowy do smażenia.
Składniki na sos:
- 1 kg łopatki,
- 10 pieczarek,
- 2 marchewki,
- 2 korzenie pietruszki,
- 1/2 selera,
- 2 średnie cebule,
- ząbek czosnku,
- litr bulionu drobiowego,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 3 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 1/2 łyżeczki majeranku,
- 2 łyżeczki papryki słodkiej,
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej,
- łyżeczka suszonego tymianku,
- sól i pieprz do smaku.
Do serwowania:
- pół pęczka grubego szczypiorku,
- śmietana 18%.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki, cebulę i czosnek obieramy i ścieramy na tarce na drobnym oczku. Dodajemy jajko, mąkę i doprawiamy do smaku. Smażymy placki średniej wielkości na oleju rzepakowym.
Mięso, warzywa oraz cebulę kroimy w kostkę. Na niewielkiej ilości oleju osmażamy mięso partiami na złoty kolor. Następnie do tego samego garnka dodajemy cebulę i kiedy się zeszkli dodajemy warzywa. Całość mieszamy i chwilę obsmażamy. Na końcu wrzucamy pieczarki pokrojone w ćwiartki. Po 2 minutach całość zalewamy bulionem. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, czosnek i przyprawy. Dusimy około godzinę. Na końcu zagęszczamy sos mąką.
Placek polewamy sosem, śmietaną i świeżo posiekanym szczypiorkiem.
Śledzie matias z kaparami, pieprzem seczuańskim - przepis krok po krok
Składniki:
- 8 płatów sledzi Matias,
- sok z cytryny,
- ½ małej cebuli,
- łyżeczka czerwonego pieprzu seczuańskiego,
- 3 łyżeczki kaparów,
- 10 jabłuszek kaparów,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- chleb razowy do serwowania.
Sposób przygotowania:
Na talerzu układamy całe płaty śledzi. Polewamy oliwą, skrapiamy lekko cytryną i posypujemy dodatkami według uznania. Serwować z chlebem razowym.
Naleśniki z malinowym coulis, polewą czekoladową i bitą śmietaną - przepis krok po kroku
Składniki:
- 20 g rodzynek,
- 4 jajka,
- 30 g cukru pudru + do posypania,
- ½ litra mleka,
- szczypta soli,
- 40 g mleka.
Składniki na polewę czekoladową:
- 100 g czekolada mlecznej,
- 100 g śmietany 36%.
Coulis malinowe:
- 250 g malin,
- 50 g cukru pudru,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- ½ laski waniliowej,
- bita śmietana 36%,
- kilka kropli esencji waniliowej.
Sposób przygotowania:
Rodzynki sparzamy wrzątkiem i dobrze odsączamy. Jajka oddzielamy. Żółta ubijamy z cukrem pudrem. Powoli dodajemy mąkę a później mleko. Do białek dajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę, dodajemy rodzynki i całą masę przekładamy do drugiej masy. Na patelni z dodatkiem masła smażymy naleśniki na złoty kolor. Serwujemy z coulis malinowym, polewą czekoladową i świeżo ubitą bitą śmietaną.
Coulis malinowe: na patelni smażymy maliny. Jak zaczną się rozpadać dodajemy cukier puder, sok z cytryny i laskę wanilii. Gotujemy kilka minut, wyjmujemy laskę wanilii i blendujemy na gładką masę.
Polewa czekoladowa: w garnku rozpuszczamy czekoladę, a następie dodajemy śmietanę. Doprowadzamy do jednolitej konsystencji.
Bitą śmietanę ubijamy z dodatkiem kilka kropli esencji waniliowej.
Zobacz także:
- Tańce, hulanki, swawole, czyli co warto wiedzieć o ostatkach
- Ostatki dla naszej wątroby. Ekspert: "Pomogą jej zioła"
- Ostatki. Frytki z batatów i babeczki z krewetkami
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN