Krewetki tygrysie ze szparagami - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 kg krewetek tygrysich (z głowami),
- 2 łyżki masła,
- ½ fenkuła,
- ząbek czosnku,
- mała szalotka,
- 150 ml białego wytrawnego wina,
- 250 ml wody,
- 150 ml śmietanki 36% (płynnej),
- łyżka posiekanego świeżego estragonu,
- 10 ml koniaku,
- Do marynowania krewetek:
- ząbek czosnku,
- papryczka chili,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz.
Do serwowania:
- pęczek szparagów,
- pomidorki koktajlowe na gałązkach,
- oliwa z oliwek,
- sól,
- świeża bagietka.
Jak przygotować krewetki tygrysie ze szparagami
Krewetki obieramy z pancerzy, zostawiając tylko ogonek. Głowy zachowujemy .Krewetki czyścimy, dokładnie płuczemy oraz osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie wkładamy do miski, skrapiamy oliwą z oliwek, dodajemy przetarty czosnek oraz posiekaną chili i delikatnie oprószamy solą i pieprzem. Na patelnię wrzucamy 1 łyżkę masła, dodajemy posiekaną w kostkę szalotkę, czosnek oraz fenkuła. Delikatnie szklimy i dodajemy głowy krewetek oraz pancerze. Obsmażamy, aż zmienią kolor na czerwony, a następnie za pomocą widelca miażdżymy głowy krewetek, aż wypłynie cały smak. Po chwili dodajemy białe wino i redukujemy o połowę.
Dodajemy wodę i gotujemy, aż sos redukuje się o ¼. Po tym czasie sos przecedzamy przez sito do rondelka, wlewamy śmietankę, dodajemy estragon i gotujemy chwilę na małym ogniu, aż osiągnie lekko gęstą konsystencję. Na koniec dodajemy odrobinę koniaku oraz łyżkę masła i wyłączamy ogień. Szparagi blanszujemy i wkładamy do żaroodpornego naczynia, obok układamy pomidorki koktajlowe, skrapiamy całość oliwą z oliwek, oprószamy solą i wkładamy do piekarnika z funkcją grill na 10 minut. W tym czasie na patelni rozpuszczamy odrobinę masła i dodajemy 1 łyżkę oliwy z oliwek.
Smażymy krewetki po 1 minucie z każdej strony, tak żeby były soczyste i chrupiące. Na talerz wylewamy sos, układamy usmażone krewetki i układamy zgrillowane szparagi oraz pomidorki. Dekorujemy świeżymi gałązkami estragonu.
Zobacz także:
- Jak jeść krewetki w restauracji, w domu? Krewetki tygrysie, białe, argentyńskie
- Krewetki po tajsku - jak przygotować to smaczne danie?
- Jej wysokość - krewetka. Poznaj przepisy Darii Ładochy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News