„Vege” kurczak w bułce Pita - przepis krok po kroku
Składniki:
- 250 g roślinnego kurczaka
- 2 bułki pita
- pomidor
- kilka liści sałaty
- łyżka oleju
- 2 łyżki papryczki jalapeno z zalewy
Składniki na sos:
- jogurt grecki 250 g
- ząbek czosnku
- łyżka sosu sriracha
- łyżka worchester
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania „Vege” kurczaka w bułce Pita
- Na patelni z dodatkiem oleju smażymy roślinnego kurczaka według instrukcji na opakowaniu.
- Bułeczki pita odgrzewamy w piekarniku.
- Składniki sosu mieszamy ze sobą. Napełniamy bułki kilkoma kawałkami roślinnego kurczaka.
- Dodajemy pomidory, papryczkę jalapeno, liście sałaty.
- Całość polewamy sosem.
Zobacz także:
- Przepis na wegańskiego "kurczaka" z mąki. Co można z niego zrobić?
- Wegański kawior - prosty przepis na zamiennik luksusowego przysmaku
- Czym zastąpić mięso w diecie wegetariańskiej i wegańskiej?
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
podziel się: