Jak zrobić zupę ogórkową na kremie z warzyw, kaszę gryczaną z cukinią smażoną z czosnkiem, fasolką edamame i świeżymi ziołami, surówkę z marchewki z kolendrą, pulpety z ciecierzycy w karmelizowanej czerwonej cebuli, a także wegańskie, bezglutenowe brownie z musem czekoladowym?
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Badania naukowców z Uniwersytetu Medycznego z Poznania obaliły stereotyp.
Wokalistka swoją opinią podzieliła się na TikToku.
Piotr Kucharski w Dzień Dobry TVN pokazał swoje pomysły na pyszności z dodatkiem jogurtów roślinnych o smaku mango, kokosa i naturalnym.
Owsianka to śniadaniowy klasyk. W dobie coraz popularniejszej diety pozbawionej produktów pochodzenia zwierzęcego wiele osób szuka jej wegańskiego odpowiednika. Sprawdź prosty przepis na wegańskie owsianki w kuchni Dzień Dobry TVN.
Coraz więcej osób przechodzi na dietę wegańską lub poszerza swój dotychczasowy jadłospis o potrawy bez produktów pochodzenia zwierzęcego. Jeśli należysz do tego grona i nie wiesz, co przygotować na śniadanie, sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Sprawdź, jak to zrobić krok po kroku.
Sprawdź przepisy na kawową owsiankę, sabih, czyli kanapkę z falafelem, burgery wegańskie i wegańskie fishburgery.
W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha pokazał, jak przygotować wersję wegańską kurczaka w bułce pita i ciesz się pysznym obiadem.
Nie jesz lub ograniczasz mięso i masz ochotę na kuchnię japońską? Nic trudnego. W kuchni Dzień Dobry TVN Antek Smykiewicz wraz z żoną Justyną zaprezentowali przepis na wegański ramen. Jest tak samo pyszny, jak klasyczny. Sprawdź ich przepis i rozkoszuj się zupą prosto z Japonii.
Stufato di ceci to tradycyjny włoski gulasz z cieciorką, który stanowi dobre źródło białka. To idealne danie dla osób, które ograniczają mięso w swojej diecie. W kuchni Dzień Dobry TVN Alicja Rokicka, znana jako "Wegan nerd", przygotowała to danie. Sprawdź jej przepis i ciesz się smakiem prawdziwie włoskiej kuchni.
Erbazzone to włoskie ciasto szpinakowe wykonane z dwóch płatów ciasta i nadziewane aromatycznym farszem. W kuchni Dzień Dobry TVN Alicja Rokicka, autorka książek kucharskich dla wegan pokazała, jak przygotować to danie. Sprawdź jej przepis i ciesz się włoskim przysmakiem.
Pyszny, domowy włoski makaron ze świeżymi, dojrzałymi pomidorami to kwintesencja smaku kuchni włoskiej. W Dzień Dobry TVN Alicja Rokicka przygotowała domową pastę pici i pasta di pomodoro crudo. To włoskie i wegańskie danie przypadnie do gustu wszystkim smakoszom włoskich makaronów.
Panzanella, inaczej panmolle, to sałatka na bazie czerstwego chleba i dojrzałych pomidorów prosto ze słonecznej Toskanii. W kuchni Dzień Dobry TVN Alicja Rokicka zaprezentowała przepis na to iście wegańskie danie. Sprawdź, jak je zrobić i ciesz się prawdziwie włoskim smakiem.
W kuchni wegańskiej wyeliminowane są produkty pochodzenia zwierzęcego. Nie oznacza to jednak, że razem z nimi znikają wszystkie powiązane, "odzwierzęce" smaki. Wiele z nich z powodzeniem można zastąpić. Przykładem jest potrawa o nazwie marchewka jak łosoś. Sprawdź prosty przepis.
Kuchnia wegańska ma to do siebie, że stale poszukuje sposobów na zastąpienie dań i produktów pochodzenia zwierzęcego roślinnymi odpowiednikami. Nie inaczej jest w przypadku kawioru. Jak przygotować wegański kawior?
Shawarma, nazywana też szoarma lub cevirme, to bliskowschodnia potrawa w postaci skrawków mięsa. W kuchni Dzień Dobry TVN Maciej Rogalski, zwycięzca 10. edycji MasterChefa zaprezentował, jak przygotować wegańską shawarmę z boczniaków. Sprawdź, jak ją zrobić.
Bazie zwane również bazimi kotkami to puchate pąki wierzb. Zazwyczaj stanowią element dekoracyjny w okresie świąt wielkanocnych, będąc częścią stroików czy palm. Niewiele osób wie, że mają również właściwości spożywcze i można z nich zrobić np. wegańskie mleko baziowe. Sprawdź prosty przepis.
Taramasalata to popularna pasta grecka, tradycyjnie wykonywana z ikry i podawana jako przystawka. Grzegorz Zawierucha w kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentował jej wegańską wersję. Sprawdź, jak przygotować pastę z grochu.
Pyszne gołąbki w wersji wegańskiej przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha. To idealne danie postne. Sprawdź, jak przygotować gołąbki z ziemniakami i kaszą gryczaną.
Żurek to danie, które kojarzy się przede wszystkim ze świętami wielkanocnymi. Co jednak, jeśli jesteśmy weganami? Nadal można przygotować pyszną, świąteczną zupę. Sprawdź przepis Grzegorza Zawieruchy na wegański żurek.
Co roku 24 marca jest obchodzony Europejski Dzień Lodów Rzemieślniczych, ustanowiony decyzją Parlamentu Europejskiego w 2012 r. Z tej okazji w kuchni DDTVN lodowe desery przygotował cukiernik Bartek Boratyn. Jak zrobić wegański sorbet mango? Sprawdź przepis.
Lasagne to jedno z najbardziej znanych dań kuchni włoskiej. Coraz popularniejsze stają się również wegańskie odpowiedniki wielu różnych, tradycyjnych potraw, w których zwykle występują składniki pochodzenia zwierzęcego. Jak zrobić wegańską lasagne? Sprawdź nasz przepis.
Tłusty czwartek tuż-tuż! Dla tych, którzy są na diecie wyłącznie roślinnej, mamy z tej okazji przepis na wegańskie pączki. W takim wydaniu są doskonałym przykład na to, że kuchnia bez produktów zwierzęcych może być naprawdę smaczna i pełna ukochanych przez Polaków deserów.
Paszteciki to danie, które nieodzownie łączy się ze świętami Bożego Narodzenia i Wigilią. Jak przygotować je w wersji wegańskiej? Przedstawiamy przepis na wege paszteciki z kapustą i grzybami oraz z soczewicą.
Przed nami kolejny odcinek 10. sezonu programu "MasterChef". Tym razem kuchnia zamieni się w gęsty las, a uczestnicy będą musieli wykazać się znajomością potraw wegańskich. Kto będzie musiał oddać fartuch?
Kuchnia roślinna zyskuje na popularności wraz ze wzrostem liczby wegetarian i wegan, ale nie trzeba być jaroszem, aby rozsmakować się w pysznych daniach bez grama mięsa i nabiału. Nawet jeśli nie wyobrażacie sobie życia bez schabowego, koniecznie sprawdźcie przepisy autorek książki ,,Roślinna kuchnia miłości. Gotuj, jedz i kochaj”.
Zachwalaliśmy już wspaniałe właściwości i możliwości, jakie daje woda po ogórkach kiszonych. Tak bardzo zależy nam, aby się nie marnowała, że przychodzimy z kolejnym pomysłem. Tym razem jest to... wegański twaróg! Jest naprawdę pyszny i banalnie prosty w wykonaniu. Sprawdź przepis.
To kolejny wegański hit, który wykorzystuje techniki marynowania i nadawania wędzonego posmaku. Kuchnia roślinna nieustannie zaskakuje i udowadnia, że możemy uzyskać smak wędzonej ryby... bez ryby. To o wiele zdrowsze rozwiązanie od łososia hodowlanego. Taką nie-rybkę można użyć do kanapek z serkiem twarogowym, rolad szpinakowych i wegańskiego sushi! Sprawdź przepis i daj się zaskoczyć wegańskiej kuchni.