kuchnia wegańska

    Nie jesz lub ograniczasz mięso i masz ochotę na kuchnię japońską? Nic trudnego. W kuchni Dzień Dobry TVN Antek Smykiewicz wraz z żoną Justyną zaprezentowali przepis na wegański ramen. Jest tak samo pyszny, jak klasyczny. Sprawdź ich przepis i rozkoszuj się zupą prosto z Japonii.

    Stufato di ceci to tradycyjny włoski gulasz z cieciorką, który stanowi dobre źródło białka. To idealne danie dla osób, które ograniczają mięso w swojej diecie. W kuchni Dzień Dobry TVN Alicja Rokicka, znana jako "Wegan nerd", przygotowała to danie. Sprawdź jej przepis i ciesz się smakiem prawdziwie włoskiej kuchni.

    Erbazzone to włoskie ciasto szpinakowe wykonane z dwóch płatów ciasta i nadziewane aromatycznym farszem. W kuchni Dzień Dobry TVN Alicja Rokicka, autorka książek kucharskich dla wegan pokazała, jak przygotować to danie. Sprawdź jej przepis i ciesz się włoskim przysmakiem. 

    Pyszny, domowy włoski makaron ze świeżymi, dojrzałymi pomidorami to kwintesencja smaku kuchni włoskiej. W Dzień Dobry TVN Alicja Rokicka przygotowała domową pastę pici i pasta di pomodoro crudo. To włoskie i wegańskie danie przypadnie do gustu wszystkim smakoszom włoskich makaronów.

    Panzanella, inaczej panmolle, to sałatka na bazie czerstwego chleba i dojrzałych pomidorów prosto ze słonecznej Toskanii. W kuchni Dzień Dobry TVN Alicja Rokicka zaprezentowała przepis na to iście wegańskie danie. Sprawdź, jak je zrobić i ciesz się prawdziwie włoskim smakiem. 

    W kuchni wegańskiej wyeliminowane są produkty pochodzenia zwierzęcego. Nie oznacza to jednak, że razem z nimi znikają wszystkie powiązane, "odzwierzęce" smaki. Wiele z nich z powodzeniem można zastąpić. Przykładem jest potrawa o nazwie marchewka jak łosoś. Sprawdź prosty przepis.

    Kuchnia wegańska ma to do siebie, że stale poszukuje sposobów na zastąpienie dań i produktów pochodzenia zwierzęcego roślinnymi odpowiednikami. Nie inaczej jest w przypadku kawioru. Jak przygotować wegański kawior?

    Shawarma, nazywana też szoarma lub cevirme, to bliskowschodnia potrawa w postaci skrawków mięsa. W kuchni Dzień Dobry TVN Maciej Rogalski, zwycięzca 10. edycji MasterChefa zaprezentował, jak przygotować wegańską shawarmę z boczniaków. Sprawdź, jak ją zrobić. 

    Bazie zwane również bazimi kotkami to puchate pąki wierzb. Zazwyczaj stanowią element dekoracyjny w okresie świąt wielkanocnych, będąc częścią stroików czy palm. Niewiele osób wie, że mają również właściwości spożywcze i można z nich zrobić np. wegańskie mleko baziowe. Sprawdź prosty przepis.

    Taramasalata to popularna pasta grecka, tradycyjnie wykonywana z ikry i podawana jako przystawka. Grzegorz Zawierucha w kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentował jej wegańską wersję. Sprawdź, jak przygotować pastę z grochu.  

    Pyszne gołąbki w wersji wegańskiej przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha. To idealne danie postne. Sprawdź, jak przygotować gołąbki z ziemniakami i kaszą gryczaną.

    Żurek to danie, które kojarzy się przede wszystkim ze świętami wielkanocnymi. Co jednak, jeśli jesteśmy weganami? Nadal można przygotować pyszną, świąteczną zupę. Sprawdź przepis Grzegorza Zawieruchy na wegański żurek.

    Co roku 24 marca jest obchodzony Europejski Dzień Lodów Rzemieślniczych, ustanowiony decyzją Parlamentu Europejskiego w 2012 r. Z tej okazji w kuchni DDTVN lodowe desery przygotował cukiernik Bartek Boratyn. Jak zrobić wegański sorbet mango? Sprawdź przepis.

    Lasagne to jedno z najbardziej znanych dań kuchni włoskiej. Coraz popularniejsze stają się również wegańskie odpowiedniki wielu różnych, tradycyjnych potraw, w których zwykle występują składniki pochodzenia zwierzęcego. Jak zrobić wegańską lasagne? Sprawdź nasz przepis.

    Paszteciki to danie, które nieodzownie łączy się ze świętami Bożego Narodzenia i Wigilią. Jak przygotować je w wersji wegańskiej? Przedstawiamy przepis na wege paszteciki z kapustą i grzybami oraz z soczewicą.

    Przed nami kolejny odcinek 10. sezonu programu "MasterChef". Tym razem kuchnia zamieni się w gęsty las, a uczestnicy będą musieli wykazać się znajomością potraw wegańskich. Kto będzie musiał oddać fartuch? 

    Kuchnia roślinna zyskuje na popularności wraz ze wzrostem liczby wegetarian i wegan, ale nie trzeba być jaroszem, aby rozsmakować się w pysznych daniach bez grama mięsa i nabiału. Nawet jeśli nie wyobrażacie sobie życia bez schabowego, koniecznie sprawdźcie przepisy autorek książki ,,Roślinna kuchnia miłości. Gotuj, jedz i kochaj”.

    Zachwalaliśmy już wspaniałe właściwości i możliwości, jakie daje woda po ogórkach kiszonych. Tak bardzo zależy nam, aby się nie marnowała, że przychodzimy z kolejnym pomysłem. Tym razem jest to... wegański twaróg! Jest naprawdę pyszny i banalnie prosty w wykonaniu. Sprawdź przepis.

    To kolejny wegański hit, który wykorzystuje techniki marynowania i nadawania wędzonego posmaku. Kuchnia roślinna nieustannie zaskakuje i udowadnia, że możemy uzyskać smak wędzonej ryby... bez ryby. To o wiele zdrowsze rozwiązanie od łososia hodowlanego. Taką nie-rybkę można użyć do kanapek z serkiem twarogowym, rolad szpinakowych i wegańskiego sushi! Sprawdź przepis i daj się zaskoczyć wegańskiej kuchni.

    Choć dziecko na wegańskiej diecie nie pozna smaku babcinego rosołu, ugotowanego na wywarze z mięsa czy klasycznego sernika, w zamian dostanie placuszki gryczane, omlety z brokułami i krem z kukurydzy. Aśka Rzeźnik, czyli mama-weganka udowadnia, że jadłospis malucha na diecie roślinnej jest urozmaicony i zdrowy. I wcale nie musi mierzyć się z pytaniem: "To co właściwie je Twój syn, sałatę?".

    Singapurska firma OsomeFood opracowała i wprowadziła na rynek wyjątkowy przysmak. Mowa o całkowicie roślinnym odpowiedniku jajka na twardo. Produkt jest wegański - nie posiada żadnych składników pochodzenia zwierzęcego. Jak powstał i jak wygląda?

    W Dzień Dobry Wakacje Olivier Janiak w ramach Projektu Plaża zachęcał do wypoczynku w Dziwnowie. Razem z Darią Ładochą odkrywał też sekrety kuchni fleksitariańskiej, smakując specjały z wegańskiego grilla. Jakie dania z rusztu w nadmorskim kurorcie przykuły jego uwagę? I czy w kuchni bez mięsa każdy jest w stanie znaleźć coś dla siebie?

    Pizza to tradycyjna włoska potrawa, powszechnie znana, uwielbiana i dowolnie przekształcana na całym świecie. Jedną z coraz bardziej popularnych w ostatnich latach wersji jest pizza wegańska, czyli pozbawiona jakichkolwiek składników pochodzenia zwierzęcego. Jest serwowana w wielu restauracjach na świecie, a z naszym przepisem z powodzeniem przygotujesz ją samodzielnie.

    Dieta roślinna zdobywa coraz większe uznanie i podbija serca kolejnych osób. Wegańskie przepisy cieszą się ogromną popularnością. Tym razem mamy dla Was propozycje śniadań, które z pewnością przypadną do gustu również tym, którzy nadal nie wyobrażają sobie życia bez mięsa. Autorkami książki kucharskiej "The Bowl Book" są Natalia Kontraktewicz oraz Natalia Kusiak.

    Zapiekanka wegańska to alternatywa dla ciężkich wersji tego dania. Najbardziej popularne są oczywiście zapiekanki z kurczakiem lub mięsem mielonym, natomiast ich wegańska wersja może się okazać nie tylko zdrowsza, ale i smaczniejsza. Wegańska zapiekanka najczęściej opiera się na prostych składnikach. Przygotowuje się ją z warzyw, kasz i makaronów.

    Roślinna wersja hamburgerów bazuje na samodzielnie przygotowanych kotletach z roślin strączkowych, kasz lub warzyw – możliwości jest mnóstwo. Dodatkiem mogą być warzywa, np. czerwona cebula, ogórek kiszony, oliwki, pomidor czy sałata. Wegańskie burgery warto wzbogacić pastą guacamole lub hummusem, a także wegańskim sosem – majonezem, BBQ czy połączeniem musztardy i keczupu.

    O szkodliwym wpływie mięsa na nasze zdrowie musi się coraz więcej. Zdaniem badaczy najbezpieczniejsza dla człowieka oraz planety byłaby dieta wegańska, czyli oparta tylko i wyłącznie na produktach roślinnych. Jak przejść na weganizm? Czy takie menu jest dobre także dla dzieci? W Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy na ten temat z Idą Kulawik, autorką bloga "Veganbanda ", oraz jej mężem Marcinem.

    Rezygnacja lub ograniczanie spożywania produktów odzwierzęcych to stale rozwijający się trend. Roślinne zamienniki stały się powszechne i raczej nikogo już nie dziwi, że jest ich coraz więcej na sklepowych półkach. Wielkanocny stół także można urozmaicać lub całkowicie przekształcać. Sprawdź nasze przepisy na wielkanocne dania wegetariańskie.

    Wegańskie potrawy mają coraz więcej zwolenników. Popularnością cieszą się zwłaszcza łatwe w przygotowaniu zupy. Zobacz, jak w naszej kuchni Jan Kuroń przyrządza chlebową z cieciorką, kapuścianą, cebulową oraz fasolową z dynią i jarmużem.