kuchnia wegańska

    kuchnia wegańska

    Kuchnia roślinna zyskuje na popularności wraz ze wzrostem liczby wegetarian i wegan, ale nie trzeba być jaroszem, aby rozsmakować się w pysznych daniach bez grama mięsa i nabiału. Nawet jeśli nie wyobrażacie sobie życia bez schabowego, koniecznie sprawdźcie przepisy autorek książki ,,Roślinna kuchnia miłości. Gotuj, jedz i kochaj”.

    Zachwalaliśmy już wspaniałe właściwości i możliwości, jakie daje woda po ogórkach kiszonych. Tak bardzo zależy nam, aby się nie marnowała, że przychodzimy z kolejnym pomysłem. Tym razem jest to... wegański twaróg! Jest naprawdę pyszny i banalnie prosty w wykonaniu. Sprawdź przepis.

    To kolejny wegański hit, który wykorzystuje techniki marynowania i nadawania wędzonego posmaku. Kuchnia roślinna nieustannie zaskakuje i udowadnia, że możemy uzyskać smak wędzonej ryby... bez ryby. To o wiele zdrowsze rozwiązanie od łososia hodowlanego. Taką nie-rybkę można użyć do kanapek z serkiem twarogowym, rolad szpinakowych i wegańskiego sushi! Sprawdź przepis i daj się zaskoczyć wegańskiej kuchni.

    Choć dziecko na wegańskiej diecie nie pozna smaku babcinego rosołu, ugotowanego na wywarze z mięsa czy klasycznego sernika, w zamian dostanie placuszki gryczane, omlety z brokułami i krem z kukurydzy. Aśka Rzeźnik, czyli mama-weganka udowadnia, że jadłospis malucha na diecie roślinnej jest urozmaicony i zdrowy. I wcale nie musi mierzyć się z pytaniem: "To co właściwie je Twój syn, sałatę?".

    Pizza to tradycyjna włoska potrawa, powszechnie znana, uwielbiana i dowolnie przekształcana na całym świecie. Jedną z coraz bardziej popularnych w ostatnich latach wersji jest pizza wegańska, czyli pozbawiona jakichkolwiek składników pochodzenia zwierzęcego. Jest serwowana w wielu restauracjach na świecie, a z naszym przepisem z powodzeniem przygotujesz ją samodzielnie.

    Zapiekanka wegańska to alternatywa dla ciężkich wersji tego dania. Najbardziej popularne są oczywiście zapiekanki z kurczakiem lub mięsem mielonym, natomiast ich wegańska wersja może się okazać nie tylko zdrowsza, ale i smaczniejsza. Wegańska zapiekanka najczęściej opiera się na prostych składnikach. Przygotowuje się ją z warzyw, kasz i makaronów.

    Roślinna wersja hamburgerów bazuje na samodzielnie przygotowanych kotletach z roślin strączkowych, kasz lub warzyw – możliwości jest mnóstwo. Dodatkiem mogą być warzywa, np. czerwona cebula, ogórek kiszony, oliwki, pomidor czy sałata. Wegańskie burgery warto wzbogacić pastą guacamole lub hummusem, a także wegańskim sosem – majonezem, BBQ czy połączeniem musztardy i keczupu.

    O szkodliwym wpływie mięsa na nasze zdrowie musi się coraz więcej. Zdaniem badaczy najbezpieczniejsza dla człowieka oraz planety byłaby dieta wegańska, czyli oparta tylko i wyłącznie na produktach roślinnych. Jak przejść na weganizm? Czy takie menu jest dobre także dla dzieci? W Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy na ten temat z Idą Kulawik, autorką bloga "Veganbanda ", oraz jej mężem Marcinem.

    Wegańskie dania na obiad, choć wielu osobom mogą wydawać się niezwykle trudne do wykonania, często okazują się łatwiejsze od tradycyjnych potraw z dodatkiem mięsa. Bez trudu można przygotować zupy oraz drugie dania, np. z makaronem lub ziemniakami.

    Pasztet to potrawa, która gości na stołach w czasie świąt i innych przyjęć okolicznościowych. Podobnie jak w przypadku wielu specjałów polskiej kuchni, podstawowym składnikiem tego dania jest mięso. Nie oznacza to jednak, że wegetarianie i weganie nie mogą cieszyć się doskonałym smakiem pasztetu!

    Czy dieta roślinna to nowa moda, trend, a może konieczność, bo po czasie pandemii większość z nas musi zrzucić zbędne kilogramy? Marta Dymek i jej roślinna kuchnia to propozycja dla wszystkich, którzy chcą zadbać o swoje zdrowie i zaoszczędzić.

    W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Martę Dymek. Blogerka przygotowała rozgrzewające i pyszne wegańskie dania. Co powiecie na ciecierzycę po bretońsku lub kowbojską zupę cebulową? Nam na samą myśl ślinka cieknie :)

    Lubi podróżować, jeść i gotować. Nazywa się Michał Gniłka, ale w Londynie mówią o nim Mickey Rotten. W kuchni Dzień Dobry TVN wegański kucharz przygotował: krem z marchewki, naleśniki z kimchi oraz muffiny z bakłażanem i twarożkiem z nerkowców. Skorzystajcie z jego przepisów!

    Tomek Czajkowski udowodnił w Darłowie, że kuchnia wegańska nie musi być nudna. Gość Oliviera Janiaka przygotował bezmięsne potrawy. Było smacznie i bardzo zdrowo.

    Jola Słoma i Mirek Trymbulak to projektanci mody, których drugą pasją jest kuchnia wegańska. Dziś, w kuchni Dzień Dobry TVN, przygotowali różowe dania! Poznajcie ich przepisy na: danie à la kaczka z jabłkami, kotlety soczewicowo-ryżowe z sosem chrznowo-żurawinowym, mus truskawkowy z bitą śmietaną i placki z musem malinowym.

    Już niedługo na mapie Warszawy pojawi się kolejne modne miejsce. Anna Jagodzińska, jedyna jak dotąd Polka, która może pochwalić się okładką amerykańskiego "Vogue", otwiera restaurację. Jaką kuchnię zaproponuje swoim klientom? Dlaczego prywatnie nie jada mięsa? Jaki jest sekret jej idealnej figury? I skąd pomysł, żeby otworzyć knajpę akurat w polskiej stolicy? Gwiazda modelingu rozmawiała z dziennikarką Dzień Dobry TVN Agnieszką Jastrzębską.

    Blogerka Marta Dymek postanowiła udowodnić, że burger wegetariański smakuje znacznie lepiej niż burger mięsny i wcale "nie musi być mizerny". Co powiecie na burgery z nadzieniem z batata, buraka i ciecierzycy?

    Dziś w naszej kuchni gościła Joanna Kowalczyk, weganka i miłośniczka biegania po górach. Z połączenia tych obu pasji powstał tzw. bieganizm. Na blogu Joanna dzieli się swoimi dokonaniami i i zamieszcza swoje ulubione przepisy, oczywiście kuchni wegańskiej. W studiu Dzień Dobry TVN biegająca weganka przygotowała kilka popisowych dań, między innymi, zapieczone jabłka, tofucznicę, której smak jest właściwie nie do odróżnienia od prawdziwej jajecznicy, warzywne szaszłyki w marynacie, sałatkę z młodego szpinaku i popularne chipsy z jarmużu. Smacznego!