Wegańska owsianka - proste przepisy na zdrowe śniadanie

GettyImages-1402281575
Źródło: Dzień Dobry TVN
Wegańskie śniadanie
Wegańskie śniadanie
Wegańskie przysmaki
Wegańskie przysmaki
Czy dzieci mogą mieć dietę wegetariańską?
Czy dzieci mogą mieć dietę wegetariańską?
Wege przysmaki od Jakubiaka
Wege przysmaki od Jakubiaka
Dzisiaj obchodzimy światowy dzień weganizmu
Dzisiaj obchodzimy światowy dzień weganizmu
Eksperyment bliźniaków Turner: wege kontra mięso
Eksperyment bliźniaków Turner: wege kontra mięso
Włoskie smaki w wersji wege
Włoskie smaki w wersji wege
Błędy przy przechodzeniu na wegetarianizm
Błędy przy przechodzeniu na wegetarianizm
Owsianka to śniadaniowy klasyk. W dobie coraz popularniejszej diety pozbawionej produktów pochodzenia zwierzęcego wiele osób szuka jej wegańskiego odpowiednika. Sprawdź prosty przepis na wegańskie owsianki w kuchni Dzień Dobry TVN.

Wegańską owsiankę można zrobić tak naprawdę na setki różnych sposobów. Wystarczy zaopatrzyć się w płatki owsiane (lub inne - żytnie, ryżowe, mix), dowolne mleko roślinne (sojowe, ryżowe, owsiane, migdałowe itd.), owoce (świeże i mrożone), orzechy, bakalie, kokosowy jogurt, konfiturę, dżem, syrop czy masło orzechowe. Z tych składników można stworzyć nieskończenie wiele kombinacji. Jeśli jednak potrzebujesz konkretnego przepisu - dwa znajdziesz niżej.

Wegańska owsianka z cynamonem, orzechami i syropem klonowym - przepis

Składniki na jedną porcję:

  • 1/3 szklanki płatków owsianych
  • szklanka roślinnego mleka
  • łyżka masła orzechowego
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki orzechów laskowych, włoskich lub arachidowych
  • mała szczypta soli
  • syrop klonowy

Sposób przygotowania:

  1. Płatki owsiane zalać napojem roślinnym, dodać masło orzechowe, cynamon, szczyptę soli i gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Po kilku minutach owsianka powinna zacząć robić się kremowa i jednolita - właśnie o to chodzi.
  2. W czasie gotowania na suchej patelni uprażyć orzechy laskowe, rozgnieść je lub posiekać, następnie posypać nimi owsiankę i całość polać syropem klonowym.

Wegańska czekoladowa owsianka z mrożonymi owocami i jogurtem kokosowym - przepis

Składniki na jedną porcję:

  • 1/3 szklanki płatków owsianych
  • szklanka roślinnego mleka
  • płaska łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki cukru lub odpowiednio innego słodzika
  • garść mrożonych jagód lub malin
  • łyżka jogurtu kokosowego

Sposób przygotowania:

  1. Płatki owsiane zalać napojem roślinnym, dodać cukier, kakao i gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Po kilku minutach owsianka powinna zrobić się "czekoladowa i jednolita".
  2. Na wierzch gorącej owsianki wyłożyć jogurt kokosowy, a następnie mrożone owoce. Połączenie tak skrajnych temperatur i struktur daje niesamowite wrażenie smakowe.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości