Z okazji Dnia Owsianki w kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha zdradziła jakie są, jej zdaniem, najlepsze płatki, jaka jest idealna proporcja wody i płatków i jak wykorzystać owsiankę, której nie zjedliśmy!
Przepis na owsiankę z masłem orzechowym, borówkami, pistacjami i prażonymi migdałami
Składniki:
- 100 g płatków owsianych górskich
- 200 ml tłustego mleka
- 100 ml wody
- 4 łyżki borówek amerykańskich
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 1 łyżka masła orzechowego
- 2 łyżki pistacji bez łupiny
Przygotowanie:
Zagotuj mleko z wodą. Gdy już zacznie się gotować dodaj płatki owsiane i mieszaj drewnianą łyżką podczas gotowania. Gdy płatki zmiękną i uzyskasz pożądaną konsystencję dodaj masło orzechowe. Na koniec podpraż płatki oraz pistacje. Udekoruj miskę wraz z borówkami.
Przepisy i dania z kuchni Dzień Dobry TVN
Przepis na owsiankę z jogurtem naturalnym, malinami na ciepło, miodem, cytryną i cynamonem
Składniki:
- 100 g płatków owsianych górskich
- 200 ml tłustego mleka (można zastąpić mlekiem roślinnym)
- 100 ml wody
- 250 g malin (mogą być mrożone)
- 1 łyżka miodu
- sok z ½ cytryny
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- szczypta cynamonu.
Przygotowanie:
Zagotuj mleko z wodą. Gdy już zacznie się gotować dodaj płatki owsiane i mieszaj drewnianą łyżką podczas gotowania. Obok w rondelku podgrzewaj maliny wraz z łyżką miodu. Podgrzewaj tak długo aż maliny się rozpadną. Gdy już owsianka będzie gotowa polej ją malinowym sosem, dodaj cynamon, jogurt naturalny i dopraw sokiem z cytryny.
Przepis na owsiankę wytrawną z marchewką, szczypiorkiem, sosem sojowym, ananasem, orzechami i jajkiem
Składniki:
- 100 g owsianki
- 250 g wody
- 1 jajko na twardo
- 100 g marchewki pociętej w słupki
- 2 -3 łyżki sosu sojowego
- 2 plasterki ananasa
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- 1 łyżka podprażonych orzechów ziemnych
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- sok z limonki
Przygotowanie:
Zagotuj wodę. Dodaj płatki owsiane, ananasa, sos sojowy oraz połowę marchewki. Następnie przełóż do miseczki, dodaj posiekaną kolendrę, resztę marchewki, orzechy i szczypiorek i udekoruj ugotowanym jajkiem i dopraw sokiem z limonki
Przepis na wegańską owsiankę z powidłami śliwkowymi, pomarańczami, kakao i orzechami włoskimi
Składniki:
- 100 g płatków owsianych
- 250 ml mleka kokosowego
- 50 ml wody
- 1 łyżka powideł śliwkowych
- szczypta cynamonu
- ½ pomarańczy
- ½ soku z pomarańczy
- garść orzechów włoskich
Przygotowanie:
Zagotuj mleko kokosowe z dodatkiem wody. Następnie dodaj płatki owsiane. Gotuj do miękkości a następnie dodaj powidła śliwkowe, cynamon, orzechy włoskie i dopraw sokiem z pomarańczy. Wymieszaj i na wierzch ułóż cząstki świeżej pomarańczy.
Co zrobić z resztką owsianki? Przepis na ciasto!
Dodatkowo:
- 2 łyżki płatków owsianych suchych lub dowolnych otrębów (w tym również mąkę)
- 1 łyżka masła orzechowego lub zwykłego
- dodatki: żurawina, ciemna pokruszona czekolada, mielone orzechy, łyżka kakao
Przygotowanie:
Do pozostałej owsianki dodaj odrobinę masy suchej na przykład otręby, tak by powstała zbita masa. Dodaj ulubione dodatki i 1 łyżkę masła lub masła orzechowego. Uformuj w ręce kulki i delikatnie rozpłaszcz na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut.
Przepisy na owsiankę - jeszcze więcej kombinacji:
- Owsianka ze śliwką - przepis
- Szybka owsianka dla zabieganych - przepis
- Pieczona owsianka jogurtowo-truskawkowa - przepis
- Owsianka z grillowanym ananasem z kremem z białej czekolady - przepis
- Przepisy na nocne owsianki - idealny sposób na śniadanie dla zabieganych
- Przepis na zapiekaną owsiankę z bananami
- Płatki owsiane i śniadanie to duet idealny! Dowiedz się, jak przyrządzać płatki owsiane, by w pełni cieszyć się ich smakiem oraz wartościami odżywczymi
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Fot. Getty Images/Arx0nt