Przepisy kulinarne

Nocne owsianki to idealny sposób na śniadanie dla zabieganych. Sprawdź, jak je zrobić

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Owsianka w słoiczkach

Owsianka może stanowić pełnowartościowy posiłek. Dodatkowo, jest niezwykle prosta w przygotowaniu, a jej nocna wersja - jeszcze łatwiejsza. Sprawdź, jak ją zrobić i dostosować do swoich potrzeb. 

Nocne owsianki - na co dobry jest ten posiłek?

Owsianka to świetny pomysł na śniadanie, drugie śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Chociaż nie jest zalecana dla osób z insulinoopornością (ze względu na dużą ilość węglowodanów), odpowiednio zbilansowana nie będzie powodować negatywnych skutków zdrowotnych. Kluczowe jest "dobiałczenie" posiłku - w tym celu można dodać jogurt wysokobiałkowy, odżywkę białkową lub chudy twaróg.

Porady Katarzyny Bosackiej

Dla zdrowego brzuszka - oregano, bazylia i pietruszka
Dla zdrowego brzuszka - oregano, bazylia i pietruszka Dzień Dobry TVN
wideo 2/11

Nocna owsianka to dobre rozwiązanie dla osób zabieganych - przygotowuje się ją niemal ekspresowo dzień przed jej jedzeniem. Może sprawdzić się jako posiłek na redukcji, jak i na masie. Ważne, aby dostosować ją do swoich potrzeb kalorycznych. Dodatkowo może być bardzo sycącym posiłkiem.

Do przygotowania nocnej owsianki warto wykorzystywać sezonowe owoce. Jesienią dobrze sięgnąć po jabłka i śliwki z cynamonem. Dobrym połączeniem będzie banan z masłem orzechowym lub truskawki mrożone z borówkami. Także zapiekane gruszki z wiśniową frużeliną czy dżemem przypadną do gustu fanom słodkości.

Nocna owsianka - przepis krok po kroku

Składniki:

  • płatki owsiane - 60 g,
  • woda - 200 ml,
  • jogurt wysokobiałkowy - 200-250 g,
  • wiórki kokosowe - 10 g,
  • opcjonalnie słodzik (cukier, stewia, erytrytol, miód) - 10 g,
  • świeże lub mrożone ulubione owoce - 40 g,
  • opcjonalnie odżywka białkowa - 15 g lub twaróg chudy - 30 g.

Sposób przygotowania:

  1. 1Do słoiczka wsypujemy płatki owsiane, zalewamy je letnią wodą.
  2. 2Dodajemy jogurt, odżywkę lub zblendowany twaróg, wiórki kokosowe i substancję słodzacą wedle uznania.
  3. 3Całość dokładnie mieszamy. Na wierzch układamy wybrane owoce.
  4. 4Zostawiamy na 8-12 godzin w lodówce.
  5. 5Po tym czasie można spokojnie jeść owsiankę.

Wegańska nocna owsianka - przepis krok po kroku

Składniki:

  • płatki owsiane - 60 g,
  • mleko roślinne, np. kokosowe lub sojowe waniliowe - 200 ml,
  • białko roślinne - 25 g,
  • siemie lniane - 5 g,
  • słodzik (cukier, syrop klonowy, erytrytol) - 20 g,
  • masło orzechowe - 30 g,
  • mały banan.

Sposób przygotowania:

  1. 1Mleko, płatki owsiane, białko roślinne i siemię lniane i opcjonalnie słodzik połączyć i dokładnie wymieszać.
  2. 2Kiedy masa będzie jednolita przełożyć do słoika.
  3. 3Na wierzch wyłożyć masło orzechowe i plasterki banana.
  4. 4Odstawić na 8-12 godzin. Po tym czasie można jeść owsiankę.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło zdjęcia głównego: jenifoto/Getty Images

Pozostałe wiadomości