Śliwki z cynamonem pod owsianą kruszonką - przepis krok po kroku
Składniki:
- 500 gr śliwek
- masło 130 gr
- cukier - 100 gr
- płatki owsiane - 50 gr
- mąka pszenna - 100 gr
- cytryna
- cynamon
- lody waniliowe do podania
Sposób wykonania śliwek z cynamonem pod owsianą kruszonką
- Śliwki kroimy na pół, wyciągamy pestki, podsmażamy na patelni z masłem i odrobiną miodu lub cukru. Możemy na tym etapie posypać je odrobiną cynamonu. Owoce przekładamy do kokilek i przechodzimy do zrobienia kruszonki.
- W misce łączymy mąkę, zimne masło pokrojone w kostkę, cukier i płatki owsiane. Wszystko zagniatamy do momentu uzyskania konsystencji mokrego piasku.
- Owoce posypujemy obficie kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. Gotową kruszonkę podajemy z zimnymi lodami.
Zobacz także:
- Śliwka - kalorie, wartości odżywcze i odmiany. Czy śliwka tuczy?
- Jesienne i późne odmiany śliwek - kiedy zbieramy węgierki? Przepis na domowe powidła
- Domowe kiszone śliwki i ich zdrowotne właściwości. Do czego je jeść?
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Martyna Chomacka
podziel się: