Śliwki z cynamonem pod owsianą kruszonką - kultowe danie na jesień

Śliwki pod kruszonką
Śliwki pod kruszonką
W kuchni Dzień Dobry TVN Martyna Chomacka, finalistka 7. edycji programu MasterChef i - jak sama się określa - hedonistka kulinarna, zaprezentowała swoje pyszne przepisy na zapiekane owoce. Sprawdź, jak zrobić śliwki z cynamonem pod owsianą kruszonką z jej przepisu.

Śliwki z cynamonem pod owsianą kruszonką - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 500 gr śliwek
  • masło 130 gr
  • cukier - 100 gr
  • płatki owsiane - 50 gr
  • mąka pszenna - 100 gr
  • cytryna
  • cynamon
  • lody waniliowe do podania

Sposób wykonania śliwek z cynamonem pod owsianą kruszonką

  1. Śliwki kroimy na pół, wyciągamy pestki, podsmażamy na patelni z masłem i odrobiną miodu lub cukru. Możemy na tym etapie posypać je odrobiną cynamonu. Owoce przekładamy do kokilek i przechodzimy do zrobienia kruszonki.
  2. W misce łączymy mąkę, zimne masło pokrojone w kostkę, cukier i płatki owsiane. Wszystko zagniatamy do momentu uzyskania konsystencji mokrego piasku.
  3. Owoce posypujemy obficie kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. Gotową kruszonkę podajemy z zimnymi lodami.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości