Śliwki z cynamonem pod owsianą kruszonką - przepis krok po kroku
Składniki:
- 500 gr śliwek
 - masło 130 gr
 - cukier - 100 gr
 - płatki owsiane - 50 gr
 - mąka pszenna - 100 gr
 - cytryna
 - cynamon
 - lody waniliowe do podania
 
Sposób wykonania śliwek z cynamonem pod owsianą kruszonką
- Śliwki kroimy na pół, wyciągamy pestki, podsmażamy na patelni z masłem i odrobiną miodu lub cukru. Możemy na tym etapie posypać je odrobiną cynamonu. Owoce przekładamy do kokilek i przechodzimy do zrobienia kruszonki.
 - W misce łączymy mąkę, zimne masło pokrojone w kostkę, cukier i płatki owsiane. Wszystko zagniatamy do momentu uzyskania konsystencji mokrego piasku.
 - Owoce posypujemy obficie kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. Gotową kruszonkę podajemy z zimnymi lodami.
 
Zobacz także:
- Śliwka - kalorie, wartości odżywcze i odmiany. Czy śliwka tuczy?
 - Jesienne i późne odmiany śliwek - kiedy zbieramy węgierki? Przepis na domowe powidła
 - Domowe kiszone śliwki i ich zdrowotne właściwości. Do czego je jeść?
 
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Martyna Chomacka
podziel się: