Szarlotka migdałowa bez cukru - przepis
- 200g mąki pszennej razowej
- 200g masła
- 100g ksylitolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 150g mielonych migdałów
- 50g płatków migdałowych
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej 800g jabłek
Przepisy Andrzeja Polana
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Szarlotka migdałowa bez cukru - sposób przygotowania
- Masło, mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i mielone migdały zagnieść na kulę ciasta kruchego.
- 3/4 ciasta wyłożyć na blaszkę, posypać płatkami migdałowymi i oprószyć mąką ziemniaczaną.
- Jabłka obrane i pokrojone w plasterki rozłożyć na cieście i posypać pozostałą kruszonką.
- Piec 50-60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC (z termoobiegem 160ºC).
Zobacz także:
- Szarlotka – proste przepisy na pyszne ciasto
- Domowe desery bez pieczenia – kilka ciekawych pomysłów
- Przepisy na zdrowe wypieki – jak piec bez cukru i niezdrowych dodatków?
- Niskokaloryczne desery z TikToka. Nowy trend na przekąski do szkoły
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Bartek Boratyn
podziel się: