Szarlotka migdałowa bez cukru - przepis Bartka Boratyna

fot. Getty Images/skodonnell
Cukier w słodkościach? Niepotrzebny!
Źródło: Dzień Dobry TVN
Szukasz deserowych inspiracji? W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem stawiamy na słodkości bez zwykłego cukru. Bartek Boratyn przygotował m.in. szarlotkę migdałową bez cukru. Sprawdź przepis.

Szarlotka migdałowa bez cukru - przepis

  • 200g mąki pszennej razowej
  • 200g masła
  • 100g ksylitolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 150g mielonych migdałów
  • 50g płatków migdałowych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 800g jabłek

Przepisy Andrzeja Polana

DD_20220211_Kuchnia_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa

Szarlotka migdałowa bez cukru - sposób przygotowania

  1. Masło, mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i mielone migdały zagnieść na kulę ciasta kruchego.
  2. 3/4 ciasta wyłożyć na blaszkę, posypać płatkami migdałowymi i oprószyć mąką ziemniaczaną.
  3. Jabłka obrane i pokrojone w plasterki rozłożyć na cieście i posypać pozostałą kruszonką.
  4. Piec 50-60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC (z termoobiegem 160ºC).

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości