Pieczona owsianka jogurtowo-truskawkowa;
Składniki:
40g płatków owsianych
10g otrąb pszennych
szczypta sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 białko jajka
200g jogurtu naturalnego
truskawki (dowolna ilość)
1 łyżeczka masła Lurpak
Przygotowanie:
Nastawić piekarnik na 180 stopni. Płatki owsiane wymieszać z otrębami, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Białko jajka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z jogurtem naturalnym. Wszystkie składniki ze sobą wymieszać. Przełożyć do naczynka żaroodpornego. Truskawki umyć, obrać z szypułek i pokroić w plasterki. Ułożyć na wierzch owsianki. Piec w piekarniku przez około 30-40 minut.
Omlet z pastą z groszku, pomarańczą i rzeżuchą:
Składniki:
2 (średnie) jajka
1 łyżeczka masła Lurpak
sól, pieprz ziołowy
pasta z zielonego groszku*
rzeżucha
pomarańcza
Przygotowanie:
Jajka wbić do miseczki i roztrzepać widelcem. Doprawić solą i pieprzem ziołowym. Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło, wlać masę jajeczną i smażyć przez kilka minut z obu stron, aż do zarumienienia. Gotowego omleta zdjąć na talerz, posmarować pastą z zielonego groszku i zwinąć na pół.
Pomarańczę sparzyć, obrać i pokroić w plastry. Ułożyć je na wierzchu omleta. Całość posypać jeszcze rzeżuchą. Podawać od razu, na ciepło.
Pasta z zielonego groszku:
Składniki:
120g zielonego groszku (z puszki)
sok z połowy cytryny
pieprz ziołowy, sól
2 łyżki serka śmietankowego
garść orzechów włoskich
Przygotowanie:
Zielony groszek wysypać na sitko i przepłukać chłodną wodą.
Przełożyć do miski, dodać dwie łyżki serka śmietankowego, orzechy włoskie, do tego wycisnąć sok z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Zmiksować za pomocą blendera.
Pieczona owsianka z gruszką w migdałach
Składniki:
40g płatków owsianych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50g jogurtu naturalnego
1 jajko
1 gruszka
1 łyżeczka masła Lurpak
garść migdałów
Przygotowanie:
Jajko ubić za pomocą miksera. Do ubitego jajka dodać płatki owsiane, jogurt naturalny, proszek do pieczenia i wymieszać. Odstawić na kilka minut. W tym czasie umyć i obrać gruszkę. Migdały zblendować (na proszek) i obtoczyć w nich gruszkę. Tak przygotowaną gruszkę włożyć do kokilki, następnie przełozyć do niej również owsianą masę. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20-30 minut w 180 stopniach. Wyjąć i podawać.
Kawowe muffinki z kremem mascarpone
Składniki:
(8-10 muffinek):
Muffinki:
200g mąki pszennej
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
125g miękkiego masła Lurpak
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
100g cukru
mleko
krem:
250g serka mascarpone
50g cukru pudru
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (góra i dół, bez termoobiegu). Cukier utrzeć z masłem. Dodać jajka i zmiksować. Następnie dodać mąkę, kawę rozpuszczalną i proszek do pieczenia, wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Gotową masę przełożyć do papilotek i wstawić do piekarnika. Piec przez około 20-25 minut. Gotowe muffinki wyjąć i ostudzić. Przygotować krem: serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem. Udekorować nim ostudzone muffinki.
Drożdżowe bułeczki śniadaniowe
Składniki:
600g mąki pszennej
25g świeżych drożdży
200ml ciepłego mleka
90g miękkiego masła Lurpak
30g cukru
2 jaja
Szczypta soli
+ Jedno rozbełtane jajko
Przygotowanie:
Drożdże wymieszaj z cukrem, dwoma łyżkami mleka i łyżką mąki, zaczyn odstaw do wyrośnięcia. W misce umieść wszystkie składniki, dodaje zaczyn i wymieszaj a następnie wyrabiaj przez kilka minut i ponownie odstaw ciasto do wyrośnięcia. Po mniej więcej 45 minutach z wyrośniętego ciasta uformuj 12-15 małych bułeczek, odstaw na 30-40 minut do wyrośnięcia a następnie posmaruj rozbełtanym jajem i wstaw do piekarnika o temperaturze 190 stopni na 15-17 minut. Podawaj z powidłami czekoladowymi.
Powidła czekoladowe
Składniki:
1kg śliwek
250g cukru
40g czekolady mlecznej lub gorzkiej
4 łyżki gorzkiego kakao
laska wanilii
Kora cynamonu
Przygotowanie:
Śliwki umyj i pozbądź się pestek, przełóż je do rondla, dodaj cukier i smaż na małym/średnim ogniu przez 4 godziny, gdy zmienią konsystencję i będą już rozgotowane dodaj rozkrojoną laskę wanilii, korę cynamonu, kakao i czekoladę, wymieszaj, gotuj przez 20 minut i gotowe! Przełóż do słoików lub zjedz od razu!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN