Pieczona owsianka i czekoladowe powidła!

Magdalena Mentel zakwalifikowała się do finału konkursu Kulinarny Blog Roku 2013. Konkurentów pokonała zapiekaną owsianką jogurtowo-truskawkową. Zobaczcie co, poza swoim popisowym daniem, przygotowała, wspólnie z Anią Starmach, w naszej kuchni!

Pieczona owsianka jogurtowo-truskawkowa;

Składniki:

40g płatków owsianych

10g otrąb pszennych

szczypta sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 białko jajka

200g jogurtu naturalnego

truskawki (dowolna ilość)

1 łyżeczka masła Lurpak

Przygotowanie:

Nastawić piekarnik na 180 stopni. Płatki owsiane wymieszać z otrębami, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Białko jajka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z jogurtem naturalnym. Wszystkie składniki ze sobą wymieszać. Przełożyć do naczynka żaroodpornego. Truskawki umyć, obrać z szypułek i pokroić w plasterki. Ułożyć na wierzch owsianki. Piec w piekarniku przez około 30-40 minut.

Omlet z pastą z groszku, pomarańczą i rzeżuchą:

Składniki:

2 (średnie) jajka

1 łyżeczka masła Lurpak

sól, pieprz ziołowy

pasta z zielonego groszku*

rzeżucha

pomarańcza

Przygotowanie:

Jajka wbić do miseczki i roztrzepać widelcem. Doprawić solą i pieprzem ziołowym. Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło, wlać masę jajeczną i smażyć przez kilka minut z obu stron, aż do zarumienienia. Gotowego omleta zdjąć na talerz, posmarować pastą z zielonego groszku i zwinąć na pół.

Pomarańczę sparzyć, obrać i pokroić w plastry. Ułożyć je na wierzchu omleta. Całość posypać jeszcze rzeżuchą. Podawać od razu, na ciepło.

Pasta z zielonego groszku:

Składniki:

120g zielonego groszku (z puszki)

sok z połowy cytryny

pieprz ziołowy, sól

2 łyżki serka śmietankowego

garść orzechów włoskich

Przygotowanie:

Zielony groszek wysypać na sitko i przepłukać chłodną wodą.

Przełożyć do miski, dodać dwie łyżki serka śmietankowego, orzechy włoskie, do tego wycisnąć sok z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Zmiksować za pomocą blendera.

Pieczona owsianka z gruszką w migdałach

Składniki:

40g płatków owsianych

1 łyżeczka proszku do pieczenia

50g jogurtu naturalnego

1 jajko

1 gruszka

1 łyżeczka masła Lurpak

garść migdałów

Przygotowanie:

Jajko ubić za pomocą miksera. Do ubitego jajka dodać płatki owsiane, jogurt naturalny, proszek do pieczenia i wymieszać. Odstawić na kilka minut. W tym czasie umyć i obrać gruszkę. Migdały zblendować (na proszek) i obtoczyć w nich gruszkę. Tak przygotowaną gruszkę włożyć do kokilki, następnie przełozyć do niej również owsianą masę. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20-30 minut w 180 stopniach. Wyjąć i podawać.

Kawowe muffinki z kremem mascarpone

Składniki:

(8-10 muffinek):

Muffinki:

200g mąki pszennej

2 łyżki kawy rozpuszczalnej

125g miękkiego masła Lurpak

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 jajka

100g cukru

mleko

krem:

250g serka mascarpone

50g cukru pudru

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni (góra i dół, bez termoobiegu). Cukier utrzeć z masłem. Dodać jajka i zmiksować. Następnie dodać mąkę, kawę rozpuszczalną i proszek do pieczenia, wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Gotową masę przełożyć do papilotek i wstawić do piekarnika. Piec przez około 20-25 minut. Gotowe muffinki wyjąć i ostudzić. Przygotować krem: serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem. Udekorować nim ostudzone muffinki.

Drożdżowe bułeczki śniadaniowe

Składniki:

600g mąki pszennej

25g świeżych drożdży

200ml ciepłego mleka

90g miękkiego masła Lurpak

30g cukru

2 jaja

Szczypta soli

+ Jedno rozbełtane jajko

Przygotowanie:

Drożdże wymieszaj z cukrem, dwoma łyżkami mleka i łyżką mąki, zaczyn odstaw do wyrośnięcia. W misce umieść wszystkie składniki, dodaje zaczyn i wymieszaj a następnie wyrabiaj przez kilka minut i ponownie odstaw ciasto do wyrośnięcia. Po mniej więcej 45 minutach z wyrośniętego ciasta uformuj 12-15 małych bułeczek, odstaw na 30-40 minut do wyrośnięcia a następnie posmaruj rozbełtanym jajem i wstaw do piekarnika o temperaturze 190 stopni na 15-17 minut. Podawaj z powidłami czekoladowymi.

Powidła czekoladowe

Składniki:

1kg śliwek

250g cukru

40g czekolady mlecznej lub gorzkiej

4 łyżki gorzkiego kakao

laska wanilii

Kora cynamonu

Przygotowanie:

Śliwki umyj i pozbądź się pestek, przełóż je do rondla, dodaj cukier i smaż na małym/średnim ogniu przez 4 godziny, gdy zmienią konsystencję i będą już rozgotowane dodaj rozkrojoną laskę wanilii, korę cynamonu, kakao i czekoladę, wymieszaj, gotuj przez 20 minut i gotowe! Przełóż do słoików lub zjedz od razu!

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości