Dania z orzechami – na słodko i wytrawnie

W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował dania, w których jednym z głównych składników były orzechy. Na stole pojawiły się: bakłażany z serem i orzechami, pieczony ser z orzechami i figami, schab z kością w orzechowo-parmezanowej panierce, masło orzechowo-czekoladowe i drożdżówki z masłem orzechowym i orzechami.

Bakłażany z serem i orzechami

Składniki:

  • 2 duże bakłażany
    • sól
      • oliwa z oliwek

        Farsz:

        • 200 g twarogu koziego
          • 150 g orzechów włoskich
            • ząbek czosnku
              • oliwa z oliwek
                • 2 pęczki natki pietruszki
                  • sól i pieprz

                    Do podania:

                    • pestki granatu
                      • 2 łyżki pasty tahini

                        Przygotowanie:

                        Bakłażana pokroić w cienkie podłużne plastry, posolić i odstawić na kilka minut. Następnie ręcznikiem papierowym odsączyć nadmiar wody i usmażyć z obu stron na rozgrzanej oliwie. Orzechy podprażyć na patelni i posiekać, następnie wymieszać z kozim twarogiem, kilkoma łyżkami oliwy z oliwek i pęczkiem posiekanej natki pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz nałożyć na plastry bakłażana i zwinąć w roladki. Pastę tahini wymieszać z wodą do konsystencji lejącego sosu i polać nim roladki. Wierzch posypać pestkami granatu i natką pietruszki.

                        >>> Zobacz także:

                        Pieczony ser z orzechami i figami

                        Składniki:

                        • 4 okrągłe małe sery camembert lub brie
                          • garść świeżych orzechów włoskich
                            • gałązki świeżego tymianku
                              • 2 figi
                                • 4 śliwki węgierki
                                  • miód
                                    • bagietka do podania
                                      • 4 kawałki papieru do pieczenia

                                        Przygotowanie:

                                        Sery ułożyć na kawałki namoczonego papieru do pieczenia. Na górę każdego nałożyć pokrojoną połówkę figi i śliwkę, posypać orzechami i tymiankiem. Następnie polać łyżką miodu. Zawinąć w papier i piec około 15 minut w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku. Podawać na rozłożonym papierze do pieczenia z kawałkami bagietki.

                                        Schab z kością w orzechowo-parmezanowej panierce

                                        Składniki:

                                        • 4 kawałki schabowego z kością
                                          • sól i pieprz
                                            • jajko
                                              • 4 łyżki mleka
                                                • 100 g orzechów laskowych
                                                  • 50 g parmezanu
                                                    • 150 g bułki tartej
                                                      • olej do smażenia

                                                        Do podania:

                                                        • 3 łyżki masła
                                                          • cebula
                                                            • 500 g małych podgrzybków
                                                              • świeży tymianek
                                                                • sól i pieprz

                                                                  Przygotowanie:

                                                                  Schabowe lekko rozbić tłuczkiem, przyprawić solą i pieprzem. Jajko roztrzepać z mlekiem. Orzechy razem z parmezanem zmiksować w robocie, następnie wymieszać z bułką tartą. Mięso zanurzać w jajku, a następnie w panierce. Smażyć z każdej strony na średnio rozgrzanym oleju na złoto-brązowy kolor. Na osobnej patelni rozgrzać masło i poddusić na nim posiekaną cebulkę. Dodać przekrojone na połowę grzyby i podsmażyć. Przyprawić solą i pieprzem i tymiankiem. Schabowe podawać z podsmażonymi grzybkami.

                                                                  Masło orzechowo-czekoladowe

                                                                  Składniki:

                                                                  • 130 g orzechów laskowych
                                                                    • 70 g miękkiego masła
                                                                      • 100 g mleka
                                                                        • 60 g gorzkiej czekolady, pokrojonej na kawałki
                                                                          • 2-3 łyżki miodu
                                                                            • duża szczypta soli

                                                                              Przygotowanie:

                                                                              Orzechy wysypać na blaszkę do pieczenia i podprażyć w rozgrzanym piekarniku aż zacznie schodzić skórka. Przełożyć na ściereczkę kuchenną i potrzeć aż skórka się obłuszczy. Następnie zmiksować w robocie kuchennym. Dodać mleko, masło i roztopioną czekoladę. Wszystko ponownie dokładnie zmiksować na gładką pastę. Dodać miód i sól, wymieszać. Przełożyć do słoiczka.

                                                                              Drożdżówki z masłem orzechowym i orzechami

                                                                              Składniki:

                                                                              Ciasto:

                                                                              • 200 g letniego mleka
                                                                                • 10 g drożdży
                                                                                  • 100 g cukru
                                                                                    • 500 g mąki pszennej
                                                                                      • 60 g miękkiego masła
                                                                                        • 4 żółtka
                                                                                          • białka do posmarowania

                                                                                            Farsz:

                                                                                            • masło orzechowo-czekoladowe
                                                                                              • około 200 g mieszanych orzechów: włoskie, laskowe, pecan

                                                                                                Przygotowanie:

                                                                                                Ciasto: w misce rozpuścić w mleku drożdże i cukier. Dodać żółtka, wymieszać. Dodać mąkę i wyrabiać około przez 5-6 minut. Po tym czasie dalej wyrabiając należy zacząć dodawać porcjami masło i dalej wyrabiać około 2-3 minut aż ciasto będzie sprężyste i sztywne. Ciasto przełożyć do miski, zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość na około 1,5 godziny. Następnie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 40x25 cm. Ciasto posmarować masłem orzechowo-czekoladowym i posypać orzechami. Zwinąć w roladę, kroić 3-4 cm kawałki i układać obok siebie w odstępach 2 cm obok drugiego na blaszce do pieczenia. Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem. Odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Piec około 40 minut.

                                                                                                Kamil Piklikiewicz / East News

                                                                                                Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                                podziel się:

                                                                                                Pozostałe wiadomości