Alternatywa dla kanapek: cynamonowe rollsy, racuchy z kabaczków i bananowe sakwy

Czas na powrót z wakacji. W Dzień Dobry Wakacje kucharz Mateusz Zielona podpowiedział, jakie pyszne przekąski możemy przygotować i zabrać w podróż.

Cynamonowe rollsy z kaszą gryczaną

Składniki:

  • gruszki
  • cynamon
  • makaron gryczany
  • kasza gryczana niepalona
  • syrop klonowy
  • orzechy laskowe
  • 6 cytryn
  • 6 limonek
  • ser biały półtłusty

Przygotowanie:

Kaszę gryczaną niepaloną ugotować na mleku z cynamonem, szczyptą soli i cukru. Połowę zmiksować z połową gruszek, doprawić sokiem z limonki i syropem klonowym, dodać pokrojone w niedużą kostkę gruszki oraz resztę kaszy gryczanej. Usmażyć naleśniki z dodatkiem sezamu.

Rollsy zwijamy następująco: na naleśniku układamy wzdłuż makaron z dresingiem z limonki i syropu klonowego oraz orzechów. Obok świeża mięta i farsz z gruszek i gryki. Zwijamy rulony.

>>> Zobacz także:

Azjatycka kanapka

Składniki:

  • boczniaki
  • nori jak do sushi
  • ryż jak do sushi
  • ocet jabłkowy
  • cukier trzcinowy
  • awokado
  • szalotka
  • szczypiorek
  • sos sojowy
  • sok z limonki
  • syrop klonowy
  • pomidor

Przygotowanie:

Ugotować ryż, a gdy odpocznie, dodać zalewę z octu i cukru. Podsmażyć boczniaki z sosem sojowym, sokiem z limonki i syropem klonowym, następnie posiekać w dużą kostkę, dodać szczypiorek. Awokado niechlujnie rozciapać widelcem, dodać szalotkę, sok z limonki, drobno posiekanego pomidora. Dwa nori wyłożyć ryżem, jedno wysmarować pastą z awokado, drugi boczniakami. Obydwa obsypać sezamem.

Racuchy z kabaczków i sera owczego

Składniki:

  • kabaczek świeży
  • ser owczy (bez pleśni)
  • czarnuszka
  • tymianek
  • proszek do pieczenia
  • jajka
  • mąka pszenna
  • masło
  • olej słonecznikowy
  • burak liofilizowany

Przygotowanie:

Kabaczki pokroić w grubą kostkę, obsypać solą, sokiem z cytryny, po 40 min. przemyć z soli, wysuszyć i zamarynować w soku z cytryny z tymiankiem i oliwą.

Zrobić masę do racuchów: masło, mąka, łyżeczka proszku do pieczenia, sól, pieprz, jajko. Dodać pokruszony ser owczy, tymianek i kabaczka. Smażyć na patelni spore placki.

Wakacyjne rollsy

Składniki:

  • papier ryżowy
  • marchewka
  • ogórek zielony
  • ogórek małosolny
  • sezam
  • jabłko szara Reneta

Przygotowanie:

Marchew, ogórki i jabłka pokroić na cieniutkie słupki, a następnie zawinąć w papier ryżowy z dodatkiem sezamu, soku z limonki i sosu sojowego

Bananowe sakwy

Składniki:

  • banany duże z twardą skórką
  • agar
  • żelatyna
  • płatki owsiane
  • płatki kukurydziane
  • 1 l śmietanki 30 proc.
  • limonka
  • czekolada gorzka
  • folia spożywcza przezroczysta

Przygotowanie:

Banany wydrążyć zachowując skórkę. Śmietankę zagotować, dodać żelatynę albo agar. Następnie banana i rozpuścić go w śmietance, dodać płatki owsiane i kukurydziane, kawałki gorzkiej czekolady, ser biały, orzechy i inne wspaniałości. Faszerujemy banana i odkładamy do lodówki.

Autor: Redakcja Dzień Dobry Wakacje

podziel się:

Pozostałe wiadomości