Cynamonowe rollsy z kaszą gryczaną
Składniki:
- gruszki
- cynamon
- makaron gryczany
- kasza gryczana niepalona
- syrop klonowy
- orzechy laskowe
- 6 cytryn
- 6 limonek
- ser biały półtłusty
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną niepaloną ugotować na mleku z cynamonem, szczyptą soli i cukru. Połowę zmiksować z połową gruszek, doprawić sokiem z limonki i syropem klonowym, dodać pokrojone w niedużą kostkę gruszki oraz resztę kaszy gryczanej. Usmażyć naleśniki z dodatkiem sezamu.
Rollsy zwijamy następująco: na naleśniku układamy wzdłuż makaron z dresingiem z limonki i syropu klonowego oraz orzechów. Obok świeża mięta i farsz z gruszek i gryki. Zwijamy rulony.
>>> Zobacz także:
- Przepis na palmiery czyli zawijasy z ciasta francuskiego. Jak zrobić je w domu?
- Tortilla z szynką – jak przygotować? Przepisy i propozycje podania
- Roladki z tortilli na 4 sposoby – najlepsze przepisy
Azjatycka kanapka
Składniki:
- boczniaki
- nori jak do sushi
- ryż jak do sushi
- ocet jabłkowy
- cukier trzcinowy
- awokado
- szalotka
- szczypiorek
- sos sojowy
- sok z limonki
- syrop klonowy
- pomidor
Przygotowanie:
Ugotować ryż, a gdy odpocznie, dodać zalewę z octu i cukru. Podsmażyć boczniaki z sosem sojowym, sokiem z limonki i syropem klonowym, następnie posiekać w dużą kostkę, dodać szczypiorek. Awokado niechlujnie rozciapać widelcem, dodać szalotkę, sok z limonki, drobno posiekanego pomidora. Dwa nori wyłożyć ryżem, jedno wysmarować pastą z awokado, drugi boczniakami. Obydwa obsypać sezamem.
Racuchy z kabaczków i sera owczego
Składniki:
- kabaczek świeży
- ser owczy (bez pleśni)
- czarnuszka
- tymianek
- proszek do pieczenia
- jajka
- mąka pszenna
- masło
- olej słonecznikowy
- burak liofilizowany
Przygotowanie:
Kabaczki pokroić w grubą kostkę, obsypać solą, sokiem z cytryny, po 40 min. przemyć z soli, wysuszyć i zamarynować w soku z cytryny z tymiankiem i oliwą.
Zrobić masę do racuchów: masło, mąka, łyżeczka proszku do pieczenia, sól, pieprz, jajko. Dodać pokruszony ser owczy, tymianek i kabaczka. Smażyć na patelni spore placki.
Wakacyjne rollsy
Składniki:
- papier ryżowy
- marchewka
- ogórek zielony
- ogórek małosolny
- sezam
- jabłko szara Reneta
Przygotowanie:
Marchew, ogórki i jabłka pokroić na cieniutkie słupki, a następnie zawinąć w papier ryżowy z dodatkiem sezamu, soku z limonki i sosu sojowego
Bananowe sakwy
Składniki:
- banany duże z twardą skórką
- agar
- żelatyna
- płatki owsiane
- płatki kukurydziane
- 1 l śmietanki 30 proc.
- limonka
- czekolada gorzka
- folia spożywcza przezroczysta
Przygotowanie:
Banany wydrążyć zachowując skórkę. Śmietankę zagotować, dodać żelatynę albo agar. Następnie banana i rozpuścić go w śmietance, dodać płatki owsiane i kukurydziane, kawałki gorzkiej czekolady, ser biały, orzechy i inne wspaniałości. Faszerujemy banana i odkładamy do lodówki.
Autor: Redakcja Dzień Dobry Wakacje