Tortilla z szynką – jak przygotować? Przepisy i propozycje podania

Tortilla z szynką
Fot. whitewish / Getty Images
Przekąski z tortilli z szynką to doskonały pomysł na szybkie, smaczne danie na domowe imprezy. Tortilla z szynką i serem – przepisy

Tortilla, czyli pszenny placek, pochodzi z Meksyku. W oryginale tortillę serwuje się z farszem składającym się z mielonego mięsa, kukurydzy, papryki i fasoli z dodatkiem pikantnego sosu. Jednak tortilla świetnie komponuje się również z innymi składnikami, na przykład z szynką. Rollsy z tortilli z szynką podane jako przekąska z pewnością urozmaicą każdą imprezę. Przystawka z tortilli z szynką robi się szybko i łatwo – z ich przygotowaniem poradzi sobie każdy, niezależnie od umiejętności kulinarnych.

Tortilla z serkiem chrzanowym i szynką

Tortilla z szynką i serkiem o smaku chrzanowym to pomysł na lekki, ale pożywny obiad albo smaczną przekąskę. Tortille możemy podawać w całości lub przekrojone na kilka kawałków o długości około 3 cm. Składniki potrzebne do przygotowania tortilli z szynką i serkiem chrzanowym dla 2-3 osób to:

· 4 pszenne tortille,

· 4 plasterki szynki,

· 20 dag serka chrzanowego,

· czerwona papryka,

· kilka małych liści sałaty,

· szczypta soli,

· szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

1. Tortille podsmażamy na rozgrzanej, suchej patelni do czasu, aż zrobią się miękkie.

2. Szynkę i paprykę kroimy na małe kawałki.

3. Na każdej tortilli rozsmarowujemy serek chrzanowy, następnie układamy na plackach sałatę, kawałki papryki i szynki i posypujemy je solą i pieprzem.

4. Zawijamy brzegi tortilli i formujemy ją w ciasny rulon.

Tortilla z serem i szynką

Kolejną propozycją jest tortilla z szynką podana z serem żółtym lub mozzarellą. Tortille z szynką i serem przygotowuje się łatwo i szybko. Roladki z tortilli z szynką i serem sprawdzą się doskonale jako przepyszna przekąska podczas różnego rodzaju domowych uroczystości, na przykład urodzin. Składniki potrzebne do przygotowania roladek z tortilli z szynką i serem dla 2-3 osób to:

· 4 pszenne tortille,

· 4 plasterki szynki,

· 20 dag sera żółtego lub mozzarella,

· kilka małych liści sałaty.

Sposób przygotowania:

1. Tortille podsmażamy na rozgrzanej, suchej patelni do czasu, aż zrobią się miękkie.

2. Szynkę kroimy na małe kawałki.

3. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.

4. Na rozłożonym placku układamy kawałki sałaty, szynki, posypujemy je startym serem i dodajemy sól i pieprz.

5. Każdą z tortilli zawijamy w rulon. Dociskamy, a następnie kroimy ukośnie na małe kawałki o długości około 3-4 cm.

Tortillę na zimno z szynką i serem możemy zaserwować na uroczystościach organizowanych w domu. Roladki z tortilli możemy trzymać w lodówce, by potem podać je gościom. Tortilla z szynką i serem na zimno smakuje świetnie nawet na drugi dzień. Tortilla z szynką i serem na ciepło to z kolei propozycja na obiad albo kolację. W tym przypadku przed pokrojeniem placka na mniejsze kawałki powinniśmy go podgrzać w piekarniku przez kilka minut. Tortilla zapiekana z serem i szynką będzie chrupiąca i złocista.

Tortilla z szynką i warzywami

Tortilla z sałatą i szynką z dodatkiem naszych ulubionych warzyw to pomysł na szybką, smaczną i zdrową przekąskę. Do przygotowania tortilli z warzywami możemy wykorzystać zarówno pomidory, podsmażone pieczarki, jak i kukurydzę konserwową, cukinię czy czerwoną fasolę. Większe warzywa, takie jak pomidory czy cukinia, należy pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa możemy ze sobą mieszać, układać na plackach tortilli razem z szynką i zawijać każdą z tortilli w ciasny rulon. Tortillę możemy również posmarować smacznym, delikatnym serkiem śmietankowym lub w bardziej wyrafinowanej wersji – hummusem.

Tortilla ze szpinakiem i szynką to szybka do przygotowania przekąska. Będziemy potrzebować kilku kawałków ulubionej szynki i 2-3 garści świeżego szpinaku. Składniki musimy jedynie pokroić, ułożyć na tortilli, a placek zwinąć w rulon. Równie dobrze smakuje tortilla z szynką i ogórkiem konserwowym. Ogórek należy pokroić i ułożyć na placku pszennym razem z szynką.

Smaczna jest zarówno tortilla z szynką na ciepło , jak i tortilla z szynką na zimno . Jeśli chcemy zaserwować ciepłe danie, musimy je podać od razu po przyrządzeniu. Tortilla na zimno może być przechowywana w lodówce przez 1-2 dni.

Tortilla zawijana z szynką i różnymi dodatkami to świetny pomysł na szybki, lekki posiłek w ciągu dnia lub jako oryginalna przystawka na imprezy. Minitortille z szynką i serem z pewnością przypadną do gustu naszym gościom. Takie roladki z tortilli i szynki przygotowuje się w kilka minut – możemy je więc zrobić, jeśli nie mamy zbyt wiele czasu, a chcemy zaskoczyć naszych gości oryginalną przekąską.

Zobacz film: Naleśnikowe roladki. Źródło Dzień Dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości