Hummus to typowe danie kuchni arabskiej. W Europie upowszechnił się dzięki wzrostowi popularności wegetarianizmu i weganizmu – skład potrawy jest pozbawiony produktów pochodzenia zwierzęcego. Hummus łatwo przechowywać i przenosić, dlatego chętnie wybiera się go na posiłek do pracy, szkoły czy podczas wycieczki. Robi się go z ciecierzycy, dlatego jest źródłem pełnowartościowego białka, zawiera także błonnik pokarmowy, witaminę B6, żelazo, mangan oraz kwas foliowy. Ma niski indeks glikemiczny, mogą więc go spożywać osoby cierpiące na cukrzycę. Z czym jeść hummus, jeśli nie mamy przy sobie sztućców? Czy można go zjeść na obiad?
Jak zrobić hummus? Przepis
Gotowy hummus jest dostępny w większości sklepów spożywczych. Możemy wybierać między klasycznym, z ciecierzycy i pasty sezamowej z niewielką ilością klasycznych przypraw, a hummusem z dodatkiem ostrej papryki, oliwek, suszonych pomidorów, mango, czarnuszki i wielu innych dodatków. Wybierając gotowy hummus, warto zwrócić uwagę na zawartość konserwantów i wybierać produkty, które są ich pozbawione. Pastę można również kupić w sklepach z jedzeniem bałkańskim lub arabskim – często przygotowuje się ją na miejscu. Zrobienie tego dania jest tak proste, że niemal każdy może je wykonać samodzielnie w domu.
Składniki na dwie porcje hummusu to:
- 250 g ugotowanej ciecierzycy (ewentualnie opłukana ciecierzyca z puszki)
- 3 łyżki pasty sezamowej tahini
- 2 ząbki czosnki
- sok z połówki cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- pół łyżeczki kminu
- sól
- pieprz
Wszystkie składniki połącz i dokładnie zblenduj. Idealny do tego zadania będzie blender ręczny. Zrobiony hummus możesz udekorować kolendrą, natką pietruszki albo smakową oliwą. Gotową pastę można przechowywać w lodówce do 5 dni, w szczelnie zamkniętym pojemniku (najlepszy będzie zakręcany słoik).
Hummus – z czym go jeść?
Ta pasta z ciecierzycy jest idealnym produktem do spożywania poza domem, bo właściwie nie potrzeba do niej sztućców. Najprostszym i najczęstszym sposobem jedzenia hummusu jest maczanie w nim pieczywa. Może to być zarówno pita, tradycyjny arabski chlebek, jak i nasze polskie pieczywo, np. bagietka korzenna. W hummusie macza się również krakersy lub przekąski takie jak paluszki grissini. Można go także stosować jako zamiennik masła i smarować nim pieczywo na kanapki. Dobrze komponuje się z wędlinami, jajkami oraz ostrymi serami.
Osoby, które chciałyby ograniczyć ilość spożywanego pieczywa, mogą maczać w hummusie pokrojone w słupki warzywa. Doskonale sprawdzi się marchew, biała rzodkiew, seler naciowy, kalafior. Hummus świetnie smakuje jako jeden z dodatków do naleśników – wystarczy nałożyć go na naleśnik, a następnie dodać oliwki, cebulkę, ser i suszone pomidory. Bywa również podawany z falafelami, czyli pieczonymi kotletami z ciecierzycy. Można je przyrządzić samodzielnie lub kupić gotowe w dużych sklepach spożywczych, w lodówkach z jedzeniem wegetariańskim. Warto wtedy przełamać smak ciecierzycy orzeźwiającymi dodatkami, np. kiszonymi rzodkiewkami, kalafiorem albo sałatką ze świeżych warzyw.
Z czym jeszcze jeść hummus? Przepis na sałatkę z kaszy
Hummus sprawdzi się doskonale jako dodatek do sałatek na bazie kaszy lub soczewicy. Taka sałatka to świetna propozycja na lunch poza domem. Dzięki jej zwartej, gęstej konsystencji podczas transportu nic nie wycieknie z pojemnika. Aby przygotować sałatkę z kaszy bulgur z hummusem dla dwóch osób, potrzebne będzie:
- 250 g hummusu
- 200 g kaszy bulgur
- 150 g pomidorów suszonych
- 1 mała biała cebula
- 50 g czarnych oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- odrobina sosu sojowego do przyprawienia
Przygotowanie:
- Najpierw ugotuj kaszę według instrukcji na opakowaniu.
- W międzyczasie do miski włóż hummus, pomidory suszone, pokrojoną drobno cebulkę, pokrojone czarne oliwki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz słodką paprykę.
- Wymieszaj dokładnie składniki w misce. Możesz również na krótką chwilę włączyć blender, żeby się rozdrobniły i wymieszały.
- Ugotowaną kaszę przestudź, przesyp do miski i nałóż na nią masę powstałą z połączenia hummusu i dodatków.
Sałatka świetnie smakuje na zimno. Osoby, które ze względów zdrowotnych unikają kaszy bulgur, mogą ją zastąpić kaszą kuskus lub jaglaną. Do takiej sałatki można dla urozmaicenia dodać poszatkowaną natkę pietruszki lub pokrojoną paprykę konserwową.
Zobacz też:
- Pitaja – smak, właściwości i wartości odżywcze. Jak ją jeść?
- Dieta zasadowa i inne sposoby na „odkwaszenie organizmu”
- Polka robi najlepszą pizzę neapolitańską. Włoch dopiero na drugim miejscu
- Hummus z suszonymi pomidorami – przepis, z czym podawać
Zobacz wideo: Jak przygotować ekspresowy hummus?
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Moment RF