Polka robi najlepszą pizzę
Warunkiem trwającego od końca lutego otwartego dla wszystkich konkursu, zorganizowanego w czasach pandemii w internecie, było przygotowanie pizzy neapolitańskiej w domowym piekarniku- gazowym lub elektrycznym. Zdjęcie wypieku należało wysłać stowarzyszeniu. 20 fotografii, które w pierwszym etapie rywalizacji otrzymały najwięcej polubień, przeszło do drugiego etapu. Zostały w nim ocenione przez 10 piekarzy pizzy, czyli pizzaioli, którzy brali pod uwagę kształt, sposób wypieczenia i prezentacji oraz użyte dodatki.
Drugie, po Polce, miejsce zajął Davide Cormaci z Rzymu.
W zakończonym konkursie oceniono 726 wypieków z 50 krajów.
"Złoty wiek" pizzy
Prezes Stowarzyszenia Prawdziwej Pizzy Neapolitańskiej (AVPN) Antonio Pace podkreślił: konkurs "nie tylko potwierdził nadzwyczajne rosnące zainteresowanie, jakie ten doskonały przysmak wywołuje wśród amatorów i profesjonalistów na każdym kontynencie, ale pokazuje także, że przeżywa on złoty moment zwłaszcza w Polsce".
- To swoisty złoty wiek, jaki nasze stowarzyszenie odkryło już jakiś czas temu inaugurując w styczniu 2020 roku szkołę dla profesjonalistów w sercu Poznania, gdzie mimo pandemii odbyło się osiem szkoleń z pełnym kompletem uczniów - dodał Antonio Pace, cytowany przez włoskie media.
Zaznaczył: "Teraz zachęceni rezultatami VeraPizzaContest 2021 jesteśmy w trakcie zorganizowania kursów dla amatorów dla bardzo wielu Polaków, którzy zafascynowani są prawdziwą neapolitańską pizzą".
Wśród nagród dla zdobywców trzech pierwszych miejsc są zorganizowane przez stowarzyszenie kursy wypieku pizzy.
Pizza a la Polan. Zobacz wideo:
Zobacz także:
Przepis na tradycyjną wielkanocną babę. Mikołaj Rey zdradza, jaką mąkę wybrać
Idealne jajko na miękko – pyszne i zdrowe
10 tradycyjnych potraw na Wielkanoc. Zobacz, jak je zrobić
Autor: Katarzyna Oleksik
Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: Moment RF