"Anka testuje internety" to nowy program, w którym Anna Nowak-Ibisz testuje patenty znalezione w sieci. W jednym z odcinków sprawdziła skuteczność triku na "wypadanie" papieru do pieczenia z formy. Czy warto go zapamiętać? Przekonajcie się sami.
Kamionkowe naczynia od wieków stosowane są w kuchniach całego świata. Wyróżniają się niską ceną i licznymi właściwościami, także zdrowotnymi.
Pieczenie może sprawiać wiele frajdy nie tylko dorosłym, ale także i dzieciom. Wspólnie przyrządzone ciasto, chleb czy pizza będą smakować jeszcze lepiej, gdy zrobimy je sami. Często jednak krzątając się po kuchni, mamy wątpliwości, czy sernik nie opadnie, mięso będzie soczyste, a pieczywo idealnie chrupiące. To może się zmienić. Przedstawiamy pięć funkcji piekarnika, które sprawiają, że gotowanie jest proste, przyjemne i zawsze udane.
Kuchenny relikt może okazać się bardzo przydatny podczas gotowania i pieczenia.
Zakalec to zmora każdej osoby piekącej ciasta. Czasem pojawia się, choć jesteśmy przekonani, że wszystko zrobiliśmy zgodnie z przepisem. Co należy robić, aby ciasto zawsze wychodziło bez zakalca?
Placki ziemniaczane to klasyka polskiej kuchni. Są łatwe w przygotowaniu i smakują niemal każdemu. Polacy jadają je najczęściej w dwóch podstawowych wersjach – na słono, z wytrawnymi dodatkami lub na słodko, posypane cukrem. Okazuje się, że alternatywą dla ich smażenia jest pieczenie! Jak zrobić pyszne placki ziemniaczane z piekarnika? Sprawdź nasz przepis.
Pieczeń rzymska, bardziej znana jako klops, to danie popularne na wielkanocnych stołach, ale sprawdzi się również przy innych okazjach. Zastanawiasz się, jak ją najlepiej przygotować? Poznaj nasze przepisy!
Światowy Dzień Pieczenia obchodzony jest 17 maja. Święto ma na celu promowanie własnych wypieków, ale i obdarowywanie domowymi słodkościami bliskich. W związku z tym świętem Andrzej Polan postanowił podzielić się w studiu Dzień Dobry TVN kilkoma przepisami na przepyszne wypieki. Sprawdź również wiele innych naszych propozycji.
Pieczenie chleba w domu nie musi być skomplikowane i czasochłonne, jeśli zaopatrzysz się w odpowiednie urządzenie, czyli specjalny automat do wypieku. Chleb z maszyny smakuje przepysznie, a podczas przygotowywania w całym domu unosi się przyjemny zapach. Poniżej znajdziesz propozycje zupełnie podstawowe, jak i takie, którymi możesz zaskoczyć rodzinę i gości. Poznaj przepisy na chleb na zakwasie, na świeżych drożdżach, z różnymi rodzajami mąki oraz bezglutenowy.
Już niebawem rozpocznie się sezon Komunii. Choć w tym roku pandemia nieco pokrzyżowała rodzinne imprezy, nikt nie powiedział, że nie będą one równie wyjątkowe. Podczas takiego wydarzenia nie może zabraknąć pięknie udekorowanego tortu. Jak się okazuje, zrobienie go samodzielnie wcale nie jest takie trudne. Złote rady dali nam cukiernicy Bartek Boratyn oraz Iwona Wendel.
Agnieszka Eem wygrała konkurs na najlepszą domową pizzę neapolitańską, zorganizowany w sieci przez Stowarzyszenie Prawdziwej Pizzy Neapolitańskiej. Na podium znalazł się jeszcze jeden nasz rodak - Adrian Gromek.
Czas na wielkanocne potrawy. Na świątecznym stole obowiązkowo musi się znaleźć babka. Jak ją przygotować? Który przepis jest najlepszy? Aby odpowiedzieć na to pytanie, Mikołaj Rey spotkał się Mirką Wilk, pasjonatką gotowania. Jaką mąkę wybrać do wypieku wielkanocnej baby?
Pieczona lub duszona gęś jest potrawą, na której przygotowanie z obawy przed niepowodzeniem decyduje się niewiele osób. Ten rodzaj mięsa wymaga szczególnego traktowania. Sprawdź, jak upiec gęś, żeby była miękka. Czym przyprawić i z czym podawać gęś pieczoną?
Marzenie każdego z nas – prywatny szef kuchni w domu. Ty kupujesz składniki, a on robi za ciebie. Prawie, bo jeśli masz piekarnik parowy Electrolux, to będzie on doglądał potrawy za ciebie, a jedyne co musisz zrobić, to przygotować potrawę i wstawić ją do piekarnika. Koniec z niedopieczonym lub spalonym jedzeniem!
Jak działa termoobieg? A inne funkcje piekarnika? Dzięki Piotrowi Kucharskiemu już to wiemy. W kuchni Dzień Dobry TVN pokazał różne sposoby na pieczenie. Zobaczcie jak upiec warzywa w masie solnej, dorsza w papilotach i rostbef.
Grillowanie to jedno z ulubionych zajęć Polaków. Niestety nie każdy potrafi tak piec jedzenie, aby było smaczne i nieprzypalone. Kucharz Jan Kuroń powiedział, jakich błędów nie należy popełniać podczas grillowania. Zobaczcie, jak prawidłowo przekładać mięso na grillu.