Kruche ciastka czekoladowe z rabarbarem i lawendą - przepis
Składniki:
- 350g mąki
- 50g kakao
- 4 żółtka
- 100 g cukru
- szczypta soli
Z w/w składników przygotowujemy ciasto kruche, którym wylepiamy foremki do babeczek. Wypiekamy babeczki w temp. 180 stopni około 15 minut.
- 6 lasek rabarbaru
- doniczka lawendy
- 150 g cukru drobnego
- 2 szt cukru wanilinowego
- cytryna
Rabarbar kroimy w kawałki ok. 4cm. Układamy na pergaminie w blaszce, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy cukrem drobnym wymieszanym z cukrem wanilinowym, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku w temp. 200 stopni około 20 minut. Upieczony wykładamy a powstały sok redukujemy do konsystencji miodu.
- 400 g białej czekolady
- 200 g śmietanki 36%
- 60 g masła
- świeża mięta
Śmietankę podgrzewamy z lawendą ale nie zagotowujemy, odcedzamy po chwili i zalewamy połamaną drobno czekoladę. Chwilę zostawiamy w spokoju a następnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy pod koniec dodając połowę syropu z rabarbaru. Upieczone foremki zalewamy lekko przestudzoną czekoladą, na wierzchu układamy rabarbar. Dekorujemy miętą świeżą i posypujemy cukrem pudrem.
Beza z kremem z kwiatów czarnego bzu i kiwi - przepis
Składniki:
- 125 g białka
- 200 g cukru drobnego
- 500 g serka mascarpone
- 500 ml śmietanki 36%
- syrop z kwiatów czarnego bzu
- 10 szt kiwi
- gałązki bzu fioletowego, różowego i białego
Białka ubijamy ze szczyptą soli w trakcie powoli dodając cukier, ubijamy aż piana będzie lśniąca i sztywna. Masę przekładamy na pergamin i wypiekamy w piekarniku w temp. 140 stopni około 1 godz.
Śmietankę ubijamy na sztywno z mascarpone i w trakcie dodajemy syrop z kwiatów czarnego bzu. Kiwi kroimy w kostkę i delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny i syropem z kwiatów czarnego bzu. Krem wykładamy na bezę, wokół wykładamy kiwi, polewamy powstałym sosem z owoców.
Bułeczki drożdżowe z różą i truskawkami - przepis
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 500 ml mleka
- 200 g masła
- 6 żółtek
- 200 g cukru
- 70 g drożdży
- 1 konfitura z róży
- 1 kg truskawek
- 2-3 różyczki małe białe lub różowe
- Drożdże rozpuszczamy w lekko podgrzanym mleku, dodajemy niedużo mąki, cukru, mieszamy i odstawiamy aby rozczyn podwoił swoją objętość.
- Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem dodajemy do rozczynu, jeszcze mąka, szczypta soli, rozpuszczone masło i wyrabiamy wszystko razem do momentu aż ciasto dobrze nam się połączy. Odstawiamy do wyrośnięcia.
- Ciasto wyrośnięte dzielimy na 3 części.
- Dwie łączymy razem z powrotem, a do tej jednej dodajemy konfiturę z róży 2-3 łyżki, jeszcze trochę mąki.
- Jasne ciasto dzielimy na mniejsze porcje, każdą rozwałkowujemy, do środka umieszczamy po porcji ciasta różanego. Zlepiamy niczym pierogi, rozwałkowujemy, nacinamy i zwijamy obwarzanki.
- Smarujemy z wierzchu jajkiem, posypujemy kruszonką jak lubimy i wstawiamy do pieczenia. Czas około 25 minut w temp. 180 stopni.
- Na upieczone obwarzanki wykładamy porcje truskawek wymieszanych z sokiem z konfitury różanej.
Światowy Dzień Pieczenia - różne przepisy na wypieki
- Cakesicles cukiniowe - przepis na oryginalny wypiek
- Miodowe wypieki sióstr Pszczółek: ciasteczka z konfiturą wiśniową, rolada miodowa i mus z karmelizowanym ananasem
- Ciasto drożdżowe z grzybami - prosty przepis
- Ranking najpopularniejszych ciastek na świecie. Na liście znalazły się polskie wypieki
- Biszkopt bezglutenowy – prosty wypiek dla osób z nietolerancją glutenu
- Góra lodowa z pieczeniem i bez. Dwa przepisy na oryginalne ciasto
- Strucla jabłkowa – przepis na tradycyjne ciasto z jabłkami
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: Moment RF