Strucla jabłkowa to ciasto, które często utożsamia się z kuchnią austriacką, a konkretniej – wiedeńską. Może być też podawana z innymi owocami, np. z wiśniami. Do przygotowania strucli wykorzystuje się ciasto francuskie lub drożdżowe i owoce, najczęściej jabłka z dodatkiem orzechów lub wiśnie. Można użyć gotowego ciasta francuskiego, ale warto pokusić się o jego samodzielne przygotowanie.
Domowe ciasto francuskie na struclę jabłkową
Składniki:
- 200 ml zimnej wody,
- łyżka (około 14 g) miałkiej soli,
- 500 g masła o temperaturze pokojowej,
- 250 g mąki pszennej,
- 150 g mąki krupczatki.
Przygotowanie:
1. Do szklanki wlej wodę. Dodaj sól i mieszaj, dopóki całkowicie się nie rozpuści.
2. Do rondla włóż 75 g masła i roztop na wolnym ogniu.
3. Mąkę pszenną i mąkę krupczatkę wsyp do miski. Dodaj wodę z solą i roztopione masło. Ugnieć wszystko na jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, spłaszcz dłonią, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 2 godziny.
4. Resztę masła pokrój na kawałki, przełóż do miski i utrzyj na gładką, jednolitą masę. Przełóż ją między dwie warstwy papieru do pieczenia lub folii spożywczej i rozwałkuj. Po rozwałkowaniu masło powinno mieć formę prostokąta i grubość około 2 cm. W takiej formie włóż je do lodówki.
5. Wyjmij ciasto z lodówki. Stolnicę oprósz mąką i rozwałkuj ciasto na grubość około 2 cm lub mniej. Ruchy wykonuj tylko w jednym kierunku. Boki ciasta powinny być cieńsze niż środek.
6. Na środku placka połóż schłodzone masło. Rogi masła powinny znajdować się na środku brzegów ciasta. Zawiń rogi ciasta na masło – powinny połączyć się na środku jak koperta. Sklej ciasto w miejscach łączenia. Ma to zapobiec wydostawaniu się masła podczas wałkowania.
7. Rozwałkuj ciasto na prostokąt. Jego długość powinna być 3 razy większa od szerokości. Złóż ciasto na 3 części i schowaj do lodówki na 2 godziny.
8. Czynność rozwałkowywania, składania i chłodzenia powtarzaj 6 razy. Za każdym razem ciasto powinno się chłodzić w lodówce 2 godziny.
9. Na koniec rozwałkuj ciasto na placek o grubości 3–5 mm i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piecz około 15 minut.
Strucla jabłkowa z ciasta francuskiego – przepis
Składniki:
- około 400 g ciasta francuskiego domowego lub kupnego,
- 3–4 kwaśne jabłka,
- 60 g orzechów włoskich lub pekan,
- łyżeczka cynamonu,
- łyżka cukru,
- 2 łyżki bułki tartej,
- jajko.
Przygotowanie:
1. Posiekaj orzechy i upraż na suchej patelni.
2. Obierz jabłka i usuń gniazda nasienne. Pokrój jabłka w plasterki i wymieszaj z orzechami. Dodaj cukier i cynamon. Wszystko dokładnie wymieszaj.
3. Ciasto francuskie rozwałkuj na prostokąt o grubości 2–3 mm i rozłóż na pergaminie. Posyp ciasto bułką tartą. Wzdłuż dłuższej krawędzi rozłóż jabłka z dodatkami. Zawiń struclę i zamknij jej brzegi.
4. Przełóż struclę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zwróć uwagę na to, aby łączenie było na spodzie. Wierzch strucli posmaruj roztrzepanym jajkiem.
5. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piecz 30–35 minut. Jeśli podczas pieczenia wierzch strucli będzie się zbytnio przypiekać, przykryj ją folią aluminiową.
6. Gdy strucla jest jeszcze ciepła, oprósz ją cukrem pudrem.
Strucla jabłkowa drożdżowa
Składniki (na keksówkę o wymiarach 25 × 8 cm):
- 250 g mąki,
- 15 g świeżych drożdży,
- 60 g cukru,
- szczypta soli,
- 2 jajka,
- 200 ml letniego mleka,
- 35 g masła o temperaturze pokojowej,
- 0,5 kg jabłek,
- 1/4 szklanki cukru,
- 1/4 łyżeczki cynamonu.
Przygotowanie:
1. Rozkrusz do miseczki drożdże i zalej letnim mlekiem. Dodaj łyżkę mąki i łyżkę cukru. Wymieszaj wszystko i odstaw, dopóki drożdże nie wyrosną.
2. Przesiej do miski mąkę, dodaj pozostały cukier i szczyptę soli.
3. Wyrośnięte drożdże, roztrzepane jajko i miękkie masło dodaj do miski z mąką. Wyrabiaj wszystko na elastyczne ciasto. Ciasto powinno odchodzić od miski. Nakryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.
4. Obierz jabłka i pokrój w kostkę. Wrzuć je do garnka i zasyp cukrem. Podsmaż wszystko na małym ogniu przez 5–7 minut, regularnie mieszając. Zdejmij jabłka z palnika i dodaj cynamon. Wymieszaj i odstaw do ostudzenia.
5. Ciasto wyłóż na blat oprószony mąką i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 40 × 20 cm.
6. Ostudzone jabłka przełóż na ciasto, a potem zwiń je jak roladę. Zacznij od dłuższego boku.
7. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
8. Rozgrzej piekarnik do 170 st. C.
9. Wyrośniętą struclę jabłkową posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz 40 minut.
10. Po upieczeniu posmaruj struclę lukrem lub posyp cukrem pudrem.
Beata Kartowicz i jej przepisy na słodkości
Zobacz też:
- Postne dania według Szymona Czerwińskiego. Przygotuj placuszki gryczane, kotlety ziemniaczane i muszle z makrelą
- Mikołaj Rey w poszukiwaniu przysmaków z Wisły. Co warto zjeść po zejściu ze stoku?
- Buła i spóła, czyli bułka niejedno ma imię. Sprawdź przepisy Andrzeja Polana
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Adrian Adamczyk