jabłka

    W kuchni Dzień Dobry TVN nastała jesień, a wraz z nią pora na sezonowe owoce i warzywa. Andrzej Polan pokazał, jak przygotować fenomenalne pieczone naleśniki z jabłkami. Sprawdzą się na słodki obiad nawet dla największych niejadków.

    Nie masz pomysłu na obiad? Z pomocą przychodzi Andrzej Polan, który w kuchni Dzień Dobry TVN wyczarował pyszne dania z polskich jabłek. Sprawdź, jak według jego przepisu przygotować pieczonego kurczaka w sosie z jabłek i aronii. Ciesz się smakiem sezonowych owoców!

    Jabłko nadziewane marcepanem pieczone w sosie waniliowym to świetna przekąska na zimowe i jesienne wieczory. Doprawione korzennymi przyprawami wspaniale wpasuje się w świąteczne desery. Sprawdź, jak przygotować marcepanowe jabłko.

    Naturalna kwaskowość soku jabłkowego podkręca smak wielu dań. Doskonale sprawdza się w przypadku tartiflette i naleśników. Takie pyszności przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN Eliza Mórawska-Kmita.

    Jabłko niejedno ma imię. Może być symbolem zakazanego owocu lub królewskiej władzy. Polska słynie z uprawy jabłek, więc warto wiedzieć, czym różną się poszczególne odmiany, jak wytłacza się z nich sok, a także co zrobić z nimi w kuchni.

    Jabłka do słoików można przygotować na różne sposoby. Nie jest to trudnym zadaniem i poradzi sobie z nim nawet osoba bez doświadczenia w gotowaniu, a satysfakcja z własnoręcznie przygotowanych przetworów jest ogromna. Poznaj sprawdzony przepis na jabłka smażone i prażone, a także na smaczny mus, który może być zdrową przekąską w ciągu dnia lub dodatkiem do innych potraw. Jak zrobić jabłka do słoików na zimę?

    Kiedy przygotowuje się różnego rodzaju przetwory z jabłek, często pozostają po nich obierki. Dawniej starano się nie marnować jedzenia, więc wykorzystywano je do zrobienia np. octu, kompotu, galaretki czy nawet kompostu. Ruch

    Sezon na jesienne owoce w pełni. Poznaj przepisy na Tarte Tatin z lodami, gruszkę w syropie kawowym, francuskie tosty ze śliwką oraz cobbler z owocami.

    Jak uprzyjemnić sobie chłodne i ciemne popołudnia? Najlepiej ciastem z sezonowymi jabłkami i świeżymi orzechami - taka właśnie jest wiewiórka. To istny smak jesieni! Idealna z kakao lub pumpkin latte, wszystko zależy od naszej fantazji. Poznaj nasz prosty przepis.

    Ciepła kasza jaglana z dodatkiem jabłka i przypraw korzennych to świetny sposób na rozgrzanie organizmu w długie, chłodne wieczory, które zaczynają się jesienią. Taki posiłek to również dobra propozycja śniadania. Sprawdź ten prosty, bardzo krótki przepis i kilka innych na posiłki dostosowane do aktualnej pory roku.

    Na jesieni najczęściej przygotowuje się różnego rodzaju przetwory, w tym kiszonki. Oprócz kapusty czy ogórków, można przygotować także kiszone jabłka. Są praktycznie niedostępne w sklepach, chociaż dawniej królowały na polskich stołach. Przedstawiamy nasz prosty przepis.

    Sezon na jabłka rozpoczęty. Skorzystaj z przepisów na racuszki z jabłkami i kefirem, orientalnego indyka oraz szarlotkę.

    Jesień to idealny czas, aby przygotować nie tylko smaczną, ale również zdrową nalewkę. Doskonałą jej bazą są rzadko wykorzystywane w tym celu jabłka. Sprawdź dwa proste przepisy na nalewkę z jabłek krok kroku.

    Zbliża się jesień, a co za tym idzie, nasz organizm coraz częściej narażony będzie na przeziębienia. Mamy jednak sposób, by w domowych warunkach zadbać o odporność. Wystarczy napar z dwóch składników, by zapobiec niechcianej chorobie.

    Poszczególne odmiany jabłek znajdują różne zastosowanie w kuchni. Za owoce typowo deserowe, przeznaczone do szybkiego spożycia uznawane są takie odmiany jak: kosztela, dojrzałe papierówki, ananas berżenicki. Do przygotowywania domowych przetworów doskonale sprawdzą się takie gatunki, jak antonówka i golden delicious.

    Kamera Dzień Dobry Wakacje zawitała na Kujawy, a dokładniej do sadu Braci Sadowników, gdzie trwają przygotowania do jesiennych zbiorów. Uprawa w Śmiłowicach jest określana jako przyjazna pszczołom. Co oznacza to w praktyce? Wyjaśnił to Adam Jędrzejewski oraz Maja Popielarska.

    Oto przepis na placek z jabłkami bez grama mąki pszennej. Zamiennikiem będzie mąka konopna oraz jaglana. Mąka konopna to rozwiązanie dla osób uczulonych na gluten i dla tych, którzy planują zmienić swoje nawyki żywieniowe.

    Sezon na jagody trwa w najlepsze. Jeśli połączymy je z jabłkami może wyjść z tego naprawdę pyszny dżem. Będzie idealnym uzupełnieniem naleśników, tortów, własnoręcznie zrobionych drożdżówek, pierogów czy knedli. Sprawdźcie, jak go przyrządzić.

    W Kopytówce w okolicach Wadowic znajduje się Gospodarstwo Dudek, gdzie na powierzchni około 45 hektarów od 35 lat uprawiane są jabłonie, grusze, śliwy, wiśnie, borówki amerykańskie oraz brzoskwinie. Miejsce to odwiedził prezenter pogody Dzień Dobry TVN, Bartek Jędrzejak.

    We śnie jabłka mogą pojawiać się pojedynczo, wisieć na jabłoni lub być zrywane – wszystko to należy brać pod uwagę przy interpretacji snu.

    Tarta na słonym karmelu z migdałami, pieczony schab z gorczycą i wiosennymi warzywami oraz biały barszcz z majerankiem. Składnikiem wszystkich tych dań są jabłka. Zobacz, jakie przepisy przygotował Sebastian Olma.

    Strucla jabłkowa to pyszne, kruche, wielowarstwowe ciasto, które możesz podawać na zimno lub na ciepło i posypywać cukrem pudrem, a nawet polewać śmietaną.

    Dzieńdobrobus przemierza Polskę w poszukiwaniu pięknych miejsc, dobrych, życzliwych ludzi i budujących, inspirujących historii. Tym razem odwiedziliśmy Grójec. Pogoda nie dopisywała, ale dobra energia szybko rozświetliła piątkowy poranek.

    Sezon na jabłka w pełni. Przygotuj pyszne dania z kultową antonówką. Skorzystaj z przepisów na zupę jabłkowo-cydrową, schab z jabłkami, antonówkę w cieście i najprostszy jabłecznik.

    Jabłko jabłku nierówne. Jak odnaleźć ścieżkę do odpowiedniego jabłka w sadzie 10 000 odmian tego owocu? Które jabłka nadają się na konfiturę, które do ciasta, a które najlepiej smakują na surowo? W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski opowiada o jabłkach i przygotowuje: zupę jabłkowo-cydrową, gotowany boczek ze smażonymi jabłkami i pure selerowym, jabłczane frytki z sosem kokosowym i masło jabłkowe.

    W naszej kuchni Beata Kartowicz i jej desery z jabłek. Przekonajcie się, jak smakują zapiekane jabłka, mus z jabłek i klasyczne włoskie ciasto jabłkowe, czyli Torta di Mele. Skorzystajcie z przepisów Beaty. Zgadzacie się, że cynamon świetnie pasuje do jabłek? A Marcin Prokop pokaże Wam, co jeszcze można zrobić z jabłek... i nie chodzi tu wcale o potrawy! ;-)

    Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan opowiedział nam o zaletach spożywania otrąb owsianych. Zastanawiacie się, jak wkomponować otręby w codzienną dietę? Polecamy przepisy Andrzeja!

    W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach przygotowała: jabłka pod orzechową kruszonką, wiśnie pod owsianą kruszonką, jagnięcinę pod ziołową kruszonką oraz warzywa pod kruszonką. Smacznego!

    Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN wyczarował potrawy z jabłek. Na lepsze trawienie po świętach i sylwestrze. A zatem: kurcze w jogurcie, jabłkach w ziołach, lekkie i dietetycznie, zimowa zupa z marchwi, jabłek i imbiru oraz jabłka pieczone przy kominku. Smacznego!

    Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Jakub Kuroń przygotował: krem jabłkowy z chipsami warzywnymi, pieczonego łososia na placku z ziemniaczano-porowym z sałatką, a na deser ciasto czekoladowo - pomarańczowe z konfiturą mandarynkową. Było pysznie!