Ciasta jabłkowe na każdą okazję Kasi Bukowskiej. Poznaj wiewiórkę i muffiny

Źródło: Dzień Dobry TVN
Sezon na jabłka
Sezon na jabłka
Smaczna i zdrowa kuchnia na każdą kieszeń
Smaczna i zdrowa kuchnia na każdą kieszeń
Dania z jednego garnka
Dania z jednego garnka
Tania i zdrowa - kuchnia ziołowa
Tania i zdrowa - kuchnia ziołowa
Sezon na polskie jabłka trwa w najlepsze, a to oznacza, że pora przygotowywać z nich nie tylko przetwory, ale i dania. W kuchni Dzień Dobry TVN Kasia Bukowska przygotowała pyszne ciasta jabłkowe na każdą okazję. Poznaj jej przepisy na ciasto wiewiórkę i muffny jabłkowe z kremem czekoladowym.

Ciasto wiewiórka - przepis

Składniki:

  • 1/2 szklanki rodzynków,
    • 1/2 szklanki żurawiny,
      • 5 jabłek,
        • szklanka orzechów włoskich,
          • tabliczka gorzkiej czekolady,
            • 4 jajka,
              • 2/3 szklanki cukru pudru,
                • 1/4 kostki masła (stopione),
                  • 2 szklanki mąki pszennej,
                    • łyżeczka proszku do pieczenia,
                      • łyżeczka sody,
                        • 1/4 łyżeczki soli,
                          • łyżeczka cynamonu,
                            • łyżeczka mielonego kardamonu,
                              • masło i bułka tarta do formy.

                                Sposób przygotowania:

                                Rodzynki i żurawinę namaczamy we wrzątku, gorącej herbacie lub w alkoholu (wtedy ciastem nie częstujemy dzieci) na około 10 minut, następnie przekładamy na sitko. Na sitko powinny trafić również starte na grubych oczkach tarki jabłka. Orzechy siekamy. W przypadku orzechów włoskich ważne są 2 rzeczy - sprawdzamy czy nie są gorzkie i czy między orzechami nie znalazły się przypadkowo twarde łupinki. Siekamy również czekoladę.

                                Jajka ubijamy na puch z cukrem, a gdy całkowicie zbieleją dodajemy również masło. Miksując na najniższych obrotach dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, cynamonem i kardamonem (jeśli go nie mamy, to dodajemy po prostu 2 łyżeczki cynamonu). Miksujemy bardzo krótko - tylko do połączenia się składników. Następnie dodajemy odciśnięte z nadmiaru soku bakalie i jabłka oraz posiekane orzechu i czekoladę.

                                Mieszamy króciutko łopatką lub łyżką, po czym masę przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy i pieczemy przez ok.45 minut (lub do suchego patyczka) w 180 st. C.

                                Muffiny jabłkowe z kremem czekoladowym - przepis

                                Składniki:

                                • 2 szklanki mąki,
                                  • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
                                    • łyżeczka cynamonu,
                                      • opcjonalnie - po szczypcie mielonych goździków, mielonego ziela angielskiego i imbiru,
                                        • 1/4 łyżeczki soli,
                                          • 1/2 szklanki drobnego,
                                            • 2 duże jajka,
                                              • szklanka mleka,
                                                • 100 g stopionego masła,
                                                  • 2 duże jabłka,
                                                    • 1/2 szklanki kremu czekoladowo-orzechowego,
                                                      • 1/4 szklanki płatków migdałowych.

                                                        Sposób przygotowania:

                                                        Przygotowujemy 2 miski. W jednej z nich mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem (i resztą przypraw, jeśli mamy je pod ręką i chcemy, by muffinki miały więcej charakteru), solą oraz cukrem.

                                                        W drugiej misce dokładnie łączymy ze sobą jajka, mleko i stopione masło. Pora na jabłka - jedno z nich ścieramy na tarce o grubych oczkach, drugie kroimy w niedużą kostkę. Wszystkie składniki łączymy w jednej misce. Robimy to przy pomocy łyżki lub szpatułki, mieszając tylko chwilę. Masa nie powinna być gładka i dobrze rozmieszana, muffiny będą wtedy ciężkie i zbite. Nieduże grudki mąki są wręcz wskazane!

                                                        Następnie przechodzimy do nakładania masy do przygotowanej formy. Każde zagłębienie wykładamy papierową papilotką, do środka każdej trafia duża łyżka masy jabłkowej, na to około pół łyżeczki kremu czekoladowego i dokładnie przykrywamy kolejną porcją masy jabłkowej. Foremki napełniamy jedynie do około 3/4 wysokości. Obsypujemy lekko płatkami migdałowymi i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 st. C z włączonym termoobiegiem i pieczemy przez 15-20 minut, lub do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy w formie do lekkiego przestudzenia, a następnie studzimy całkowicie na kratce.

                                                        Zobacz także:

                                                        Autor: Teofila Siewko

                                                        Źródło: Kasia Bukowska

                                                        Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News

                                                        podziel się:

                                                        Pozostałe wiadomości

                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                        Materiał promocyjny

                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana