Imieninowa sałatka z ananasem - przepis krok po kroku
Składniki:
- bardzo dojrzały ananas lub puszka ananasa w zalewie,
- 200 g dobrej jakości szynki,
- puszka kukurydzy,
- 4-5 łodyżek selera naciowego,
- szklanka orzechów włoskich,
- pęczek natki pietruszki,
- 200 g żółtego sera,
- 1/2 szklanki majonezu,
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (12-18%),
- łyżka musztardy dijon (lub innej ostrej),
- łyżeczka octu np. jabłkowego lub winnego,
- łyżeczka miodu,
- sól i świeżo mielony pieprz.
Sposób przygotowania sałatki z ananasem
Ananasa obieramy i kroimy w niedużą kostkę (jeżeli używamy ananasa z puszki - odlewamy go z zalewy i również kroimy w kostkę), w kostkę lub w paseczki kroimy również szynkę. Kukurydzę odcedzamy z zalewy. Selera kroimy w drobniutką kosteczkę. Orzechy prażymy na suchej patelni lub w piekarniku, aż zrobią się bardziej chrupiące i pachnące. Natkę pietruszki siekamy. Ser żółty kroimy w kostkę. Z majonezu, śmietany, musztardy, octu, miodu oraz soli i pieprzu (do smaku) robimy sos.
Wszystkie składniki możemy wymieszać, albo ułożyć je warstwowo w przezroczystej misce. Sałatka będzie bardziej treściwa, jeśli dodamy do niej ugotowany makaron np. kokardki.
Zobacz także:
- Sałatka z ananasem i krewetki w ananasie - przepisy Matteo Brunettiego
- Sałatka "biała dama" to królowa letnich przyjęć. Jak ją przygotować?
- Sałatka ananasowa, czyli owocowy zawrót głowy. Przepisy jurorki MasterChefa
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Katarzyna Bukowska
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron