Imieninowa sałatka z ananasem w sam raz na letnie popołudnie

Imieninowa sałatka z ananasem w sam raz na letnie popołudnie
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kuchnia na upalne dni: pyszne sałatki na lato
Kuchnia na upalne dni: pyszne sałatki na lato
Smaczna i zdrowa kuchnia na każdą kieszeń
Smaczna i zdrowa kuchnia na każdą kieszeń
Sezon na jabłka
Sezon na jabłka
Dania z jednego garnka
Dania z jednego garnka
Tania i zdrowa - kuchnia ziołowa
Tania i zdrowa - kuchnia ziołowa
W kuchni Dzień Dobry TVN Katarzyna Bukowska przygotowała sałatki idealne na lato. Poznaj jej propozycje i wypróbuj przepis na imieninową sałatkę z ananasem, która sprawdzi się w upalne dni. 

Imieninowa sałatka z ananasem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • bardzo dojrzały ananas lub puszka ananasa w zalewie,
  • 200 g dobrej jakości szynki,
  • puszka kukurydzy,
  • 4-5 łodyżek selera naciowego,
  • szklanka orzechów włoskich,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 200 g żółtego sera,
  • 1/2 szklanki majonezu,
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (12-18%),
  • łyżka musztardy dijon (lub innej ostrej),
  • łyżeczka octu np. jabłkowego lub winnego,
  • łyżeczka miodu,
  • sól i świeżo mielony pieprz.

Sposób przygotowania sałatki z ananasem

Ananasa obieramy i kroimy w niedużą kostkę (jeżeli używamy ananasa z puszki - odlewamy go z zalewy i również kroimy w kostkę), w kostkę lub w paseczki kroimy również szynkę. Kukurydzę odcedzamy z zalewy. Selera kroimy w drobniutką kosteczkę. Orzechy prażymy na suchej patelni lub w piekarniku, aż zrobią się bardziej chrupiące i pachnące. Natkę pietruszki siekamy. Ser żółty kroimy w kostkę. Z majonezu, śmietany, musztardy, octu, miodu oraz soli i pieprzu (do smaku) robimy sos.

Wszystkie składniki możemy wymieszać, albo ułożyć je warstwowo w przezroczystej misce. Sałatka będzie bardziej treściwa, jeśli dodamy do niej ugotowany makaron np. kokardki. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości