Co można przyrządzić z kurek? Poznaj przepisy Katarzyny Bukowskiej

Katarzyna Bukowska w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pomysły na dania z kurkami
Pomysły na dania z kurkami
Smaczna i zdrowa kuchnia na każdą kieszeń
Smaczna i zdrowa kuchnia na każdą kieszeń
Sezon na jabłka
Sezon na jabłka
Dania z jednego garnka
Dania z jednego garnka
Tania i zdrowa - kuchnia ziołowa
Tania i zdrowa - kuchnia ziołowa
W kuchni Dzień Dobry TVN Katarzyna Bukowska przygotowała pyszne dania z kurek. Sprawdź jej przepisy krok po kroku na kremową jajecznicę z kurkami na smażonej chałce, drożdżowe bułeczki z kurkami, serowy wieniec z ricottą i czosnkowymi kurkami i zupę pomidorową dla tych, co za grzybami nie przepadają.
Kremowa jajecznica z kurkami na smażonej chałce
Kremowa jajecznica z kurkami na smażonej chałce
Kremowa jajecznica z kurkami na smażonej chałce
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Kremowa jajecznica z kurkami na smażonej chałce - przepis

Składniki:

  • 2 łyżki masła,
  • cebula (np. szalotka),
  • 150 g kurek,
  • 1/2 łyżeczki mąki,
  • 3 łyżki mleka,
  • 4-5 jajek,
  • sól i świeżo mielony pieprz.

Dodatki:

  • 4 kromki chałki,
  • łyżka masła,
  • natka pietruszki lub koperek.

Sposób przygotowania:

Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy 1 łyżkę masła i zaczynamy od lekkiego podsmażenia drobniutko pokrojonej cebuli. Posypujemy ją też solą i pieprzem. Gdy zrobi się lekko przezroczysta, dodajemy oczyszczone i pokrojone w mniejsze części kurki. Całość smażymy jeszcze kilka minut. Ważne jest, by odparował cały nadmiar wody. W misce mieszamy mąkę z mlekiem, dodajemy jajka i roztrzepujemy.

Następnie zmniejszamy ogień pod patelnią i wlewamy jajka. Smażymy cierpliwie i powoli, a gdy jajka zaczną się ścinać - dodajemy jeszcze jedną łyżkę masła. Mieszamy, a gdy uzyskamy idealną konsystencję, przyprawiamy całość solą i pieprzem do smaku (jeśli jest taka potrzeba). W międzyczasie powinniśmy zająć się chałką i podsmażyć ją na maśle na złoty kolor. Jajecznicę wykładamy na podsmażone pieczywo i posypujemy posiekaną natką lub koperkiem. Podajemy od razu.

Drożdżowe bułeczki z kurkami
Drożdżowe bułeczki z kurkami
Drożdżowe bułeczki z kurkami
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Drożdżowe bułeczki z kurkami - przepis

Składniki:

  • 1/4 kostki drożdży,
  • szklanka letniego mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1/2 kg mąki pszennej (plus mąka do podsypywania),
  • łyżeczka soli,
  • jajko + 1 żółtko (białko odłożyć na później),
  • 1/2 kostki stopionego masła.

Dodatkowo:

  • 3 łyżki masła,
  • 2 duże cebule,
  • 500 g kurek,
  • sól, cukier i świeżo mielony pieprz.

Sposób przygotowania:

Drożdże wkruszamy do dużej miski, wlewamy letnie mleko, dodajemy 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na około 10 minut. Gdy drożdże zaczną pracować, dodajemy resztę mąki, sól, jajko i żółtko oraz stopione masło i całość mieszamy najpierw łyżką, a następnie przechodzimy do zagniatania dłonią. Gdy ciasto będzie elastyczne, odkładamy je z powrotem do miski, ponownie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Mamy czas by zająć się dodatkami.

Na dużej patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim pokrojone w półplasterki cebule. Cebule przyprawiamy solą i łyżeczką cukru, a po około minucie smażenia dodajemy również oczyszczone i pokrojone kurki. Smażymy na niedużym ogniu do momentu, aż warzywa odparują nadmiar wody, nie chcemy ich zrumienić, gdyż mogłyby się wtedy przypalić w piekarniku. Doprawiamy je do smaku solą i pieprzem, odstawiamy do ostudzenia.

Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na około 12 równych części, każdą z nich formujemy w kształt okrągłego placuszka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy lekko wilgotną ściereczką i odstawiamy na 20-30 minut do ostatniego wyrastania. Następnie każdą bułeczkę smarujemy lekko roztrzepanym białkiem, nakładamy porcję farszu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C (bez termoobiegu) na około 20 minut lub do zrumienienia. Gotowe bułeczki można posypać posiekanymi ziołami np. natką pietruszki lub koperkiem.

Serowy wieniec z ricottą i czosnkowymi kurkami
Serowy wieniec z ricottą i czosnkowymi kurkami
Serowy wieniec z ricottą i czosnkowymi kurkami
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Serowy wieniec z ricottą i czosnkowymi kurkami - przepis

Składniki:

  • 60 g startego parmezanu,
  • 2 1/2 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu,
  • szczypta płatków chili,
  • łyżeczka soli,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 200 g sera mozzarella,
  • szklanka mleka,
  • 60 g stopionego masła,
  • 150 g sera ricotta,
  • 2 jajka,
  • masło do formy.

Czosnkowe kurki:

  • 50 g masła,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 400 g kurek,
  • 1/2 szklanki śmietany 30%,
  • sól i świeżo mielony pieprz,
  • koperek do przybrania.

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania formy do pieczenia wieńca - smarujemy ją obficie masłem i wysypujemy startym parmezanem. Następnie w dużej misce mieszamy ze sobą dokładnie mąkę, proszek do pieczenia, posiekane igiełki rozmarynu, płatki chili, sól i cukier. Dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę i dokładnie mieszamy, by wszystkie kawałeczki pokryły się mąką. W mniejszej misce mieszamy mleko, stopione masło i ricottę oraz jajka. Wlewamy do suchych składników i mieszamy tylko do momentu połączenia składników. To bardzo ważne, długie mieszanie sprawi, że ciasto wyjdzie twarde i zakalcowate.

Gęstą masę przekładamy do formy, wyrównujemy i posypujemy parmezanem po wierzchu. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 175 st. C na około 45 minut, ale uważnie je obserwujemy i pieczemy tylko do czasu, aż patyczek wbity w środek ciasta wyjdzie czysty. Upieczone ciasto wyjmujemy z pieca, odstawiamy na 10 minut, wyjmujemy z formy i czekamy minimum pół godziny, zanim przejdziemy do krojenia. W dowolnym momencie możemy zająć się też kurkami.

Na dużej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojone w cieniutkie plasterki ząbki czosnku, a po około minucie również oczyszczone (i ewentualnie pokrojone) kurki. Smażymy, aż grzyby odparują całą wodę i zaczną nabierać złotego koloru, przyprawiamy je do smaku solą i pieprzem. Połowę zdejmujemy z patelni do miseczki, do drugiej połowy dolewamy śmietankę, zagotowujemy i blendujemy na gładki sos. Ciasto układamy na paterze, dekorujemy usmażonymi grzybami i koperkiem, obok stawiamy sos.

Kremowa zupa pomidorowa z fetą - przepis

To bezgrzybowa alternatywa dla tych, co grzybów nie lubią.

Składniki:

  • 1 kg słodkich pomidorów (ogrodowych, koktajlowych itp.),
  • czerwona cebula,
  • czerwona papryka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • opakowanie sera feta,
  • szczypta płatków chili,
  • 1/2 szklanki oliwy,
  • 1 1/2 szklanki bulionu drobiowego,
  • sól i świeżo mielony pieprz,
  • grzanki do podania,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

Na blasze z piekarnika układamy pomidorki, pokrojoną w ćwiartki cebulkę, również pokrojoną na ćwiartki paprykę i ząbki czosnku (w łupinkach). Na środku, pomiędzy warzywami układamy całą fetę. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem, chili oraz polewamy oliwą. Warzywa z serem pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 200 st. C.

Upieczone warzywa przekładamy do garnka. Jeżeli z papryki odstaje skórka - zdejmujemy ją, wyjmujemy również czosnek z łupinek. Razem z warzywami przekładamy też mniej więcej 2/3 sera feta - resztę zostawiamy do dekoracji. Całość blendujemy na gładki krem razem z bulionem. Jeżeli zajdzie taka potrzeba możemy dodatkowo przetrzeć zupę przez sito. Podajemy z pokruszoną fetą, grzankami i natką pietruszki.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości