Kremowa jajecznica z kurkami na smażonej chałce - przepis
Składniki:
- 2 łyżki masła,
- cebula (np. szalotka),
- 150 g kurek,
- 1/2 łyżeczki mąki,
- 3 łyżki mleka,
- 4-5 jajek,
- sól i świeżo mielony pieprz.
Dodatki:
- 4 kromki chałki,
- łyżka masła,
- natka pietruszki lub koperek.
Sposób przygotowania:
Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy 1 łyżkę masła i zaczynamy od lekkiego podsmażenia drobniutko pokrojonej cebuli. Posypujemy ją też solą i pieprzem. Gdy zrobi się lekko przezroczysta, dodajemy oczyszczone i pokrojone w mniejsze części kurki. Całość smażymy jeszcze kilka minut. Ważne jest, by odparował cały nadmiar wody. W misce mieszamy mąkę z mlekiem, dodajemy jajka i roztrzepujemy.
Następnie zmniejszamy ogień pod patelnią i wlewamy jajka. Smażymy cierpliwie i powoli, a gdy jajka zaczną się ścinać - dodajemy jeszcze jedną łyżkę masła. Mieszamy, a gdy uzyskamy idealną konsystencję, przyprawiamy całość solą i pieprzem do smaku (jeśli jest taka potrzeba). W międzyczasie powinniśmy zająć się chałką i podsmażyć ją na maśle na złoty kolor. Jajecznicę wykładamy na podsmażone pieczywo i posypujemy posiekaną natką lub koperkiem. Podajemy od razu.
Drożdżowe bułeczki z kurkami - przepis
Składniki:
- 1/4 kostki drożdży,
- szklanka letniego mleka,
- 2 łyżki cukru,
- 1/2 kg mąki pszennej (plus mąka do podsypywania),
- łyżeczka soli,
- jajko + 1 żółtko (białko odłożyć na później),
- 1/2 kostki stopionego masła.
Dodatkowo:
- 3 łyżki masła,
- 2 duże cebule,
- 500 g kurek,
- sól, cukier i świeżo mielony pieprz.
Sposób przygotowania:
Drożdże wkruszamy do dużej miski, wlewamy letnie mleko, dodajemy 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na około 10 minut. Gdy drożdże zaczną pracować, dodajemy resztę mąki, sól, jajko i żółtko oraz stopione masło i całość mieszamy najpierw łyżką, a następnie przechodzimy do zagniatania dłonią. Gdy ciasto będzie elastyczne, odkładamy je z powrotem do miski, ponownie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Mamy czas by zająć się dodatkami.
Na dużej patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim pokrojone w półplasterki cebule. Cebule przyprawiamy solą i łyżeczką cukru, a po około minucie smażenia dodajemy również oczyszczone i pokrojone kurki. Smażymy na niedużym ogniu do momentu, aż warzywa odparują nadmiar wody, nie chcemy ich zrumienić, gdyż mogłyby się wtedy przypalić w piekarniku. Doprawiamy je do smaku solą i pieprzem, odstawiamy do ostudzenia.
Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na około 12 równych części, każdą z nich formujemy w kształt okrągłego placuszka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy lekko wilgotną ściereczką i odstawiamy na 20-30 minut do ostatniego wyrastania. Następnie każdą bułeczkę smarujemy lekko roztrzepanym białkiem, nakładamy porcję farszu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C (bez termoobiegu) na około 20 minut lub do zrumienienia. Gotowe bułeczki można posypać posiekanymi ziołami np. natką pietruszki lub koperkiem.
Serowy wieniec z ricottą i czosnkowymi kurkami - przepis
Składniki:
- 60 g startego parmezanu,
- 2 1/2 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 gałązki świeżego rozmarynu,
- szczypta płatków chili,
- łyżeczka soli,
- 2 łyżeczki cukru,
- 200 g sera mozzarella,
- szklanka mleka,
- 60 g stopionego masła,
- 150 g sera ricotta,
- 2 jajka,
- masło do formy.
Czosnkowe kurki:
- 50 g masła,
- 3 ząbki czosnku,
- 400 g kurek,
- 1/2 szklanki śmietany 30%,
- sól i świeżo mielony pieprz,
- koperek do przybrania.
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania formy do pieczenia wieńca - smarujemy ją obficie masłem i wysypujemy startym parmezanem. Następnie w dużej misce mieszamy ze sobą dokładnie mąkę, proszek do pieczenia, posiekane igiełki rozmarynu, płatki chili, sól i cukier. Dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę i dokładnie mieszamy, by wszystkie kawałeczki pokryły się mąką. W mniejszej misce mieszamy mleko, stopione masło i ricottę oraz jajka. Wlewamy do suchych składników i mieszamy tylko do momentu połączenia składników. To bardzo ważne, długie mieszanie sprawi, że ciasto wyjdzie twarde i zakalcowate.
Gęstą masę przekładamy do formy, wyrównujemy i posypujemy parmezanem po wierzchu. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 175 st. C na około 45 minut, ale uważnie je obserwujemy i pieczemy tylko do czasu, aż patyczek wbity w środek ciasta wyjdzie czysty. Upieczone ciasto wyjmujemy z pieca, odstawiamy na 10 minut, wyjmujemy z formy i czekamy minimum pół godziny, zanim przejdziemy do krojenia. W dowolnym momencie możemy zająć się też kurkami.
Na dużej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojone w cieniutkie plasterki ząbki czosnku, a po około minucie również oczyszczone (i ewentualnie pokrojone) kurki. Smażymy, aż grzyby odparują całą wodę i zaczną nabierać złotego koloru, przyprawiamy je do smaku solą i pieprzem. Połowę zdejmujemy z patelni do miseczki, do drugiej połowy dolewamy śmietankę, zagotowujemy i blendujemy na gładki sos. Ciasto układamy na paterze, dekorujemy usmażonymi grzybami i koperkiem, obok stawiamy sos.
Kremowa zupa pomidorowa z fetą - przepis
To bezgrzybowa alternatywa dla tych, co grzybów nie lubią.
Składniki:
- 1 kg słodkich pomidorów (ogrodowych, koktajlowych itp.),
- czerwona cebula,
- czerwona papryka,
- 3 ząbki czosnku,
- opakowanie sera feta,
- szczypta płatków chili,
- 1/2 szklanki oliwy,
- 1 1/2 szklanki bulionu drobiowego,
- sól i świeżo mielony pieprz,
- grzanki do podania,
- natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
Na blasze z piekarnika układamy pomidorki, pokrojoną w ćwiartki cebulkę, również pokrojoną na ćwiartki paprykę i ząbki czosnku (w łupinkach). Na środku, pomiędzy warzywami układamy całą fetę. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem, chili oraz polewamy oliwą. Warzywa z serem pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 200 st. C.
Upieczone warzywa przekładamy do garnka. Jeżeli z papryki odstaje skórka - zdejmujemy ją, wyjmujemy również czosnek z łupinek. Razem z warzywami przekładamy też mniej więcej 2/3 sera feta - resztę zostawiamy do dekoracji. Całość blendujemy na gładki krem razem z bulionem. Jeżeli zajdzie taka potrzeba możemy dodatkowo przetrzeć zupę przez sito. Podajemy z pokruszoną fetą, grzankami i natką pietruszki.
Zobacz także:
- Kurki (grzyby) – po czym je rozpoznasz? Czy są zdrowe i jak wykorzystać je w kuchni?
- Matteo Brunetti i jego włoskie przepisy na dania z kurkami
- Sos kurkowy do mięsa, makaronu i innych potraw. Poznaj proste przepisy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Katarzyna Bukowska
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN