Sałatka z grillowanymi brzoskwiniami i borówkami - ciekawy pomysł na letni obiad

Źródło: Dzień Dobry TVN
Kuchnia na upalne dni: pyszne sałatki na lato
Kuchnia na upalne dni: pyszne sałatki na lato
Smaczna i zdrowa kuchnia na każdą kieszeń
Smaczna i zdrowa kuchnia na każdą kieszeń
Sezon na jabłka
Sezon na jabłka
Dania z jednego garnka
Dania z jednego garnka
Tania i zdrowa - kuchnia ziołowa
Tania i zdrowa - kuchnia ziołowa
W kuchni Dzień Dobry TVN zagościły letnie sałatki z przepisów Katarzyny Bukowskiej. Wypróbuj jej przepis na sałatkę z grillowanymi brzoskwiniami i borówkami.

Sałatka z grillowanymi brzoskwiniami i borówkami - przepis krok po kroku

Składniki na sałatkę:

  • 4 dojrzałe brzoskwinie,
    • 1/2 szklanki oliwy z oliwek,
      • 1/2 szklanki orzechów włoskich,
        • duża ciabata,
          • 250 g świeżego szpinaku,
            • 1/2 szklanki borówek,
              • 250 g gorgonzoli,
                • pęczek bazylii.

                  Składniki na sos:

                  • 2 łyżki octu winnego,
                    • łyżka musztardy francuskiej,
                      • łyżka miodu,
                        • 1/3 szklanki oliwy z oliwek,
                          • sól i świeżo mielony pieprz.

                            Sposób przygotowania sałatki z grillowanymi brzoskwiniami i borówkami

                            Brzoskwinie do tego przepisu powinny być dojrzałe i słodkie, ale nie mogą być zbyt miękkie, bo rozpadną się na grillu. Kroimy je na ćwiartki i opiekamy na grillu lub patelni grillowej, aż pojawią się na nich wyraźne ślady. Zdejmujemy je na talerz.

                            Na dużą patelnię wlewamy oliwę, a gdy będzie gorąca lekko podsmażamy na niej orzechy. Gdy poczujemy ich zapach zdejmujemy je z oliwy, a na patelnię trafia pieczywo porwane w nierówne kęsy. Je też smażymy aż stanie się złociste i chrupiące. Na półmisku układamy warstwę szpinaku, kawałki ciabaty, brzoskwinie, orzechy, borówki, gorgonzolę połamaną na kawałki i liście bazylii.

                            Całość polewamy sosem - w miseczce mieszamy trzepaczką ocet, musztardę i miód, dolewamy oliwę cienkim strumieniem, ciągle mieszając. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatka najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu. 

                            Zobacz także:

                            Autor: Teofila Siewko

                            Źródło: Katarzyna Bukowska

                            Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości

                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                            Materiał promocyjny

                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana