Sałatka z grillowanymi brzoskwiniami i borówkami - przepis krok po kroku
Składniki na sałatkę:
- 4 dojrzałe brzoskwinie,
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek,
- 1/2 szklanki orzechów włoskich,
- duża ciabata,
- 250 g świeżego szpinaku,
- 1/2 szklanki borówek,
- 250 g gorgonzoli,
- pęczek bazylii.
Składniki na sos:
- 2 łyżki octu winnego,
- łyżka musztardy francuskiej,
- łyżka miodu,
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek,
- sól i świeżo mielony pieprz.
Sposób przygotowania sałatki z grillowanymi brzoskwiniami i borówkami
Brzoskwinie do tego przepisu powinny być dojrzałe i słodkie, ale nie mogą być zbyt miękkie, bo rozpadną się na grillu. Kroimy je na ćwiartki i opiekamy na grillu lub patelni grillowej, aż pojawią się na nich wyraźne ślady. Zdejmujemy je na talerz.
Na dużą patelnię wlewamy oliwę, a gdy będzie gorąca lekko podsmażamy na niej orzechy. Gdy poczujemy ich zapach zdejmujemy je z oliwy, a na patelnię trafia pieczywo porwane w nierówne kęsy. Je też smażymy aż stanie się złociste i chrupiące. Na półmisku układamy warstwę szpinaku, kawałki ciabaty, brzoskwinie, orzechy, borówki, gorgonzolę połamaną na kawałki i liście bazylii.
Całość polewamy sosem - w miseczce mieszamy trzepaczką ocet, musztardę i miód, dolewamy oliwę cienkim strumieniem, ciągle mieszając. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatka najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu.
Zobacz także:
- Nietypowe pomysły na grilla, które smakują wyśmienicie. Sprawdź 10 oryginalnych przepisów
- Grzanki zapiekane z błękitnym serem i orzechami nerkowca i... brzoskwiniami. To połączenie Cię zaskoczy!
- Nietypowe dania z grilla. W roli głównej owoce
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Katarzyna Bukowska
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN