Sałatka z grillowanymi brzoskwiniami i borówkami - ciekawy pomysł na letni obiad

Katarzyna Bukowska w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kuchnia na upalne dni: pyszne sałatki na lato
Smaczna i zdrowa kuchnia na każdą kieszeń
Smaczna i zdrowa kuchnia na każdą kieszeń
Sezon na jabłka
Sezon na jabłka
Dania z jednego garnka
Dania z jednego garnka
Tania i zdrowa - kuchnia ziołowa
Tania i zdrowa - kuchnia ziołowa
W kuchni Dzień Dobry TVN zagościły letnie sałatki z przepisów Katarzyny Bukowskiej. Wypróbuj jej przepis na sałatkę z grillowanymi brzoskwiniami i borówkami.

Sałatka z grillowanymi brzoskwiniami i borówkami - przepis krok po kroku

Składniki na sałatkę:

  • 4 dojrzałe brzoskwinie,
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek,
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich,
  • duża ciabata,
  • 250 g świeżego szpinaku,
  • 1/2 szklanki borówek,
  • 250 g gorgonzoli,
  • pęczek bazylii.

Składniki na sos:

  • 2 łyżki octu winnego,
  • łyżka musztardy francuskiej,
  • łyżka miodu,
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek,
  • sól i świeżo mielony pieprz.

Sposób przygotowania sałatki z grillowanymi brzoskwiniami i borówkami

Brzoskwinie do tego przepisu powinny być dojrzałe i słodkie, ale nie mogą być zbyt miękkie, bo rozpadną się na grillu. Kroimy je na ćwiartki i opiekamy na grillu lub patelni grillowej, aż pojawią się na nich wyraźne ślady. Zdejmujemy je na talerz.

Na dużą patelnię wlewamy oliwę, a gdy będzie gorąca lekko podsmażamy na niej orzechy. Gdy poczujemy ich zapach zdejmujemy je z oliwy, a na patelnię trafia pieczywo porwane w nierówne kęsy. Je też smażymy aż stanie się złociste i chrupiące. Na półmisku układamy warstwę szpinaku, kawałki ciabaty, brzoskwinie, orzechy, borówki, gorgonzolę połamaną na kawałki i liście bazylii.

Całość polewamy sosem - w miseczce mieszamy trzepaczką ocet, musztardę i miód, dolewamy oliwę cienkim strumieniem, ciągle mieszając. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatka najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości