Makaron ze smażonym ogórkiem - zaskakujący, tani i pyszny pomysł na obiad

Obiad do 5 złotych za osobę
Źródło: Dzień Dobry TVN
Smażony ogórek? Ależ oczywiście! Sprawdź fenomenalny przepis Katarzyny Bosackiej z kuchni Dzień Dobry TVN na makaron ze smażonym ogórkiem. Ciesz się tanim i pysznym obiadem za 5 zł.

Makaron ze smażonym ogórkiem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 200 g makaronu ryżowego
    • średni ogórek
      • 150 g piersi z kurczaka
        • 2 łyżki soku z cytryny
          • 6 łyżek sosu sojowego
            • 2 płaskie łyżeczki cukru
              • kawałek imbiru
                • 2 ząbki czosnku
                  • 2 łyżeczki sezamu
                    • 2-3 łyżki oleju do smażenia
                      • kolendra do dekoracji

                        Sposób przygotowania makaronu ze smażonym ogórkiem

                        1. Makaron moczymy w zimnej wodzie. Po namoczeniu odstawiamy go na bok (najlepiej na ok godzinę).
                          1. Ogórek myjemy, kroimy razem ze skórką w dość grubą kostkę.
                            1. Sok z cytryny, sos sojowy, cukier i mieszamy dokładnie ze sobą w miseczce.
                              1. Kurczaka kroimy w dość grubą kostkę.
                                1. Na patelnię wlewamy 2-3 łyżki oleju, wrzucamy kurczaka i smażymy na lekko złoty kolor. Dorzucamy czosnek, po chwili imbir, a następnie kostkę ogórkową.
                                  1. Smażymy całość około 2 minut potrząsając patelnią.
                                    1. Makaron odcedzamy z wody (zostawiamy ją do dalszej części przepisu i do podlewania kwiatów). Wstążki dodajemy do reszty składników na patelni.
                                      1. Mieszamy intensywnie i wlewamy sos sos z octu, sosu sojowego, cukru oraz 2-3 łyżki wody po gotowaniu makaronu.
                                        1. Mieszamy dokładnie, żeby wszystkie składniki się ze sobą połączyły.
                                          1. Po 2-3 minutach smażenia możemy zdejmować patelnię z ognia i podawać nasz makaron ze smażonym ogórkiem.
                                            1. Posypujemy sezamem, dekorujemy (ewentualnie) kolendrą.

                                              Zobacz także:

                                              Autor: Teofila Siewko

                                              Źródło: Katarzyna Bosacka

                                              Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                                              podziel się:

                                              Pozostałe wiadomości

                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                              Materiał promocyjny

                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana