Idealny makaron przy wyłączonym gazie? Włoski noblista radzi, jak oszczędzać

Gotujący się makaron
Idealny makaron przy wyłączonym gazie? Włoski noblista radzi, jak przygotować pastę i oszczędzać jednocześnie
Źródło: skaman306/Getty Images
Podwyżki cen gazu i prądu dotykają każdego, także za granicami Polski. We Włoszech laureat Nagrody Nobla z fizyki, Giogrio Parisi zaproponował sposób na ugotowanie makaronu prawie bez użycia gazu. Pomysł naukowca robi furorę. Na czym polega?

Jak ugotować makaron bez gazu

Giorgio Parisi, laureat Nagrody Nobla z fizyki, zaproponował metodę gotowania makaronu przy jednoczesnym ograniczeniu zużycia gazu. Jest to odpowiedź na problemy z rosnącymi cenami.

Jego sposób polega na zagotowaniu posolonej wody w garnku, następnie wrzuceniu makaronu. Kiedy woda zacznie ponownie wrzeć, gaz należy wyłączyć, a całość przykryć szczelnie pokrywką. Makaron należy zostawić tak na czas wskazany na opakowaniu makaronu, który przedłużamy o minutę. W ten sposób zyskamy tradycyjny włoski makaron al dente. 

Drożyzna

Gdzie ulokować pieniądze podczas rekordowej inflacji?
Najwyższa inflacja od 20 lat
Przed nami podwyżki cen prądu
Przed nami podwyżki cen prądu
Stopy w górę. Jak zmieni się twoja rata?
Stopy w górę. Jak zmieni się twoja rata?

W tej metodzie kluczowa jest przykrywka. Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że makaron gotujemy bez niej, jednak dzięki zakryciu garnka można przygotować idealną pastę, a przy tym zaoszczędzić. Jak podaje TVN24 za Dario Bressaninim, popularyzatorem nauki i chemikiem, metoda ta nie jest niczym nowym i znana jest od 200 lat. 

Oszczędność gazu podczas gotowania makaronu

Chociaż może się wydawać, że taka zmiana przyniesie niewielkie oszczędności, to w rzeczywistości jest inaczej. Pierwsze szacunki przygotowała Włoska Unia Producentów Makaronu. Według jej obliczeń przy tzw. biernym gotowaniu wyłączenie gazu po pierwszych dwóch minutach może spowodować zmniejszenie zużycia energii i emisji dwutlenku węgla do 47%. Jednocześnie organizacja przypomniała, że do przygotowania 100 gramów makaronu wystarczy 700 mililitrów wody. 

Więcej przeczytasz na TVN24

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości