Idealny makaron przy wyłączonym gazie? Włoski noblista radzi, jak oszczędzać

Gotujący się makaron
Idealny makaron przy wyłączonym gazie? Włoski noblista radzi, jak przygotować pastę i oszczędzać jednocześnie
Źródło: skaman306/Getty Images
Podwyżki cen gazu i prądu dotykają każdego, także za granicami Polski. We Włoszech laureat Nagrody Nobla z fizyki, Giogrio Parisi zaproponował sposób na ugotowanie makaronu prawie bez użycia gazu. Pomysł naukowca robi furorę. Na czym polega?

Jak ugotować makaron bez gazu

Giorgio Parisi, laureat Nagrody Nobla z fizyki, zaproponował metodę gotowania makaronu przy jednoczesnym ograniczeniu zużycia gazu. Jest to odpowiedź na problemy z rosnącymi cenami.

Jego sposób polega na zagotowaniu posolonej wody w garnku, następnie wrzuceniu makaronu. Kiedy woda zacznie ponownie wrzeć, gaz należy wyłączyć, a całość przykryć szczelnie pokrywką. Makaron należy zostawić tak na czas wskazany na opakowaniu makaronu, który przedłużamy o minutę. W ten sposób zyskamy tradycyjny włoski makaron al dente. 

Drożyzna

DD_20210906)Iwuc_REP
Gdzie ulokować pieniądze podczas rekordowej inflacji?
Gdzie ulokować pieniądze podczas rekordowej inflacji?
Najwyższa inflacja od 20 lat
Przed nami podwyżki cen prądu
Przed nami podwyżki cen prądu
Stopy w górę. Jak zmieni się twoja rata?
Stopy w górę. Jak zmieni się twoja rata?

W tej metodzie kluczowa jest przykrywka. Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że makaron gotujemy bez niej, jednak dzięki zakryciu garnka można przygotować idealną pastę, a przy tym zaoszczędzić. Jak podaje TVN24 za Dario Bressaninim, popularyzatorem nauki i chemikiem, metoda ta nie jest niczym nowym i znana jest od 200 lat. 

Oszczędność gazu podczas gotowania makaronu

Chociaż może się wydawać, że taka zmiana przyniesie niewielkie oszczędności, to w rzeczywistości jest inaczej. Pierwsze szacunki przygotowała Włoska Unia Producentów Makaronu. Według jej obliczeń przy tzw. biernym gotowaniu wyłączenie gazu po pierwszych dwóch minutach może spowodować zmniejszenie zużycia energii i emisji dwutlenku węgla do 47%. Jednocześnie organizacja przypomniała, że do przygotowania 100 gramów makaronu wystarczy 700 mililitrów wody. 

Więcej przeczytasz na TVN24

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości