Jak ugotować makaron bez gazu
Giorgio Parisi, laureat Nagrody Nobla z fizyki, zaproponował metodę gotowania makaronu przy jednoczesnym ograniczeniu zużycia gazu. Jest to odpowiedź na problemy z rosnącymi cenami.
Jego sposób polega na zagotowaniu posolonej wody w garnku, następnie wrzuceniu makaronu. Kiedy woda zacznie ponownie wrzeć, gaz należy wyłączyć, a całość przykryć szczelnie pokrywką. Makaron należy zostawić tak na czas wskazany na opakowaniu makaronu, który przedłużamy o minutę. W ten sposób zyskamy tradycyjny włoski makaron al dente.
Drożyzna
W tej metodzie kluczowa jest przykrywka. Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że makaron gotujemy bez niej, jednak dzięki zakryciu garnka można przygotować idealną pastę, a przy tym zaoszczędzić. Jak podaje TVN24 za Dario Bressaninim, popularyzatorem nauki i chemikiem, metoda ta nie jest niczym nowym i znana jest od 200 lat.
Oszczędność gazu podczas gotowania makaronu
Chociaż może się wydawać, że taka zmiana przyniesie niewielkie oszczędności, to w rzeczywistości jest inaczej. Pierwsze szacunki przygotowała Włoska Unia Producentów Makaronu. Według jej obliczeń przy tzw. biernym gotowaniu wyłączenie gazu po pierwszych dwóch minutach może spowodować zmniejszenie zużycia energii i emisji dwutlenku węgla do 47%. Jednocześnie organizacja przypomniała, że do przygotowania 100 gramów makaronu wystarczy 700 mililitrów wody.
Więcej przeczytasz na TVN24
Zobacz także:
- Masło jest coraz droższe. Jak zrobić je samodzielnie w domu? Sprawdź prosty przepis
- Jak szybko pokroić pieczarki? Ten trik z TikToka zaskakuje
- Jak przedłużyć świeżość mąki? Nie trzymaj jej w oryginalnym opakowaniu
Autor: Teofila Siewko
Źródło: TVN24
Źródło zdjęcia głównego: skaman306/Getty Images