Dlaczego nie wolno trzymać mąki w oryginalnym opakowaniu?
Cukierniczka Melissa Rose, która publikuje treści na TikToku dodała filmik, w którym pokazała dlaczego nie trzyma mąki w oryginalnym opakowaniu. Większość z nas wie, że w opakowaniu można przynieść mole spożywcze, jednak nie jest to jedyne zagrożenie.
Porady dietetyków
Jak pokazuje kucharka w swoim filmiku na TikToku, miała ona nieprzyjemność znalezienia w mące owada. Konkretnie wołka zbożowego, z rzędu chrząszczy. To zwierzę żerujące na ziarnach zbóż i można go zaobserwować jedynie w magazynach żywności. Przemieszcza się z transportem żywności, na której żeruje, stąd możliwość spotkania go w mące lub innych produktach zbożowych, np. kaszy.
Jak przechowywać mąkę, żeby była świeża
Tiktokerka pokazała, że wszystkie sypkie produkty spożywcze trzyma w plastikowych pojemnikach. Jednak nawet te mogą być uszkodzone. Najlepszym sposobem na przechowywanie mąki jest trzymanie jej w szczelnym i suchym, szklanym naczyniu, np. słoiku. Dobrze sprawdzą się również ceramiczne lub plastikowe, jeśli jesteśmy pewni, że nie są uszkodzone.
Przed przesypaniem mąki do docelowego naczynia można ją również przesiać. W ten sposób upewnimy się, że żadne insekty nie dostaną się do niej. Przed przesypaniem warto również sprawdzić, czy oryginalne opakowanie nie jest uszkodzone lub nie znajdują się na nim jaja, np. moli. Wyglądem mogą przypominać ziarenka ryżu.
@designeatrepeat And YES, I’ve had it happen and I’m scarred for life The containers I use are on my Amazon page! #baking #tiptok #didyouknow #lifeadvice #springcleaning ♬ FEEL THE GROOVE - Queens Road, Fabian Graetz
Jak długo można trzymać mąkę?
Mąkę można przetrzymywać w temperaturze pokojowej przez około rok. Dotyczy to mąk białych. Wersje pełnoziarniste mogą być przetrzymywane krócej, ze względu na wysoką zawartość błonnika - do około pół roku. Ma ona także wyższą zawartość olei, przez co może zjełczeć, jeśli trzymana jest w nieodpowiednich warunkach. Mąkę dobrze jest trzymać w chłodnym i suchym miejscu.
Jeżeli chcemy wydłużyć przydatność mąki do 2 lat, to można trzymać ją w temperaturze chłodniczej do półtora roku lub w zamrażarce do 2 lat.
Zobacz także:
- Mąka do pizzy - rodzaje i typy mąk do wypieku ciasta na pizzę. Czym jest mąka do pizzy typ 00?
- Mąka gryczana bezglutenowa – przepisy
- Jaką mąką zastąpić mąkę pszenną? Sprawdzone zamienniki
Autor: Teofila Siewko
Źródło: technologzywnosciradzi.pl
Źródło zdjęcia głównego: yoepro/Getty Images