Mąka gryczana bezglutenowa – przepisy

GettyImages-1141957019
GettyImages-1141957019
Źródło: Moment RF
Mąka gryczana bezglutenowa stanowi świetną bazę dla wielu dań. Bułki z mąki gryczanej bezglutenowe, pizza bezglutenowa z mąki gryczanej albo chleb bezglutenowy z mąki gryczanej to tylko niektóre z wypieków, które możesz przygotować z jej użyciem. Czy mąka gryczana zawiera gluten? Do czego może być wykorzystana mąka gryczana bezglutenowa? Czy bułki z mąki gryczanej bezglutenowe są trudne do przygotowania?

Dania z użyciem mąki bezglutenowej stają się coraz bardziej popularne. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów mąk bezglutenowych, a posiłki przygotowywane z ich użyciem cechują się bogactwem smaku i zapachu. Jedną z mąk bezglutenowych jest mąka gryczana. Możemy z niej przyrządzić wiele różnorodnych dań, które będą idealnym urozmaiceniem codziennej diety osób niespożywających glutenu. Co zatem sprawia, że warto stosować w kuchni ten typ mąki? Przede wszystkim dania z użyciem mąki bezglutenowej są po prostu smaczne i zdrowe. Mają wyższą wartość odżywczą niż posiłki, do których przygotowania używana jest tradycyjna mąka. Co więcej, dzięki użyciu mąki bezglutenowej, otrzymany wyrób jest zdecydowanie bardziej kruchy i często ma smak charakterystyczny dla mąki, z której został przygotowany. Warto zatem spróbować kilku różnych mąk bezglutenowych i wybrać spośród nich tę, której smak i zapach najbardziej nam odpowiada.

Czy mąka gryczana zawiera gluten?

Mąka gryczana należy do mąk, które pozbawione są glutenu. Mąka gryczana bezglutenowa jest ciemnego koloru i ma lekko cierpki smak, dlatego dania z niej będą się charakteryzować lekko gorzkawym smakiem.

Czym zastąpić chleb w diecie?
Źródło: Dzień Dobry TVN

Właściwości mąki gryczanej

Mąka gryczana powinna być wykorzystywana w kuchni przez każdego, a nie tylko przez osoby stosujące dietę bezglutenową. Ma pozytywny wpływ na zdrowie naszego organizmu. Wśród wielu jej zalet można wskazać m.in. zmniejszanie poziomu glukozy we krwi, a także korzystny wpływ na metabolizm tłuszczów i układ krążenia. Mąka gryczana bezglutenowa ma niski indeks glikemiczny, dlatego jest szczególnie polecana diabetykom oraz osobom zmagającym się z wysokim poziomem cholesterolu we krwi.

Bardzo często mąkę gryczaną wykorzystuje się do produkcji pieczywa. Jeżeli zatem dopiero zaczynamy przygodę z mąkami bezglutenowymi, w pierwszej kolejności warto przygotować chleb bezglutenowy z mąki gryczanej albo bułki z mąki gryczanej bezglutenowe .

Przepis na chleb bezglutenowy z mąki gryczanej

Składniki na 1 bochenek:

  • 400 g mąki gryczanej,
    • 450 ml wody (ciepłej),
      • 3 łyżki nasion chia albo siemienia lnianego,
        • 2 łyżeczki brązowego cukru,
          • 1 łyżeczka soli,
            • około 7 g suchych drożdży,
              • około 50 g ziaren słonecznika i 45 g pestek dyni.

                Przygotowanie:

                • Wsyp do miski mąkę, nasiona chia (lub siemię lniane), cukier, sól i suche drożdże. Wymieszaj.
                  • Dodaj wody i ucieraj, aż wszystkie składniki się połączą (możesz to zrobić mikserem).
                    • Do klejącej masy możesz dodać ziarna słonecznika lub pestki dyni i wymieszać ciasto.
                      • Przełóż masę do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy, pozostaw pod przykryciem aż do wyrośnięcia (ok. 40–60 minut).
                        • Nagrzej piekarnik do 190 stopni i piecz przez około 50 minut (wierzch musi się zarumienić, a środek nie może być mokry).
                          • Po upieczeniu chleb pozostaw na kratce do wystygnięcia.

                            Bułki z mąki gryczanej bezglutenowe

                            Składniki na około 9–10 bułek:

                            • 150 g mąki gryczanej,
                              • 100 g skrobi ziemniaczanej,
                                • 180 ml wody (ciepłej),
                                  • 1 łyżka oliwy,
                                    • 1 łyżeczka soli,
                                      • 1 łyżeczka cukru brązowego,
                                        • 5 g suchych drożdży,
                                          • garść ziaren słonecznika.

                                            Przygotowanie:

                                            • Wodę wymieszaj z drożdżami i cukrem, a następnie dodaj ją do miski z mąką i wymieszaj.
                                              • Dodaj sól, oliwę i połącz składniki. Potem dodaj ziarna słonecznika i ponownie wymieszaj masę.
                                                • Ciasto pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia (około 40–60 minut).
                                                  • Podziel ciasto na porcje i wyłóż je na blachę pokrytą papierem do pieczenia.
                                                    • Odstaw na 20 minut i w tym czasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
                                                      • Wstaw bułki do piekarnika i piecz do momentu, aż wierzch się zarumieni a bułki lekko popękają z góry (około 30 minut).

                                                        Pizza bezglutenowa z mąki gryczanej

                                                        Składniki na pizzę dla 4 osób:

                                                        • 4 szklanki mąki gryczanej (albo 2 szklanki mąki gryczanej i dwie szklanki innych ulubionych mąk bezglutenowych),
                                                          • ok. 1½–2 szklanki wody,
                                                            • 3 łyżki oliwy,
                                                              • 1 łyżeczka soli,
                                                                • 2 łyżeczki brązowego cukru,
                                                                  • 3 łyżeczki suchych drożdży.

                                                                    Przygotowanie:

                                                                    • Wymieszaj wszystkie składniki w misce. Ciasto wyjdzie lepkie, dlatego oprósz dłonie mąką i uformuj kulę z ciasta.
                                                                      • Włóż masę do miski, przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw aż do wyrośnięcia (ok. 40–60 minut).
                                                                        • Na blachę wysmarowaną tłuszczem wyłóż ciasto i rozciągnij je na powierzchni blachy (rękoma wysmarowanymi mąką!).
                                                                          • Owiń blachę folią spożywczą i ponownie odstaw na ok. 20 minut.
                                                                            • Na przygotowane wcześniej ciasto nałóż sos pomidorowy (rozetrzyj go na całej powierzchni ciasta).
                                                                              • Na pizzy ułóż swoje ulubione składniki i posyp serem.
                                                                                • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz około 20–25 minut.
                                                                                  • Pizzę możesz podawać samą albo z dodatkowym sosem. Smacznego!

                                                                                    Zobacz także:

                                                                                    Autor: Adrian Adamczyk

                                                                                    Źródło zdjęcia głównego: mikroman6/GettyImages

                                                                                    podziel się:

                                                                                    Pozostałe wiadomości