Przepisy kulinarne

Te potrawy łączy jeden składnik - masło. Poznaj przepisy na irlandzki chleb, danie jednogarnkowe i bezę Pavlova

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Sebastian Olma ponownie odwiedził kuchnię Dzień Dobry TVN. Tym razem zaprezentował swoje przepisy w wersji zarówno na słodko, jak i na słono. Zainspiruj się i wypróbuj je we własnym domu. Irlandzki chleb, warzywne danie jednogarnkowe i bezę Pavlova łączy jeden składnik - masło.

Tradycyjny irlandzki chleb z solonym masłem i wędzonym łososiem

Składniki na tradycyjny irlandzki chleb:

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g płatków owsianych
  • łyżka stołowa sody
  • 25 g masła zwykłego
  • 500 ml maślanki
  • solone masło
  • plastry wędzonego łososia
  • cream fraiche
  • rukiew wodna
  • cytryna

Jak przygotować tradycyjny chleb irlandzki?

  1. 1Piekarnik z termoobiegiem rozgrzej do 190 st. C.
  2. 2Wszystkie suche składniki wymieszaj w dużej misce, a następnie dodaj pokrojone masło i delikatnie wymieszaj, dodaj maślankę i mieszaj za pomocą drewnianej łyżki.
  3. 3Gdy ciasto będzie mieć zwartą strukturę wymieszaj je rękami i uformuj placek grubości około 3 cm, natnij z góry i umieść w garnku żaroodpornym lub żeliwnym.
  4. 4Naczynie umieść w piekarniku na około 35-40 minut, pod koniec pieczenia ciasto można odwrócić do góry dnem na kilka minut.
  5. 5Po wyjęciu chleba z piekarnika, ułóż go na kratkę i poczekaj, aż przestygnie.
  6. 6Kromkę chleba posmaruj solonym masłem, nałóż cream fraiche i plastry wędzonego łososia.
  7. 7Kromkę udekoruj rukwią wodną i skrop sokiem z cytryny.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Warzywne danie jednogarnkowe z kluskami serowymi

Składniki na warzywne danie jednogarnkowe:

  • 20 ml oleju do smażenia
  • 200 g młodej marchwi
  • korzeń selera
  • 2 słodkie bataty
  • 2 pory
  • 5 ząbków czosnku
  • 50 g mąki pszennej
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • 200 g białej fasolki
  • 200 g czerwonej fasolki
  • zielona cukinia
  • 50 g musztardy francuskiej
  • 100 g liści młodego szpinaku
  • po 100 g natka pietruszki, rozmarynu i estragonu

Składniki na kluski serowe:

  • 150 g mąki pszennej
  • 75 g zimnego masła
  • 150 sera cheddar
  • pęczek natki pietruszki

Jak przygotować warzywne danie jednogarnkowe z kluskami serowymi:

  1. 1W rondelku zagrzej olej do smażenia, dodaj pokrojone w kostkę warzywa i smaż na złoty kolor, dodaj mąkę pszenną i całość podlej bulionem warzywnym.
  2. 2Gdy warzywa będą miękkie dodaj ugotowaną fasolkę białą i czerwoną, pokrojoną cukinię, musztardę francuską, liście młodego szpinaku i posiekane zioła.
  3. 3Warzywa dopraw do smaku solą i pieprzem. Mąkę pszenną przesiej przez sitko i dodaj do niej pokrojone masło.
  4. 4Utrzyj w rękach mąkę z masłem i stopniowo dodaj ser tarty na grubych oczkach. Do masy doda posiekaną natkę pietruszki i szczyptę soli.
  5. 5Uformuj kulki i wrzuć na koniec do gotującego się "gulaszu" warzywnego i przykryj pokrywką na kilka minut.
  6. 6Gotowe danie jednogarnkowe razem z serowymi kluskami podawaj na stół.

Beza Pavlova z czekoladą i masłem orzechowym

Składniki na bezę Pavlova:

  • 6 białek z jajek
  • 400 g cukru
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 150 g ciemnej czekolady

Składniki na krem czekoladowy:

  • 100 ml mleka 3,2 proc.
  • 150 ml ubitej śmietany
  • 3 żółtka
  • 75 g cukru zwykłego
  • 200 g ciemnej czekolady
  • 100 g masła zwykłego

Składniki na masło orzechowe:

  • 100 g białej czekolady
  • 100 g masła
  • 50 g prażonych orzechów
  • 25 g słonego masła
  • 250 ml śmietany

Jak przygotować bezę?

  1. 1W misce ubij za pomocą miksera białka, dodając do niech stopniowo cukier. Gdy masa będzie gęsta i zwarta doda mąkę kukurydzianą i wymieszaj.
  2. 2Bezę ułóż na pergaminie w okrągły kształt i polej w różne miejsca rozpuszczoną ciemną czekoladą. Wstaw do piekarnika na godzinę do temp. 130 st. C.
  3. 3Po wysuszeniu bezy odłóż na kratkę, aby ostygła.

Jak przygotować krem czekoladowy?

  1. 1W małym rondelku zagotuj mleko i śmietanę.
  2. 2Ubij żółtka i cukier razem w misce na gładką masę.
  3. 3Wlej gorącą śmietanę z mlekiem stałym strumieniem, ciągle mieszając, aż wszystko się połączy.
  4. 4Masę znów wlej do rondelka i gotuj na małym ogniu, aż zacznie gęstnieć.
  5. 5Umieść ciemną czekoladę w dużej misce i przelej do niej gorący krem przez drobne sitko, mieszaj aż czekolada się rozpuści i będzie gładka.
  6. 6Pozostaw do ostygnięcia na 5 minut, następnie dodaj masło i zmiksuj blenderem ręcznym, aż będzie gładkie i świecące.
  7. 7Przykryj i pozostaw w temperaturze pokojowej do czasu, gdy będzie potrzebny.

Jak przygotować masło orzechowe?

  1. 1Rozpuść białą czekoladę, masło zwykłe, masło słone, prażone orzechowy i 50 ml śmietanki w małym rondelku na małym ogniu, mieszając aż będzie gładka masa.
  2. 2Przełóż do miski i pozostaw do ostygnięcia na 10 minut.
  3. 3Ubij pozostałą śmietanę na sztywno, a następnie dodawaj masło orzechowe aż będzie gęste i zbite.

Jak przygotować bezę Pavlova?

Jeden spód bezy posmaruj masłem orzechowym i kremem czekoladowy, przykryj drugim płatem bezy. Na wierzchu drugiego plastra znów nałóż masło orzechowe, a później krem czekoladowy. Bezę udekoruj świeżymi ciemnymi owocami, kawałkami czekolady i prażonymi orzechami.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz też:

Sprawdzone przepisy Darii Ładochy na dania z ryżem w roli głównej

Babeczki z klusek z rosołu, pizza z czerstwego chleba i inne proste dania z recyklingu

Ciastka z batatów, placki z borówkami i inne pyszności dla osób z insulinoopornością. Poznaj sprawdzone przepisy dietetyczki

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Adrian Adamczyk

Źródło: Sebastian Olma

Pozostałe wiadomości