Tradycyjny irlandzki chleb z solonym masłem i wędzonym łososiem
Składniki na tradycyjny irlandzki chleb:
- 250 g mąki pszennej
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 g płatków owsianych
- łyżka stołowa sody
- 25 g masła zwykłego
- 500 ml maślanki
- solone masło
- plastry wędzonego łososia
- cream fraiche
- rukiew wodna
- cytryna
Jak przygotować tradycyjny chleb irlandzki?
- Piekarnik z termoobiegiem rozgrzej do 190 st. C.
- Wszystkie suche składniki wymieszaj w dużej misce, a następnie dodaj pokrojone masło i delikatnie wymieszaj, dodaj maślankę i mieszaj za pomocą drewnianej łyżki.
- Gdy ciasto będzie mieć zwartą strukturę wymieszaj je rękami i uformuj placek grubości około 3 cm, natnij z góry i umieść w garnku żaroodpornym lub żeliwnym.
- Naczynie umieść w piekarniku na około 35-40 minut, pod koniec pieczenia ciasto można odwrócić do góry dnem na kilka minut.
- Po wyjęciu chleba z piekarnika, ułóż go na kratkę i poczekaj, aż przestygnie.
- Kromkę chleba posmaruj solonym masłem, nałóż cream fraiche i plastry wędzonego łososia.
- Kromkę udekoruj rukwią wodną i skrop sokiem z cytryny.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Warzywne danie jednogarnkowe z kluskami serowymi
Składniki na warzywne danie jednogarnkowe:
- 20 ml oleju do smażenia
- 200 g młodej marchwi
- korzeń selera
- 2 słodkie bataty
- 2 pory
- 5 ząbków czosnku
- 50 g mąki pszennej
- 0,5 l bulionu warzywnego
- 200 g białej fasolki
- 200 g czerwonej fasolki
- zielona cukinia
- 50 g musztardy francuskiej
- 100 g liści młodego szpinaku
- po 100 g natka pietruszki, rozmarynu i estragonu
Składniki na kluski serowe:
- 150 g mąki pszennej
- 75 g zimnego masła
- 150 sera cheddar
- pęczek natki pietruszki
Jak przygotować warzywne danie jednogarnkowe z kluskami serowymi:
- W rondelku zagrzej olej do smażenia, dodaj pokrojone w kostkę warzywa i smaż na złoty kolor, dodaj mąkę pszenną i całość podlej bulionem warzywnym.
- Gdy warzywa będą miękkie dodaj ugotowaną fasolkę białą i czerwoną, pokrojoną cukinię, musztardę francuską, liście młodego szpinaku i posiekane zioła.
- Warzywa dopraw do smaku solą i pieprzem. Mąkę pszenną przesiej przez sitko i dodaj do niej pokrojone masło.
- Utrzyj w rękach mąkę z masłem i stopniowo dodaj ser tarty na grubych oczkach. Do masy doda posiekaną natkę pietruszki i szczyptę soli.
- Uformuj kulki i wrzuć na koniec do gotującego się "gulaszu" warzywnego i przykryj pokrywką na kilka minut.
- Gotowe danie jednogarnkowe razem z serowymi kluskami podawaj na stół.
Beza Pavlova z czekoladą i masłem orzechowym
Składniki na bezę Pavlova:
- 6 białek z jajek
- 400 g cukru
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 150 g ciemnej czekolady
Składniki na krem czekoladowy:
- 100 ml mleka 3,2 proc.
- 150 ml ubitej śmietany
- 3 żółtka
- 75 g cukru zwykłego
- 200 g ciemnej czekolady
- 100 g masła zwykłego
Składniki na masło orzechowe:
- 100 g białej czekolady
- 100 g masła
- 50 g prażonych orzechów
- 25 g słonego masła
- 250 ml śmietany
Jak przygotować bezę?
- W misce ubij za pomocą miksera białka, dodając do niech stopniowo cukier. Gdy masa będzie gęsta i zwarta doda mąkę kukurydzianą i wymieszaj.
- Bezę ułóż na pergaminie w okrągły kształt i polej w różne miejsca rozpuszczoną ciemną czekoladą. Wstaw do piekarnika na godzinę do temp. 130 st. C.
- Po wysuszeniu bezy odłóż na kratkę, aby ostygła.
Jak przygotować krem czekoladowy?
- W małym rondelku zagotuj mleko i śmietanę.
- Ubij żółtka i cukier razem w misce na gładką masę.
- Wlej gorącą śmietanę z mlekiem stałym strumieniem, ciągle mieszając, aż wszystko się połączy.
- Masę znów wlej do rondelka i gotuj na małym ogniu, aż zacznie gęstnieć.
- Umieść ciemną czekoladę w dużej misce i przelej do niej gorący krem przez drobne sitko, mieszaj aż czekolada się rozpuści i będzie gładka.
- Pozostaw do ostygnięcia na 5 minut, następnie dodaj masło i zmiksuj blenderem ręcznym, aż będzie gładkie i świecące.
- Przykryj i pozostaw w temperaturze pokojowej do czasu, gdy będzie potrzebny.
Jak przygotować masło orzechowe?
- Rozpuść białą czekoladę, masło zwykłe, masło słone, prażone orzechowy i 50 ml śmietanki w małym rondelku na małym ogniu, mieszając aż będzie gładka masa.
- Przełóż do miski i pozostaw do ostygnięcia na 10 minut.
- Ubij pozostałą śmietanę na sztywno, a następnie dodawaj masło orzechowe aż będzie gęste i zbite.
Jak przygotować bezę Pavlova?
Jeden spód bezy posmaruj masłem orzechowym i kremem czekoladowy, przykryj drugim płatem bezy. Na wierzchu drugiego plastra znów nałóż masło orzechowe, a później krem czekoladowy. Bezę udekoruj świeżymi ciemnymi owocami, kawałkami czekolady i prażonymi orzechami.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz też:
Sprawdzone przepisy Darii Ładochy na dania z ryżem w roli głównej
Babeczki z klusek z rosołu, pizza z czerstwego chleba i inne proste dania z recyklingu
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło: Sebastian Olma
Materiał promocyjny
podziel się: