Materiał promocyjny

Te potrawy łączy jeden składnik - masło. Poznaj przepisy na irlandzki chleb, danie jednogarnkowe i bezę Pavlova

Kuchnia – jak po maśle
Sebastian Olma ponownie odwiedził kuchnię Dzień Dobry TVN. Tym razem zaprezentował swoje przepisy w wersji zarówno na słodko, jak i na słono. Zainspiruj się i wypróbuj je we własnym domu. Irlandzki chleb, warzywne danie jednogarnkowe i bezę Pavlova łączy jeden składnik - masło.

Tradycyjny irlandzki chleb z solonym masłem i wędzonym łososiem

Składniki na tradycyjny irlandzki chleb:

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g płatków owsianych
  • łyżka stołowa sody
  • 25 g masła zwykłego
  • 500 ml maślanki
  • solone masło
  • plastry wędzonego łososia
  • cream fraiche
  • rukiew wodna
  • cytryna

Jak przygotować tradycyjny chleb irlandzki?

  1. Piekarnik z termoobiegiem rozgrzej do 190 st. C.
  2. Wszystkie suche składniki wymieszaj w dużej misce, a następnie dodaj pokrojone masło i delikatnie wymieszaj, dodaj maślankę i mieszaj za pomocą drewnianej łyżki.
  3. Gdy ciasto będzie mieć zwartą strukturę wymieszaj je rękami i uformuj placek grubości około 3 cm, natnij z góry i umieść w garnku żaroodpornym lub żeliwnym.
  4. Naczynie umieść w piekarniku na około 35-40 minut, pod koniec pieczenia ciasto można odwrócić do góry dnem na kilka minut.
  5. Po wyjęciu chleba z piekarnika, ułóż go na kratkę i poczekaj, aż przestygnie.
  6. Kromkę chleba posmaruj solonym masłem, nałóż cream fraiche i plastry wędzonego łososia.
  7. Kromkę udekoruj rukwią wodną i skrop sokiem z cytryny.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Warzywne danie jednogarnkowe z kluskami serowymi

Składniki na warzywne danie jednogarnkowe:

  • 20 ml oleju do smażenia
  • 200 g młodej marchwi
  • korzeń selera
  • 2 słodkie bataty
  • 2 pory
  • 5 ząbków czosnku
  • 50 g mąki pszennej
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • 200 g białej fasolki
  • 200 g czerwonej fasolki
  • zielona cukinia
  • 50 g musztardy francuskiej
  • 100 g liści młodego szpinaku
  • po 100 g natka pietruszki, rozmarynu i estragonu

Składniki na kluski serowe:

  • 150 g mąki pszennej
  • 75 g zimnego masła
  • 150 sera cheddar
  • pęczek natki pietruszki

Jak przygotować warzywne danie jednogarnkowe z kluskami serowymi:

  1. W rondelku zagrzej olej do smażenia, dodaj pokrojone w kostkę warzywa i smaż na złoty kolor, dodaj mąkę pszenną i całość podlej bulionem warzywnym.
  2. Gdy warzywa będą miękkie dodaj ugotowaną fasolkę białą i czerwoną, pokrojoną cukinię, musztardę francuską, liście młodego szpinaku i posiekane zioła.
  3. Warzywa dopraw do smaku solą i pieprzem. Mąkę pszenną przesiej przez sitko i dodaj do niej pokrojone masło.
  4. Utrzyj w rękach mąkę z masłem i stopniowo dodaj ser tarty na grubych oczkach. Do masy doda posiekaną natkę pietruszki i szczyptę soli.
  5. Uformuj kulki i wrzuć na koniec do gotującego się "gulaszu" warzywnego i przykryj pokrywką na kilka minut.
  6. Gotowe danie jednogarnkowe razem z serowymi kluskami podawaj na stół.

Beza Pavlova z czekoladą i masłem orzechowym

Składniki na bezę Pavlova:

  • 6 białek z jajek
  • 400 g cukru
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 150 g ciemnej czekolady

Składniki na krem czekoladowy:

  • 100 ml mleka 3,2 proc.
  • 150 ml ubitej śmietany
  • 3 żółtka
  • 75 g cukru zwykłego
  • 200 g ciemnej czekolady
  • 100 g masła zwykłego

Składniki na masło orzechowe:

  • 100 g białej czekolady
  • 100 g masła
  • 50 g prażonych orzechów
  • 25 g słonego masła
  • 250 ml śmietany

Jak przygotować bezę?

  1. W misce ubij za pomocą miksera białka, dodając do niech stopniowo cukier. Gdy masa będzie gęsta i zwarta doda mąkę kukurydzianą i wymieszaj.
  2. Bezę ułóż na pergaminie w okrągły kształt i polej w różne miejsca rozpuszczoną ciemną czekoladą. Wstaw do piekarnika na godzinę do temp. 130 st. C.
  3. Po wysuszeniu bezy odłóż na kratkę, aby ostygła.

Jak przygotować krem czekoladowy?

  1. W małym rondelku zagotuj mleko i śmietanę.
  2. Ubij żółtka i cukier razem w misce na gładką masę.
  3. Wlej gorącą śmietanę z mlekiem stałym strumieniem, ciągle mieszając, aż wszystko się połączy.
  4. Masę znów wlej do rondelka i gotuj na małym ogniu, aż zacznie gęstnieć.
  5. Umieść ciemną czekoladę w dużej misce i przelej do niej gorący krem przez drobne sitko, mieszaj aż czekolada się rozpuści i będzie gładka.
  6. Pozostaw do ostygnięcia na 5 minut, następnie dodaj masło i zmiksuj blenderem ręcznym, aż będzie gładkie i świecące.
  7. Przykryj i pozostaw w temperaturze pokojowej do czasu, gdy będzie potrzebny.

Jak przygotować masło orzechowe?

  1. Rozpuść białą czekoladę, masło zwykłe, masło słone, prażone orzechowy i 50 ml śmietanki w małym rondelku na małym ogniu, mieszając aż będzie gładka masa.
  2. Przełóż do miski i pozostaw do ostygnięcia na 10 minut.
  3. Ubij pozostałą śmietanę na sztywno, a następnie dodawaj masło orzechowe aż będzie gęste i zbite.

Jak przygotować bezę Pavlova?

Jeden spód bezy posmaruj masłem orzechowym i kremem czekoladowy, przykryj drugim płatem bezy. Na wierzchu drugiego plastra znów nałóż masło orzechowe, a później krem czekoladowy. Bezę udekoruj świeżymi ciemnymi owocami, kawałkami czekolady i prażonymi orzechami.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz też:

Sprawdzone przepisy Darii Ładochy na dania z ryżem w roli głównej

Babeczki z klusek z rosołu, pizza z czerstwego chleba i inne proste dania z recyklingu

Ciastka z batatów, placki z borówkami i inne pyszności dla osób z insulinoopornością. Poznaj sprawdzone przepisy dietetyczki

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Adrian Adamczyk

Źródło: Sebastian Olma

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!