kulinaria

    kulinaria

    Sezon na grzyby w pełni. Skorzystajmy więc z pięknej pogody i wybierzmy się na grzybobranie. Las ma przecież tyle do zaoferowania! Zresztą, przyjemniej zbiera się grzyby, wiedząc, co później możemy z nich wyczarować. Poznaj przepisy Darii Ładochy.

    Podstawowym kryterium podziału turystyki jest motyw podróży osoby wyjeżdżającej. Jedni wyjeżdżają gdzieś w celach poznawczych, inni po to, by odpocząć. Mówi się też o turystyce biznesowej, religijnej i zdrowotnej. Są też tacy, którzy szukają nowych wrażeń i smaków. O tym, czym kulinarnie przyciąga turystów Kraków rozmawialiśmy w Dzień Dobry Wakacje z satyrykiem Andrzejem Mleczko i Radosławem Froncem, właścicielem kilkunastu krakowskich restauracji. Gdzie w Krakowie jada Andrzej Mleczko?

    Mikołaj Rey dostał zadanie - przygotować kulinarną niespodziankę dla Amerykanina, który jest pierwszy raz Polsce. Zobaczcie, jakie potrawy dla niego przygotował wspólnie z jego przyjaciółką Lilianną i, jak na niespodziankę zareagował David.

    Z kamerą Dzień Dobry TVN wybraliśmy się na spotkanie z "klanem Makłowiczów" czyli Ferdynandem, Mikołajem i Robertem. Kto najczęściej gotował w ich domu? Czy zamiłowanie do kulinariów jest przekazywane genetycznie? Dowiedzieliśmy się też m.in. jakie było podejście ojca rodziny do tematu edukacji: "Ważne, żeby przechodzili z klasy do klasy, a mądrość, światłość przyjdzie sama, z czasem. No i moje hipotezy się potwierdziły całkowicie".

    Didżej Bumi Phillips chciał przygotować urodzinową niespodziankę dla swojej dziewczyny Karoliny. Dlatego o pomoc poprosił Mikołaja Reya. Co zainspirowało Mikołaja do stworzenia urodzinowego menu? Gdzie gotowali? I jak na niespodziankę zareagowała dziewczyna Bumiego?

    Zwycięzcą wspólnej akcji telewizji TVN i marki Prymat została Sylwia Ostrowska. W jej ręce trafił tytuł Mistrza Smaku. Spośród wszystkich zgłoszeń to właśnie historia Sylwii i wyjątkowy smak jej klasycznych, polskich dań zostały przez Was, widzów uznane za najlepsze. Przypomnijcie sobie raz jeszcze te chwile i zobaczcie, co o akcji mówią jej ambasadorzy.

    We wspólnej akcji telewizji TVN i marki Prymat o tytuł "Mistrza Smaku" rywalizuje pięciu kucharzy amatorów. Dziś mają okazję nie tylko się poznać, ale także wspólnie gotować. Poznajcie ich i zagłosujcie na swojego Mistrza Smaku! Głosowanie trwa tylko do 24 listopada.

    Mikołaj Rey spotkał się z Nowshadem Hossainem Babu, który z Bangladeszu do Polski przyjechał na studia. Po zdobyciu tytułu został w kraju i dziś jest reprezentantem Polski w krykiecie. Co razem ugotowali? Zobaczcie!

    W kuchni Dzień Dobry Wakacje, zwyciężczyni MasterChefa - Beata Śniechowska zaprezentowała kilka przepisów na dania, które można przygotować w dwóch wariantach - dla mamy i dziecka! Wypróbujecie?

    Na co dzień są niedoceniane. Jednak zimą, zanim na naszych stołach pojawią się wiosenne nowalijki, to właśnie kiełki są w stanie dostarczyć nam wszystkich potrzebnych witamin i składników mineralnych. Mikołaj Rey ruszył na poszukiwanie tych najsmaczniejszych i tych najbogatszych w składniki odżywcze. Zobaczcie, czego się dowiedział!

    Justyna Adamczyk jest redaktor naczelną polskiej edycji jednego z międzynarodowych przewodników gastronomicznych i szefową grupy tajemniczych inspektorów oceniających restauracje. Jakie doświadczenie trzeba posiadać by zostać inspektorem kulinarnym, czy można się tego nauczyć? Jakie są największe zalety i grzechy polskiej gastronomii i jakie jest najlepsze danie jakie jadła pani Justyna?

    Leon Myszkowski, syn Justyny Steczkowskiej, prowadzi vloga kulinarnego. A w naszej kuchni przygotował: gaspacho, polędwicę wołową ze szpinakiem i sosem z zielonego pieprzu oraz fondant. Towarzyszyli mu: wujek Misza Hairulin oraz Sasza Hairulin, przyjaciel Leona, a syn Miszy. Smacznego!

    Leon Myszkowski prowadzi vloga kulinarnego. Oprócz tego, że jest bardzo uzdolnionym kucharzem jest też synem Justyny Steczkowskiej. W sobotę w kuchni Dzień Dobry TVN da popis swoich kulinarnych możliwości. Co przyrządzi oprócz spaghetti z krewetkami? Włączcie jutro TVN a się dowiecie. Zapraszamy od 8:30. Program poprowadzą: Magda Mołek i Marcin Meller.

    W kuchni Dzień Dobry TVN rządził dziś nasz olimpijczyk Zbigniew Bartman z narzeczoną Joanną Michalską. Przygotowali, ja na Walentynki przystało, śniadanie dla dwojga! Może wypróbujecie ich przepisy? :)

    Po raz pierwszy spotkali się we francuskiej restauracji. Zakochali się w sobie. Teraz wychowują 6-letniego Leo. On jest kucharzem, ona coachem. Spłodzili także inne dziecko: książkę „Dobre życie”. W studiu Dzień Dobry TVN naszymi gośćmi byli: Pascal Brodnicki i jego partnerka Agnieszka Mielczarek.