kulinaria

    Polska nietypowymi pomnikami stoi. Monument poświęcony ziemniakowi, rzeźba serka homogenizowanego, słynny czajnik, który turystom raczej nie kojarzy się z herbatą - to dopiero początek tej listy. Zobacz, gdzie znajdują się te architektoniczne "perełki".

    "Cóż to jest za pole do popisu".

    Wiele potraw trudno sobie wyobrazić bez wzbogacenia ich smaku za pomocą sosu. Te jednak nie zawsze wychodzą tak, jak chcemy. Zdarza się, że pojawiają się w nich zbędne grudki. Co zrobić, aby tego uniknąć? Sprawdź, jak przygotować sos idealny.

    Adele podbiła świat dzięki swoim piosenkom, jednak ostatnio o Brytyjce mówi się głównie w kontekście metamorfozy, jaką przeszła. Gwiazda schudła ponad 40 kg i dziś nie przypomina siebie z początków kariery. Pomogła jej w tym dieta SIRT. Poznaj przepisy Jaśka Kuronia inspirowane dietą Adele.

    Kolorowa, lekka, pyszna i idealna na każdą okazję - sałatka grecka. Zna ją każdy, ale czy aby na pewno każdy wie, jak ją przyrządzić, by nie odbiegała od tej, którą w swoich domach podają Grecy?

    W maju czuć zapach wiosny nawet w kuchni. Udowadnia to Andrzej Polan, który w Dzień Dobry TVN zaprezentował przepisy na swoje majowe dania. Sprawdźcie, jak przygotować botwinkę ze szczawiem, "zapieksę z dziadoską jajecznicą", roladę z indyka i inne potrawy naszego mistrza kuchni.

    Trwa majówkowe grillowanie, także w Dzień Dobry TVN. Tym razem w naszej kuchni zagościł restaurator, Jurek Sobieniak. Przy okazji majówki, zaprezentował przepisy na grillowane przysmaki, którymi można bezkarnie zajadać się w majowy weekend. Oto one.

    Za nami kolejne kulinarne zmagania młodych kucharzy w programie "MasterChef Junior". Tym razem uczestnicy gotowali dla swoich starszych kolegów z poprzednich edycji. Kto pożegnał się z programem?

    Grzegorz Zawierucha przygotowuje wielkanocne potrawy z masłem. Lubi łączyć różne smaki, a jego ulubione kuchnie to - staropolska, azjatycka, francuska i włoska. Oto przepisy na wyjątkowe świąteczne dania według zwycięzcy 8. edycji programu "MasterChef".

    Kalettes (kalerosse) to nowe warzywo o charakterystycznym słodkawo-orzechowym smaku. Roślina powstała w latach 90. ubiegłego wieku. Zaletą kalettes jest niska kaloryczność i wysoka wartość odżywcza, dlatego warzywo to poleca się osobom dbającym o swoją dietę.

    Sprawdźcie, jak Sebastian Olma przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN dania z produktami, których jakość nawiązuje do tradycji i historii sposobów ich wyrabiania. Poznaj przepisy na pierogi z kabanosami i ziemniakami, barszcz wielkanocny z kiełbasą i roladki cielęce z serem pleśniowym.

    Sery żółte i białe to produkty doskonałe. Daria Ładocha dobrze o tym wie, dlatego w jej kuchni nie może ich zabraknąć. Zobaczcie, jakie ma pomysły na sos serowy, muffiny serowe i zapiekankę serową. W przepisach znajdziecie też porady, jak skomponować smaczną deskę serów.

    Wiosna to dobry czas na zmianę nawyków żywieniowych. Daria Ładocha proponuje proste przepisy na lekkie dania - na słodko i na słono. Smacznego!

    Sebastian Olma ponownie odwiedził kuchnię Dzień Dobry TVN. Tym razem zaprezentował swoje przepisy w wersji zarówno na słodko, jak i na słono. Zainspiruj się i wypróbuj je we własnym domu. Irlandzki chleb, warzywne danie jednogarnkowe i bezę Pavlova łączy jeden składnik - masło.

    Nie masz pomysłu na obiad i deser? Gotuj jak Mateo Brunetti. Specjalnie dla widzów Dzień Dobry TVN szef kuchni przygotował autorskie propozycje dań na słono i słodko: chrupiące pulpeciki z kalafiora z kremem maślano - ziołowym, torta pardiso, łososia na parze oraz ravioli z płynnym żółtkiem i świeżymi ziołami na maśle.

    Mikołaj Kopernik urodził się 19 lutego 1473 oku, czyli dokładnie 548 lat temu. Z tej okazji odtworzono napój według receptury genialnego astronoma. Jak smakuje i z czego się składa? Okazuje się, że ta specyficzna mieszanka miała posiadać niemal magiczne właściwości.

    Sezon na grzyby w pełni. Skorzystajmy więc z pięknej pogody i wybierzmy się na grzybobranie. Las ma przecież tyle do zaoferowania! Zresztą, przyjemniej zbiera się grzyby, wiedząc, co później możemy z nich wyczarować. Poznaj przepisy Darii Ładochy.

    Życie zaprowadziło Adriana Klonowskiego z Sopotu do Bangkoku. Tam może się pochwalić tytułem szefa kuchni restauracji wyróżnionej gwiazdką Michelin. O swoim doświadczeniu i rodzinnej kulinarnej pasji opowiedział Robertowi Stockingerowi.

    Podstawowym kryterium podziału turystyki jest motyw podróży osoby wyjeżdżającej. Jedni wyjeżdżają gdzieś w celach poznawczych, inni po to, by odpocząć. Mówi się też o turystyce biznesowej, religijnej i zdrowotnej. Są też tacy, którzy szukają nowych wrażeń i smaków. O tym, czym kulinarnie przyciąga turystów Kraków rozmawialiśmy w Dzień Dobry Wakacje z satyrykiem Andrzejem Mleczko i Radosławem Froncem, właścicielem kilkunastu krakowskich restauracji. Gdzie w Krakowie jada Andrzej Mleczko?

    Mikołaj Rey dostał zadanie - przygotować kulinarną niespodziankę dla Amerykanina, który jest pierwszy raz Polsce. Zobaczcie, jakie potrawy dla niego przygotował wspólnie z jego przyjaciółką Lilianną i, jak na niespodziankę zareagował David.

    Z kamerą Dzień Dobry TVN wybraliśmy się na spotkanie z "klanem Makłowiczów" czyli Ferdynandem, Mikołajem i Robertem. Kto najczęściej gotował w ich domu? Czy zamiłowanie do kulinariów jest przekazywane genetycznie? Dowiedzieliśmy się też m.in. jakie było podejście ojca rodziny do tematu edukacji: "Ważne, żeby przechodzili z klasy do klasy, a mądrość, światłość przyjdzie sama, z czasem. No i moje hipotezy się potwierdziły całkowicie".

    Didżej Bumi Phillips chciał przygotować urodzinową niespodziankę dla swojej dziewczyny Karoliny. Dlatego o pomoc poprosił Mikołaja Reya. Co zainspirowało Mikołaja do stworzenia urodzinowego menu? Gdzie gotowali? I jak na niespodziankę zareagowała dziewczyna Bumiego?

    Zwycięzcą wspólnej akcji telewizji TVN i marki Prymat została Sylwia Ostrowska. W jej ręce trafił tytuł Mistrza Smaku. Spośród wszystkich zgłoszeń to właśnie historia Sylwii i wyjątkowy smak jej klasycznych, polskich dań zostały przez Was, widzów uznane za najlepsze. Przypomnijcie sobie raz jeszcze te chwile i zobaczcie, co o akcji mówią jej ambasadorzy.

    We wspólnej akcji telewizji TVN i marki Prymat o tytuł "Mistrza Smaku" rywalizuje pięciu kucharzy amatorów. Dziś mają okazję nie tylko się poznać, ale także wspólnie gotować. Poznajcie ich i zagłosujcie na swojego Mistrza Smaku! Głosowanie trwa tylko do 24 listopada.

    Mikołaj Rey spotkał się z Nowshadem Hossainem Babu, który z Bangladeszu do Polski przyjechał na studia. Po zdobyciu tytułu został w kraju i dziś jest reprezentantem Polski w krykiecie. Co razem ugotowali? Zobaczcie!

    W kuchni Dzień Dobry Wakacje, zwyciężczyni MasterChefa - Beata Śniechowska zaprezentowała kilka przepisów na dania, które można przygotować w dwóch wariantach - dla mamy i dziecka! Wypróbujecie?

    Na co dzień są niedoceniane. Jednak zimą, zanim na naszych stołach pojawią się wiosenne nowalijki, to właśnie kiełki są w stanie dostarczyć nam wszystkich potrzebnych witamin i składników mineralnych. Mikołaj Rey ruszył na poszukiwanie tych najsmaczniejszych i tych najbogatszych w składniki odżywcze. Zobaczcie, czego się dowiedział!

    Justyna Adamczyk jest redaktor naczelną polskiej edycji jednego z międzynarodowych przewodników gastronomicznych i szefową grupy tajemniczych inspektorów oceniających restauracje. Jakie doświadczenie trzeba posiadać by zostać inspektorem kulinarnym, czy można się tego nauczyć? Jakie są największe zalety i grzechy polskiej gastronomii i jakie jest najlepsze danie jakie jadła pani Justyna?

    Leon Myszkowski, syn Justyny Steczkowskiej, prowadzi vloga kulinarnego. A w naszej kuchni przygotował: gaspacho, polędwicę wołową ze szpinakiem i sosem z zielonego pieprzu oraz fondant. Towarzyszyli mu: wujek Misza Hairulin oraz Sasza Hairulin, przyjaciel Leona, a syn Miszy. Smacznego!

    Leon Myszkowski prowadzi vloga kulinarnego. Oprócz tego, że jest bardzo uzdolnionym kucharzem jest też synem Justyny Steczkowskiej. W sobotę w kuchni Dzień Dobry TVN da popis swoich kulinarnych możliwości. Co przyrządzi oprócz spaghetti z krewetkami? Włączcie jutro TVN a się dowiecie. Zapraszamy od 8:30. Program poprowadzą: Magda Mołek i Marcin Meller.