"Pokazał mi, kim powinien być kucharz, jak dojść do perfekcji".
Jak to się stało, że całkowicie zmienił zawód?
Kucharz podzielił się z nami wyjątkowymi przepisami.
Anna Starmach ukończyła prestiżową, francuską szkołę kulinarną Le Cordone Bleu. To elitarna placówka dla pasjonatów gastronomii. W studiu Dzień Dobry TVN oprócz jurorki programu MasterChef zasiedli znani i lubiani kucharze - Mikołaj Rey i Szymon Czerwiński. Oni także opowiedzieli o drodze na kulinarne szczyty.
Poza targiem na Starym Kleparzu, obwarzankami i słynnymi zapiekankami ze szczypiorkiem, Kraków to też mekka bardzo dobrych restauracji. Znajduje się tu jedyny w Polsce lokal z dwiema gwiazdkami Michelin. O tym, co to oznacza i jak w takim miejscu przemycić małopolskie specjały, zapytaliśmy jej szefa kuchni.
Julia Cymbaluk w wieku 10 lat zwyciężyła "MasterChefa Juniora 2". Jej popisowymi daniami zachwycali się jurorzy. Od tego czasu minęło 5 lat, a laureatka wyrosła na piękną nastolatkę. Jak wygląda? Czy wciąż gotuje?
Łączy je nie tylko wielkie zamiłowanie do gotowania, ale także chęć odkrywania ciekawych kultur i zwyczajów panujących w rozmaitych zakątkach świata. Polki na obczyźnie tworzą wyjątkową społeczność, której celem jest opowiadanie o życiu za granicą.
Widzowie TVN-u mogą już oglądać najnowszy sezon programu "MasterChef". W jednym z odcinków gośćmi będą prowadzący Dzień Dobry TVN. Podczas wizyty na planie redaktorka serwisu dziendobry.tvn.pl przepytała ich, jakie dania lubią najbardziej, czego nigdy by nie spróbowali i jaka potrawa kojarzy im się z dzieciństwem. Podczas rozmowy Filip Chajzer zdradził, że zapach jednego z dań sprawił, że kiedyś zemdlał.
Polska nietypowymi pomnikami stoi. Monument poświęcony ziemniakowi, rzeźba serka homogenizowanego, słynny czajnik, który turystom raczej nie kojarzy się z herbatą - to dopiero początek tej listy. Zobacz, gdzie znajdują się te architektoniczne "perełki".
"Cóż to jest za pole do popisu".
Wiele potraw trudno sobie wyobrazić bez wzbogacenia ich smaku za pomocą sosu. Te jednak nie zawsze wychodzą tak, jak chcemy. Zdarza się, że pojawiają się w nich zbędne grudki. Co zrobić, aby tego uniknąć? Sprawdź, jak przygotować sos idealny.
Adele podbiła świat dzięki swoim piosenkom, jednak ostatnio o Brytyjce mówi się głównie w kontekście metamorfozy, jaką przeszła. Gwiazda schudła ponad 40 kg i dziś nie przypomina siebie z początków kariery. Pomogła jej w tym dieta SIRT. Poznaj przepisy Jaśka Kuronia inspirowane dietą Adele.
Kolorowa, lekka, pyszna i idealna na każdą okazję - sałatka grecka. Zna ją każdy, ale czy aby na pewno każdy wie, jak ją przyrządzić, by nie odbiegała od tej, którą w swoich domach podają Grecy?
W maju czuć zapach wiosny nawet w kuchni. Udowadnia to Andrzej Polan, który w Dzień Dobry TVN zaprezentował przepisy na swoje majowe dania. Sprawdźcie, jak przygotować botwinkę ze szczawiem, "zapieksę z dziadoską jajecznicą", roladę z indyka i inne potrawy naszego mistrza kuchni.
Trwa majówkowe grillowanie, także w Dzień Dobry TVN. Tym razem w naszej kuchni zagościł restaurator, Jurek Sobieniak. Przy okazji majówki, zaprezentował przepisy na grillowane przysmaki, którymi można bezkarnie zajadać się w majowy weekend. Oto one.
Za nami kolejne kulinarne zmagania młodych kucharzy w programie "MasterChef Junior". Tym razem uczestnicy gotowali dla swoich starszych kolegów z poprzednich edycji. Kto pożegnał się z programem?
Grzegorz Zawierucha przygotowuje wielkanocne potrawy z masłem. Lubi łączyć różne smaki, a jego ulubione kuchnie to - staropolska, azjatycka, francuska i włoska. Oto przepisy na wyjątkowe świąteczne dania według zwycięzcy 8. edycji programu "MasterChef".
Kalettes (kalerosse) to nowe warzywo o charakterystycznym słodkawo-orzechowym smaku. Roślina powstała w latach 90. ubiegłego wieku. Zaletą kalettes jest niska kaloryczność i wysoka wartość odżywcza, dlatego warzywo to poleca się osobom dbającym o swoją dietę.
Sprawdźcie, jak Sebastian Olma przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN dania z produktami, których jakość nawiązuje do tradycji i historii sposobów ich wyrabiania. Poznaj przepisy na pierogi z kabanosami i ziemniakami, barszcz wielkanocny z kiełbasą i roladki cielęce z serem pleśniowym.
Sery żółte i białe to produkty doskonałe. Daria Ładocha dobrze o tym wie, dlatego w jej kuchni nie może ich zabraknąć. Zobaczcie, jakie ma pomysły na sos serowy, muffiny serowe i zapiekankę serową. W przepisach znajdziecie też porady, jak skomponować smaczną deskę serów.
Wiosna to dobry czas na zmianę nawyków żywieniowych. Daria Ładocha proponuje proste przepisy na lekkie dania - na słodko i na słono. Smacznego!
Sebastian Olma ponownie odwiedził kuchnię Dzień Dobry TVN. Tym razem zaprezentował swoje przepisy w wersji zarówno na słodko, jak i na słono. Zainspiruj się i wypróbuj je we własnym domu. Irlandzki chleb, warzywne danie jednogarnkowe i bezę Pavlova łączy jeden składnik - masło.
Nie masz pomysłu na obiad i deser? Gotuj jak Mateo Brunetti. Specjalnie dla widzów Dzień Dobry TVN szef kuchni przygotował autorskie propozycje dań na słono i słodko: chrupiące pulpeciki z kalafiora z kremem maślano - ziołowym, torta pardiso, łososia na parze oraz ravioli z płynnym żółtkiem i świeżymi ziołami na maśle.
Mikołaj Kopernik urodził się 19 lutego 1473 oku, czyli dokładnie 548 lat temu. Z tej okazji odtworzono napój według receptury genialnego astronoma. Jak smakuje i z czego się składa? Okazuje się, że ta specyficzna mieszanka miała posiadać niemal magiczne właściwości.
Sezon na grzyby w pełni. Skorzystajmy więc z pięknej pogody i wybierzmy się na grzybobranie. Las ma przecież tyle do zaoferowania! Zresztą, przyjemniej zbiera się grzyby, wiedząc, co później możemy z nich wyczarować. Poznaj przepisy Darii Ładochy.
Życie zaprowadziło Adriana Klonowskiego z Sopotu do Bangkoku. Tam może się pochwalić tytułem szefa kuchni restauracji wyróżnionej gwiazdką Michelin. O swoim doświadczeniu i rodzinnej kulinarnej pasji opowiedział Robertowi Stockingerowi.
Podstawowym kryterium podziału turystyki jest motyw podróży osoby wyjeżdżającej. Jedni wyjeżdżają gdzieś w celach poznawczych, inni po to, by odpocząć. Mówi się też o turystyce biznesowej, religijnej i zdrowotnej. Są też tacy, którzy szukają nowych wrażeń i smaków. O tym, czym kulinarnie przyciąga turystów Kraków rozmawialiśmy w Dzień Dobry Wakacje z satyrykiem Andrzejem Mleczko i Radosławem Froncem, właścicielem kilkunastu krakowskich restauracji. Gdzie w Krakowie jada Andrzej Mleczko?
Mikołaj Rey dostał zadanie - przygotować kulinarną niespodziankę dla Amerykanina, który jest pierwszy raz Polsce. Zobaczcie, jakie potrawy dla niego przygotował wspólnie z jego przyjaciółką Lilianną i, jak na niespodziankę zareagował David.
Z kamerą Dzień Dobry TVN wybraliśmy się na spotkanie z "klanem Makłowiczów" czyli Ferdynandem, Mikołajem i Robertem. Kto najczęściej gotował w ich domu? Czy zamiłowanie do kulinariów jest przekazywane genetycznie? Dowiedzieliśmy się też m.in. jakie było podejście ojca rodziny do tematu edukacji: "Ważne, żeby przechodzili z klasy do klasy, a mądrość, światłość przyjdzie sama, z czasem. No i moje hipotezy się potwierdziły całkowicie".